19 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiForskere har endelig dechiffrert et mystisk gammelt manus

Forskere har endelig dechiffrert et mystisk gammelt manus

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov er sjefredaktør og direktør for The European Times. Han er medlem av Union of Bulgarian Reporters. Dr. Gramatikov har mer enn 20 års akademisk erfaring fra ulike institusjoner for høyere utdanning i Bulgaria. Han undersøkte også forelesninger, relatert til teoretiske problemer involvert i anvendelsen av folkeretten i religiøs lov, der et spesielt fokus har blitt gitt til det juridiske rammeverket for nye religiøse bevegelser, religionsfrihet og selvbestemmelse, og forholdet mellom stat og kirke for flertall. -etniske stater. I tillegg til sin profesjonelle og akademiske erfaring, har Dr. Gramatikov mer enn 10 års medieerfaring der han innehar stillinger som redaktør for et turisme kvartalsvis "Club Orpheus" magazine - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsulent og forfatter av religiøse forelesninger for den spesialiserte rubrikken for døve ved Bulgarian National Television og har blitt akkreditert som journalist fra «Help the Nedy» Public Newspaper ved FNs kontor i Genève, Sveits.

Mer fra forfatteren

Et team av europeiske forskere, ledet av den franske arkeologen François Desset, har klart å tyde et av de store mysteriene: lineært Elamitt-skrift – et lite kjent skriftsystem som brukes i dagens Iran, skriver Smithsonian Magazine.

Påstanden er heftig omstridt av forskernes kolleger, men hvis den stemmer, kan den kaste lys over et lite kjent samfunn som blomstret mellom det gamle Mesopotamia og Indusdalen ved sivilisasjonens morgen. En analyse nylig publisert i tidsskriftet Zeitschrift für Assyriologie und vorderasiatische Archäologie kan også omskrive selve skrivingens utvikling. For å tyde lesingen av karakterene som utgjør det lineære Elamite-manuset, brukte eksperter nylig studerte inskripsjoner fra et sett med gamle sølvvaser. "Dette er et av de store arkeologiske funnene de siste tiårene. Den er basert på identifikasjon og fonetisk lesning av kongenes navn, sier arkeolog Massimo Vidale ved University of Padua.

I 2015 fikk Desset tilgang til en privat London-samling av uvanlige sølvvaser med mange inskripsjoner i både kileskrift og lineær elamittskrift. De ble gravd ut på 1920-tallet og solgt til vestlige handelsmenn, så deres herkomst og autentisitet har blitt stilt spørsmål ved. Men analyse av fartøyene fant at de var eldgamle snarere enn moderne forfalskninger. Når det gjelder deres opprinnelse, mener Desset at de var på en kongelig kirkegård hundrevis av kilometer sørøst for Susa, datert til rundt 2000 f.Kr. – akkurat på den tiden da det lineære Elamite-manuset var i bruk. I følge studien representerer sølvvasene de eldste og mest komplette eksemplene på elamittiske kongelige inskripsjoner i kileskrift. De tilhørte forskjellige herskere av to dynastier. Stein med lineære Elamitt-inskripsjoner fra Louvre-samlingen.

I følge Desset var sammenstillingen av inskripsjonene på karene svært nyttig for å tyde det lineære elamittskriftet. Noen navn skrevet med kileskrift kan nå sammenlignes med symboler i det lineære elamittskriftet, inkludert navnene på kjente elamittkonger som Shilhaha. Ved å følge de gjentatte tegnene, var Desset i stand til å forstå betydningen av bokstaven, bestående av et sett med geometriske figurer. Han oversatte også verb som "gi" og "lage". Etter påfølgende analyse hevdet Desset og teamet hans å kunne lese 72 tegn. "Selv om fullstendig dechiffrering ennå ikke er mulig, hovedsakelig på grunn av det begrensede antallet inskripsjoner, er vi på rett vei," konkluderer forfatterne av studien. Det harde arbeidet med å oversette enkelttekster fortsetter. Noe av problemet er at det elamittiske språket, som har blitt snakket i regionen i mer enn 3,000 år, ikke har noen kjente slektninger, noe som gjør det vanskelig å bestemme hvilke lyder skiltene kan representere.

Talerne av elamitt bebodde det sørlige og sørvestlige Iran - Khuzestan, som i gammelpersisk var navnet på Elam Hujiyā, og Fars (ettersom det er mulig at det også ble spredt i andre områder av det iranske platået før det 3. årtusen f.Kr.).

I det III årtusen f.Kr. er en rekke elamittiske bystater kjent fra sumero-akkadiske kilder: Shushen (Shushun, Susa), Anshan (Anchan, i dag Tepe-Malyan nær Shiraz i Fars), Simashki, Adamdun og andre.

I det andre årtusen f.Kr. var en viktig bestanddel av Elam Shushen og Anchan. Etter tiltredelsen av Elam til det Achaemenidiske riket på midten av 6-tallet f.Kr., beholdt det elamittiske språket sin ledende posisjon i ytterligere to århundrer, og ga gradvis plass til farsi.

Foto: Rutenett av de 72 dechiffrerte alfa-stavelsestegnene som translitterasjonssystemet til Lineær Elamite er basert på. De vanligste grafiske variantene vises for hvert skilt. Blå skilt er attestert i det sørvestlige Iran, røde i det sørøstlige Iran. Svarte skilt er felles for begge områdene. F. Desset

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -