1.1 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
NyheterForsone forskjeller ved å gjenkjenne tidligere tabber

Forsone forskjeller ved å gjenkjenne tidligere tabber

Bashy Quraishy

Generalsekretær – EMISCO – European Muslim Initiative for Social Cohesion 

Thierry Valle

Direktør CAP Liberté de Conscience

De forente nasjoner ble grunnlagt i 1945 etter andre verdenskrig og er forpliktet til å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, utvikle vennlige forhold mellom nasjoner og fremme sosial fremgang, bedre levestandard og menneskerettigheter.

Etter vår mening er imidlertid den viktigste jobben til en slik organisasjon i dag å forhindre urettferdighet, stoppe aggresjon og sørge for at en mektig nasjon ikke krenker friheten til et mindre eller mindre ressurssterkt land.

Siden grunnleggelsen er FNs hovedkvarter i New York City, men det har kontorer i Genève - Sveits. Som et diplomatisk senter, med nesten universell representasjon av stater, er Genève det ideelle stedet for vellykket internasjonalt samarbeid. Tusenvis av nyttige møter holdes på Palais des Nations hvert år, som hver på forskjellige måter berører livene til mennesker over hele verden. På denne måten samler den enkeltpersoner, organisasjoner og nasjoner for å sikre en bedre fremtid for alle.

En av postaktivitetene deres er å tilby en plattform for sivilsamfunnsorganisasjoner til å møtes, diskutere og komme til en forståelse om spørsmål som skaper konflikter og krenker menneskerettigheter. For det holder FNs menneskerettighetsråd ikke mindre enn tre vanlige sesjoner i året, i februar-mars, juni-juli og september-oktober.

Normalt er det statene og deres regjeringer som bestemmer og utøver konflikter i tillegg til å finne løsningene, rollen til de sivile samfunn er ofte usynlig i en slik utvikling. NGO-organisasjoner jobber utrettelig for å skape forholdene som presser internasjonale institusjoner og stater til å sette til side sine forankrede synspunkter i konflikter og bevege seg mot fred gjennom gi og ta-prosessen.

Invitasjonsside om fredsbygging og forsoning 1 - Forsone forskjeller gjennom å gjenkjenne tidligere tabber

Et veldig godt eksempel på slik innsats er konferansen som ble holdt 6th oktober 2022 i Genève på 51st Sesjon av FNs menneskerettighetsråd som ble arrangert av europeiske frivillige organisasjoner, "Gjenkjenne for å forene initiativ" å fremme rettferdighet og fred mellom Armenia og Aserbajdsjan, i Sør-Kaukusene og verden for øvrig.

Konferansen diskuterte ikke bare viktigheten av anerkjennelse av de historiske gale handlingene som skjedde i Khojaly- Nagorno-Karabakh i 1992, men oppfordrer også regjeringer og opinionsledere i begge land til å vurdere anvendelse av overgangsrettferdighetsmekanismer i deres normaliseringsagenda etter konflikt.

De fremtredende foredragsholderne fra ulike europeiske menneskerettighetsorganisasjoner, som Gyorgy Tatar, direktør for Budapest Center of MAP, Thierry Valle, direktør for CAP- Samvittighetsfrihet, Antonio Stango, president i den italienske føderasjonen for menneskerettigheter og Bashy Quraishy, ​​sekretær General fra European Muslim Initiative for Social Cohesion (EMISCO) talte til arrangementet.

Hovedtaleren var Ms. Munira Subasic, president for Association Mothers of Srebrenica, hvis livshistorie og førstehåndserfaring av massakrer på bosniske muslimer berørte alle deltakere. Hovedvekten til alle foredragsholderne var å oppmuntre Armenia til å anerkjenne Khojaly-massakren på riktig måte og tilby en offentlig unnskyldning til sine ofre, men de ba også Aserbajdsjan om å åpne offentlig rom for direkte dialog om saken mellom de sivile samfunnene i de to landene fordi det ville være en viktig hjørnestein for forsoningsarbeid.

Konferansen satte pris på det faktum at ledere av Armenia og Aserbajdsjan nylig har kunngjort at de er villige til å "vende siden" og starte "fredens æra i regionen". Arrangørene mener at det er på tide med en sterk internasjonal mekling, først på sivilsamfunnsnivå, for å få slutt på straffriheten og stillheten, yte rettferdighet for Khojaly, men også for å hjelpe lokalsamfunn i begge land til å overvinne skyggen av tragedien gjennom anerkjennelse, dialog, og endelig forsoning. Under slike forferdelige omstendigheter blir det sivile samfunnets rolle enda viktigere, ikke bare når det gjelder å lede veien når andre veier er gjørmete, men også å bringe fred til begge parter, nemlig fornærmede og angriperen.

I nyere historie er det mange eksempler på vellykket forsoning, men vi kan nevne to fremragende innsats som er velkjent: nemlig den sørafrikanske sannhets- og forsoningskommisjonen og Rwanda-konfliktløsning.

Etter slutten av Apartheid i Sør-Afrika var det to valg foran Nelson Mandela. Å ta fatt på gjengjeldelse og hevn eller strekke ut en hånd til forsoning mot de som begikk enorme forbrytelser mot det afrikanske flertallet. I 1996 opprettet regjeringen for nasjonal enhet under den store Mandela, The South African Truth and Reconciliation Commission (TRC) for å hjelpe til med å håndtere det som skjedde under apartheid.

Han nominerte, en stor humanitær, biskop Desmond Tutu som leder av kommisjonen. Tutus idé om forsoning var å invitere vitnene som ble identifisert som ofre for grove menneskerettighetsbrudd til å gi uttalelser om sine erfaringer, og noen ble bedt om å uttale seg på offentlige høringer. Voldsutøvere kan også avgi vitneforklaring og be om amnesti fra både sivil og straffeforfølgning. TRC ble av mange sett på som en avgjørende komponent i overgangen til fullt og fritt demokrati i Sør-Afrika. Til tross for noen feil, antas det generelt å ha vært vellykket.

Et annet godt eksempel er konfliktløsning i Rwanda, som holdes frem som en modell for forsoning, 28 år etter folkemord. Forsoning har gjort det mulig for rwandere å avslutte et kapittel i historien og skrive et nytt. For at rwandiske folk kollektivt bestemte seg for å gå videre og gjenoppbygge samfunnet sitt etter folkemordet i 1994. RPF-regjeringen etter folkemordet påla et regnskap fra toppen, men det var også opp til vanlige rwandere å finne ut hvordan de skulle fortsette i hverdagen. Kort sagt, bekjennelse som en vei videre fører til forsoning.

I lys av de økende utfordringene som Europa og verden står overfor, er slike initiativ spesielt viktige for å redusere risikoen for eskalering i konfliktsituasjoner rundt om i verden, spesielt i områder der det er muligheter for fredelig transformasjon.

Siden konferansen ble deltatt av forskjellige ambassadører, inkludert Armenia og Aserbajdsjan, samt NGO-representanter, media og konfliktløsningseksperter, tror vi at frivillige organisasjoner og aktivister med ekspertise på overgangsrettferdighet, menneskerettigheter og fredsbygging vil slutte seg til koalisjonen fordi så de ville ikke bare utvide sin verdifulle ekspertise og bidra til å nå målene for "Anerkjenne for å forsone"-initiativet, men ville være partner i å fremme sin edle sak om rettferdighet og fred til å seire mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Vi vil gjerne avslutte med nevner at vår Wien/Roma Initiativ er den rette måten å komme videre og få rettferdighet for ofrene. Vi trenger ikke å gjenta feil, men lære av andres prestasjoner, for fred kan bare komme hvis vi alle jobber for å oppnå den.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -