11.8 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiEn genetisk analyse av Dødehavsrullene

En genetisk analyse av Dødehavsrullene

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Qumran-rullene inneholder noen av de eldste versjonene av Bibelen og er av stor interesse for kristne, muslimer og jøder

Forskere har brukt genetisk analyse på Dødehavsrullene for å finne ut om fragmentene av de gamle manuskriptene passer sammen riktig, rapporterte DPA og Reuters.

Dødehavsrullene er gamle religiøse manuskripter som inneholder grunnlaget for Det gamle testamente. De første manuskriptene ble oppdaget ved et uhell av en beduin i 1947, og i de påfølgende årene ble flere fragmenter funnet i 11 huler nær Qumran, ved Dødehavet.

De første Qumran-manuskriptene ble oppdaget av arkeologer tilbake i 1946 i hulene i Judea-ørkenen og festningene kjent som Masada. Manuskriptene har også et annet navn – Dødehavsrullene. De representerer pergamenter av geit- og saueskinn, og også av papyrus. Tekstene på dem er hovedsakelig skrevet på det gamle hebraiske språket, men det er også noen på arameisk og gresk. Forskere mener at manuskriptene er en del av et stort gammelt bibliotek. En tredjedel av dem inneholder bibelske tekster - fragmenter av Bibelen, fra bøkene "Leviticus" og "Salmer", resten er apokryfer fra perioden med det såkalte andre tempelet. Analyser tyder på at Qumran-manuskriptene ble til i perioden 250 f.Kr. – 68 e.Kr

I et helt tiår på 20-tallet utførte arkeologer utgravninger i 11 huler i Dødehavet og fant hundrevis av ruller i dem. De bestemmer seg for at det ikke er flere grotter og slutter å jobbe i en periode på 60 år. Fram til 2006, da et amerikansk Liberty University-prosjekt brakte arkeologer tilbake til ørkenen.

Relikviene gikk gjennom mange hender, og på grunn av sin alder er de fragmenterte og ikke godt bevart. Det er derfor eksperter sammenligner kombinasjonen av individuelle over 25,000 XNUMX deler med det møysommelige arrangementet av et gigantisk puslespill.

Imidlertid har manuskriptene enorm vitenskapelig, kulturell, historisk og religiøs betydning, og forskere leter etter en løsning.

Å finne manuskriptene, laget for to tusen år siden, er det mest betydningsfulle arkeologiske funnet i historien, ifølge Oded Rehavi ved Tel Aviv University, Israel. Qumran-rullene inneholder noen av de eldste versjonene av Bibelen og er av stor interesse for kristne, muslimer og jøder, forklarte han.

Rehavi og hans kolleger, inkludert Noam Mizrahi fra Tel Aviv University og Matthias Jakobsson fra Uppsala Universitet, Sverige, har publisert resultatene av arbeidet sitt i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Cell.

Rehavi fortalte DPA at DNA-analyse av prøver av rundt 35 fragmenter bekreftet at visse deler av manuskriptene var deler av en enkelt helhet. I ett tilfelle var det imidlertid mer enn tydelig at fragmentene av et enkelt manuskript ikke var korrekt kombinert som tidligere antatt. "Vi fant at en del av fragmentene er fra et manuskript på saueskinn, og en liten del er på kuskinn," sier Rehavi. Og han legger til at genetisk analyse har slått fast at saueskinnet ikke var fra ett dyr.

Av de fire fragmentene med tekster fra profeten Jeremias bok, er to på saueskinn og de to andre på kuskinn, la bibelforskeren Mizrahi til.

"Vi fant dessuten ut at de to sauene hvis skinn ble brukt ikke var genetisk beslektet," sier han.

Alt dette beviser at fragmentene ikke bare er fra samme manuskript, men ble opprettet i forskjellige regioner, fordi i Judeas ørken kunne ikke kyr overleve.

Resultatene av analysen fører til konklusjonen at ulike versjoner av profeten Jeremias bok sirkulerte i det jødiske samfunnet på samme tid, noe som står i motsetning til tekstene som senere ble adoptert av jødedommen og kristendommen.

DNA-analyse av mange flere manuskripter venter.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -