1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
Human RightsINTERVJU: Hvordan hatytringer utløste folkemord i Rwanda

INTERVJU: Hvordan hatytringer utløste folkemord i Rwanda

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

"Hver gang jeg snakker om det, gråter jeg," fortalte hun FNs nyheter, som beskriver hvordan propaganda spredte hatmeldinger som utløste en dødelig bølge av usigelig vold. Hun mistet 60 familiemedlemmer og venner i masseslaktet.

I forkant av FNs generalforsamlings markering av Den internasjonale dagen for ettertanke om folkemordet på tutsiene i 1994 i Rwanda, snakket Ms. Mutegwaraba med FNs nyheter om hatefulle ytringer i den digitale tidsalderen, hvordan 6. januar-angrepet på USAs hovedstad utløste dyp frykt, hvordan hun overlevde folkemordet, og hvordan hun forklarte hendelsene hun levde gjennom, til sin egen datter.

Intervjuet er redigert for klarhet og lengde.

FN-nyheter: I april 1994 ble det sendt ut en samtale over radio i Rwanda. Hva sto det, og hvordan følte du det?

Henriette Mutegwaraba: Det var skremmende. Mange tror drapet startet i april, men fra 1990-tallet la regjeringen det ut der, i media, aviser og radio, og oppmuntret og forkynte anti-tutsi-propaganda.

I 1994 oppfordret de alle til å gå til alle hjem, jakte på dem, drepe barn, drepe kvinner. I lang tid satt hatets røtter veldig dypt i samfunnet vårt. For å se at regjeringen sto bak, var det ikke noe håp om at det skulle være noen overlevende.

En 14 år gammel rwandisk gutt fra byen Nyamata, fotografert i juni 1994, overlevde folkemordet ved å gjemme seg under lik i to dager.

UN News: Kan du beskrive hva som skjedde i løpet av de 100 dagene, der mer enn en million mennesker ble drept, hovedsakelig av macheter?

Henriette Mutegwaraba: Det var ikke bare macheter. Enhver kronglete måte du kan tenke på, brukte de. De voldtok kvinner, åpnet gravide kvinners livmor med en kniv og satte folk levende i septiske hull. De drepte dyrene våre, ødela hjemmene våre og drepte hele familien min. Etter folkemordet hadde jeg ingenting igjen. Du kunne ikke se om det noen gang har vært et hus i nabolaget mitt eller noen tutsi der. De sørget for at det ikke var noen overlevende.

UN News: Hvordan helbreder du fra den terroren og traumet? Og hvordan forklarer du hva som skjedde med datteren din?

Henriette Mutegwaraba: Folkemordet kompliserte livet vårt på mange måter. Å være bevisst på smerten din er veldig viktig, så omgi deg med mennesker som forstår og bekrefter historien din. Del historien din og bestem deg for ikke å bli et offer. Prøv å gå videre. Jeg hadde så mange grunner til å gjøre det. Da jeg overlevde, var min unge søster bare 13 år, og hun var hovedårsaken. Jeg ville være sterk for henne.

I årevis ønsket jeg ikke å føle smerten min. Jeg ville ikke at datteren min skulle vite det, for det kom til å gjøre henne trist, og se moren hennes, som ble såret. Jeg hadde ikke svar på noen spørsmål hun stilte. Da hun spurte hvorfor hun ikke har en bestefar, sa jeg til henne at folk som meg ikke har foreldre. Jeg ville ikke gi henne en forventning om at hun skulle se meg når hun går nedover midtgangen og gifter seg. Det var ingenting som ga meg håp.

Nå er hun 28 år gammel. Vi snakker om ting. Hun leste boken min. Hun er stolt av det jeg gjør.

FN-nyheter: I din bok, Av Any Means Nødvendig, tar du for deg helbredelsesprosessen og uttrykket "aldri igjen", knyttet til Holocaust. Du snakket også om angrepet på hovedstaden i Washington, DC 6. januar 2021, og sa at du ikke hadde følt den følelsen av frykt siden 1994 i Rwanda. Kan du snakke om det?

Henriette Mutegwaraba: Vi fortsetter å si "aldri igjen", og det fortsetter å skje: Holocaust, Kambodsja, Sør-Sudan. Folk i Den demokratiske republikken Kongo blir drept nå, mens jeg snakker.

Noe må gjøres. Folkemord kan forebygges. Folkemord skjer ikke over natten. Det beveger seg i grader over år, måneder og dager, og de som orkestrerer folkemord vet nøyaktig hva de har til hensikt.

Akkurat nå er mitt adopterte land, USA, veldig splittet. Meldingen min er "våkn opp". Det skjer så mye propaganda, og folk følger ikke med. Ingen er immune mot det som skjedde i Rwanda. Folkemord kan skje hvor som helst. Ser vi skiltene? Ja. Det var sjokkerende å se noe slikt skje i USA.

Rasediskriminering eller etnisk diskriminering har blitt brukt for å innpode frykt eller hat mot andre, som ofte fører til konflikt og krig, som i tilfellet med folkemordet i Rwanda i 1994.

Rasediskriminering eller etnisk diskriminering har blitt brukt for å innpode frykt eller hat mot andre, som ofte fører til konflikt og krig, som i tilfellet med folkemordet i Rwanda i 1994.

FN-nyheter: Hvis den digitale tidsalderen eksisterte i 1994 i Rwanda, ville folkemordet vært verre?

Henriette Mutegwaraba: Helt klart. Alle har en telefon eller TV i mange utviklingsland. Et budskap som pleide å ta år å spre kan nå bli lagt ut der, og på ett sekund kan alle i verden se det.

Hvis det fantes Facebook, Tik Tok og Instagram, ville det vært mye verre. De dårlige menneskene går alltid til ungdom, hvis sinn er lett å korrumpere. Hvem er på sosiale medier nå? Mesteparten av tiden, unge mennesker.

Under folkemordet sluttet mange unge seg til militsen og deltok, med en lidenskap. De sang de anti-tutsi-sangene, gikk inn i hjemmene og tok det vi hadde.

UN News: Hva kan FN gjøre med å stanse slike hatytringer og forhindre en gjentakelse av det den hatytringen vokste til?

Henriette Mutegwaraba: Det er en måte for FN å stoppe grusomheter. Under folkemordet i 1994 lukket hele verden det blinde øyet. Ingen kom for å hjelpe oss da moren min ble drept, da hundrevis av damer ble voldtatt.

Jeg håper dette aldri vil skje igjen med noen i verden. Jeg håper FN kan komme opp med en måte å reagere raskt på grusomheter.

Wall of Rwanda folkemordsofres navn ved Kigali Memorial Center

Wall of Rwanda folkemordsofres navn ved Kigali Memorial Center

UN News: Har du et budskap til unge mennesker der ute som manøvrerer gjennom sosiale medier, ser bilder og hører hatytringer?

Henriette Mutegwaraba: Jeg har en melding til foreldrene deres: lærer du barna dine om kjærlighet og omsorg for naboene og samfunnet? Det er grunnlaget for å oppdra en generasjon som vil elske, respektere naboer og ikke kjøpe hatefulle ytringer.

Det starter fra familiene våre. Lær barna dine kjærlighet. Lær barna dine å ikke se farger. Lær barna dine å gjøre det som er rett for å beskytte menneskefamilien. Det er en melding jeg har.

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -