13 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiTomografi av gammel egyptisk mumie avslører tegn på dødelig sykdom

Tomografi av gammel egyptisk mumie avslører tegn på dødelig sykdom

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Appell for støtte, Marrakech jordskjelvofre trenger din hjelp

0
Marrakech-regionen 8. september 2023 var en av de mest voldelige i Marokkos historie. Den landlige provinsen Al Haouz ble hardt rammet, noe som resulterte i tap av mange liv og ødeleggelse av hele landsbyer;
psykisk helse

Europas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

0
Oppdag den skjulte virkeligheten til Hellas psykiske helsekrise og dens innsats for å forbedre tjenestene. Lær om 5-årsplanen og utfordringene du står overfor.
Forfulgte kristne - Konferanse i Europaparlamentet om forfølgelse av kristne i Afrika sør for Sahara (Kreditt: MEP Bert-Jan Ruissen)

Bryt stillheten om forfulgte kristne

0
MEP Bert-Jan Ruissen holdt en konferanse og utstilling i Europaparlamentet for å fordømme stillheten rundt lidelsene til forfulgte kristne over hele verden. EU må ta sterkere grep mot brudd på religionsfriheten, spesielt i Afrika hvor liv går tapt på grunn av denne stillheten.

Forskere har utført en CT-skanning av mumien til Jed-Hor fra Heidelberg, Tyskland, som representerer en eldre mann som bodde i Egypt, tilsynelatende i det 4.-1. århundre f.Kr. Undersøkelse av skallen hans viste at han hadde lidd av akutt mastoiditt, som sannsynligvis forårsaket dødelige komplikasjoner som hjernehinnebetennelse eller hjerneabscess. Det ser ut til at en eller annen type terapeutisk kompress ble påført mannens tinningbein, som ikke ble fjernet under mumifisering. Dette er rapportert i en artikkel publisert i European Annals of Otorhinolaryngology, Head and Neck Diseases. Storskala utgravninger i Egypt fortsatte i mer enn et århundre. I løpet av denne tiden har tusenvis av godt bevarte eldgamle kropper kommet til rådighet for forskere, hvorav mange fortsatt er dårlig studert. De siste årene har de moderne metodene for paleoradiologi kommet til hjelp for forskere, noe som gjorde det mulig å oppnå betydelig fremgang i studiet av bioarkeologiske materialer.

I motsetning til tradisjonelle patologiske undersøkelser, gjør moderne bildeteknikker (som datatomografi og 3D-rekonstruksjon) det mulig å undersøke mumifiserte kropper så sparsomt som mulig. For eksempel kan spor etter tungmetallforgiftning oppdages, dødsårsakene til visse personer kan fastslås, og museumsutstillinger kan kontrolleres for autentisitet. Roman Sokiranski fra Varna Medical University, sammen med sine kolleger fra Tyskland og USA, forsket på mumien til Jed-Hor, holdt i den tyske byen Heidelberg. Det antas å ha sin opprinnelse i den egyptiske byen Ahmim og dateres tilbake til det ptolemaiske dynastiet (4. – 1. århundre f.Kr.) – forskere planlegger å etablere en mer presis alder ved hjelp av radiokarbonanalyse. Forskere har fastslått at mumien tilhørte en eldre mann som levde rundt 50 år. Etter døden, hvis årsaker forblir uklare for forskerne, ble hans indre organer og hjerne fjernet, kroppen balsamert, deretter pakket inn i harpiks-gjennomvåte linbandasjer og dekket med et tynt lag naturlig bitumen.

Ved hjelp av datatomografi bestemte forskerne seg for å finne ut hvilke helseproblemer denne mannen hadde. Forskerne fant at trommehulen, den ytre hørselskanalen og noen andre steder var fylt med en grå substans som så ut som tørket puss. I tillegg, på utsiden av denne mannens høyre tinningbein, ligger et kompress som måler omtrent 7×10×0.7 centimeter, som er vesentlig forskjellig i tetthet fra de omkringliggende linbandasjene som dekker mumien. Ifølge forskerne led den mumifiserte Jed-Hor tilsynelatende av akutt mastoiditt. Forskere antyder at denne inflammatoriske sykdommen førte til utviklingen av alvorlige intrakranielle komplikasjoner (for eksempel hjernehinnebetennelse eller hjerneabscess), som mannen til slutt døde av. Samtidig kan den oppdagede kompressen, ifølge forfatterne av verket, ha vært et behandlingsmiddel – kanskje den ble dynket i et slags helbredende middel (fra olje eller honning til katte- eller krokodilleekskrementer). I dette tilfellet er det imidlertid fortsatt uklart hvorfor denne kompressen ikke ble fjernet under mumifisering.

Illustrasjonsfoto av Shvets Anna:

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -