1.2 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
MatVet du hva lokum er laget av - lær deg historien

Vet du hva lokum er laget av – lær deg historien

Historien til en av de mest populære tyrkiske delikatessene - lokum, masseprodusert og konsumert, som en av de få søte herlighetene som tilbys på markedet, begynner i det fjerne 18-tallet. Konditoren Haj Bekir Efendi regnes som "faren" til lokum, da han begynte å masseprodusere det og selge det i butikken sin. Han ankom Konstantinopel i 1776 og takket være sine kulinariske ferdigheter og talent, samt lokummet han tilberedte, ble han utnevnt til sjefskonditor i palasset av sultanen. Dette er begynnelsen på historien til den søte godbiten, men vet du hvordan den utviklet seg og hva gleden består av?

Lokums historie

Turkish Delight er en av de eldste søtsakene i verden, antatt å være mer enn 500 år gammel, noe som betyr at den var kjent og tilberedt allerede før den populære konditoren begynte å selge den i butikken sin og gjorde den om til en populær tyrkisk søtgodbit. Haj Bekir Efendi pakket lokum inn i spesielle blonderlommetørklær og gjorde det til et symbol på kjærlighet og en måte å uttrykke følelser på, med menn som ga det som en gave til hjertedamen de fridde til.

Historien fortsetter nettopp med konditorens tilstedeværelse i palasset, og selve lokummet – med dets spredning utenfor Tyrkia, noe som skjedde takket være en britisk reisende på 19-tallet, som likte lokummet så godt at han tok esker med alt. smakene av tyrkisk til hjemlandet Storbritannia en søt perle han oppdaget. Navnet på denne søte biten, kalt lokum, har en arabisk opprinnelse - fra ordet luqam, som oversettes som "bit" og "full munn". Navnet på forskjellige østeuropeiske språk kommer fra osmansk tyrkisk - lokum.

Hva er Turkish delight laget av?

Det er et merkelig faktum at oppskriften på tyrkisk glede har holdt seg nesten uendret siden dagen den ble opprettet. Nøtter, forskjellige noter og aromaer er lagt til den, men i sin essens forblir den uendret, bevart og gått i arv fra generasjon til generasjon.

Lokum snur kulinarisk historie med sine ingredienser. Fram til 19-tallet og fremkomsten av raffinert sukker i disse landene og bruken av det i tilberedning av søtsaker, ble de laget med honning eller tørket frukt, noe som ga dem deres smak. Lokum er tilberedt av en blanding av sukkersirup og stivelsesholdig melk. Det tok 5-6 timer å forberede eller mer presist koke blandingen, hvoretter aromaen ble tilsatt. Blandingen ble deretter helt over i store retter i tre og etter ca. fem timer ble den rullet sammen, skåret i skiver og drysset med nøtter eller melis. Dette er ingrediensene til lokum i dag, tradisjonen er bevart, oppskriften – også.

I Bulgaria, f.eks., er fokus hovedsakelig på tradisjonelle smaker og aromaer relatert til landet vårt, som bulgarsk rose, valnøtter, honning, mens i Tyrkia er utvalget av tyrkiske herligheter ordspråklig, de mest populære er fruktnoter, mynte, sitron, appelsin, samt tyrkiske herligheter med dadler, pistasjnøtter eller hasselnøtter.

I Tyrkia er Turkish delight også allment tilgjengelig, pakket inn med tørket frukt som aprikos, samt varianter med mye kokos. En spesiell type tyrkisk herlighet er også kjent, med et lag krem ​​(buffalo milk cream) mellom de søte lagene og toppet med kokosnøttspon.

Foto av Oleksandr Pidvalnyi:

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -