15.2 C
Brussel
Fredag, september 22, 2023
ReligionKristendomEt ord om vår Herre Jesu Kristi strålende himmelfart

Et ord om vår Herre Jesu Kristi strålende himmelfart

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Mer fra forfatteren

Sahel - konflikter

Sahel – konflikter, kupp og migrasjonsbomber (I)

0
Den nye voldssyklusen i Sahel-landene kan knyttes til deltakelsen av de væpnede Tuareg-militsene, som kjemper for en uavhengig stat
Forslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

Forslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

0
Danmark er et fredelig land der lover respekteres, og samfunnet praktiserer et eldgammelt ordtak; Man kan alltid være enig i å være uenig. Denne tankegangen har hjulpet dansker til å unngå store forskjeller, minimere samfunnskonflikter og leve et ganske fredelig liv. Hjørnesteinen for å akseptere de ulike meningene er forestillingen om ubegrenset ytringsfrihet. Det betyr at folk kan si hva som helst. Det har fungert fordi Danmark har vært en monokulturell, monoetnisk og en kristen nasjon i nesten tusen år. Den holdningen har imidlertid også skapt en underliggende intoleranse og fiendtlighet overfor andre kulturer, trosretninger og levemåter, spesielt overfor muslimske samfunn og islam.
OECD-undersøkelse - EU trenger et dypere indre marked

OECD-undersøkelse – EU trenger et dypere indre marked og for å akselerere utslippsreduksjoner...

0
Den siste OECD-undersøkelsen ser på hvordan europeiske økonomier reagerer på de negative eksterne sjokkene samt utfordringene Europa står overfor fremover.

av Gregory, biskop av Russland (Metropolitan of Kiev and Western Russia Grigory Tsamblak, 1364 – ca. 1420*)

Dagens høytid er oppfyllelsen av forsynet som Guds enbårne Sønn utførte for menneskeslekten, sendt ikke servilt, men guddommelig, som oppfyllelse av Faderens vilje; Han viste seg ikke for verden tilsynelatende, men faktisk: i vår skrøpelighet, da han tok på seg menneskelig skikkelse og tok menneskelig skikkelse, ble han som kjødet av vår intethet, som den vise lærer Paulus sier. Og ikke bare gjennom korset, neglene og stikkingen med et spyd i ribbeina, ble sannheten om ham bevist, men også gjennom døden, graven, oppstandelsen, berøringen av disippelen, og – til sist – i dag gjennom Hans guddommelig oppstigning Han overbeviste alle. Himmelfarten, ved hvilken Han løftet opp den gamle Adam og Han ble den nye Adam, fordi det passet at det gamle skulle fornyes av det nye, de syke skulle bli helbredet av legen, de falne skulle reises opp av de sterke, de døde skal reises opp ved livet, de fordømte av synden – fra de syndfrie for å bli rettferdiggjort, de forgjengelige fra det uforgjengelige til å bli uforgjengelige, de jordiske fra det himmelske for å bli opphøyet. Og etter at han ble knyttet til oss, slaver, til vårt kjøtt og blod (bortsett fra slaveri!), sluttet vi oss også til hans herlighet og ære (bortsett fra herredømme!). Og fordi Jesus var fremst blant de mange brødrene, var han også den første fra de døde (oppstandne). Gjennom adopsjonsnavnet hedret han dem som trodde på hans navn, og gjennom udødelighet favoriserte han dem, og banet vei for oppstandelsen, slik at de som døde på grunn av den gamle Adam ville bli gjenopplivet på grunn av den nye. Og samtidig vil det ikke være noen nedstigning til helvete, slik det var på grunn av det ene, men en oppstigning til himmelen, som i dag, på grunn av det Nye. Og siden mennesket, etter å ha blitt gammelt i alle ting på grunn av forbrytelser og deretter blitt ubrukelig, gikk til grunne, etter å ha skadet fornuften på grunn av guddommeliggjøringens feil, forvandlet det fornuftige av sjelen til urimelig (fra dette ble han helt urimelig, og skilte seg bare fra utseendet fra målløse dyr), Ordet han blir kjød, han blir feit, så han kan helbrede det urimelige ved seg selv; han aksepterer den intelligente og sjelfulle mannen, slik at han kan helbrede det skadede sinnet og gjenopprette den forførte sjelen, og fornye mannen i alt fullstendig fullstendig og perfekt gjennom seg selv. For ikke for engler, ikke for erkeengler, ikke for kjeruber og serafer, ikke for noen annen skapning var dette arbeidet passende, men bare for ham som i begynnelsen skapte mennesket. Fordi han har fornyet ham fullstendig og tatt på seg det nye (ifølge Kol. 3:10), som vi sa, lidende, frigjorde han ham fra lidelser; døende, udødeliggjorde han ham; gjenoppstandende, ham gjenoppstod; og da han stiger opp, stiger han også opp med seg selv og plasserer ham ved Guds og Faderens høyre hånd, som han aldri vek fra. Han vil sende sin Hellige Ånd i form av ildtunger for å opplyse verden, trøste de sørgende disiplene, skjenke gaver til dem, døpe dem, gjøre dem vise, bevæpne dem med guddommelig kraft og sende dem til å forkynne, deres tunger som smed. og skjerpet som ildtunger. Siden Sønnen viste seg i verden og levde med mennesker, passet det at Ånden også skulle komme ned og vise hans handlinger. Du blir – sa han – i byen Jerusalem til du er ikledd kraft ovenfra (Luk 24:49). Og da han hadde sagt dette, ble han løftet opp mens de så på, og en sky tok ham foran deres øyne. Og mens de så opp til himmelen, stod to menn foran dem i hvite klær og sa: Galilea-menn, hvorfor står dere og ser opp til himmelen?

Fortell meg, hvor mye må disiplene ha lidd da, som tilbrakte så mye tid med Mesteren, opplevde hans lidelser, og da de, etter så mye sorg, nettopp hadde sett gleden ved oppstandelsen, for at den umiddelbart skulle bli tatt bort. fra dem? Så de sto stille og så opp mot himmelen, overveldet av tristhet. Og som i ærefrykt trodde de at de ikke så ham, men engler som viste seg for å kunngjøre at han kom igjen. Og de er i hvite klær, slik at de fra disse klærne kan gjøre sorg til glede. Galileiske menn sa, fordi jødene kalte Herren en galileer og fornærmet ham. Det er derfor de mannlige englene i Galilea kaller dem, og ved å slutte seg til dem inspirerte de mot og trøst. Denne Jesus, som stiger opp fra deg til himmelen, skal komme på samme måte som du så ham gå til himmelen (Apg 1:11). Denne Jesus, ikke en annen – sa han – men denne. Ikke hvem jødene venter på som en frelser (taperen selv!), men den som dere er vitner om: korsfestet, begravet, kalt en bedrager, gjenoppstått, og nå fra dere farende opp til himmelen – sa han – slik at de tro ikke at han ble båret i luften som Elias, for det er skrevet om ham: og Elias ble båret i en virvelvind som i himmelen (ifølge 4 Kongebok 2:11), og her ikke som i himmelen, men i himmelen. Denne Jesus, som stiger opp fra deg til himmelen, skal komme igjen på samme måte. Hvordan det! I den formen dere så Ham stige opp til himmelen, så vil Han komme i kjødet for å dømme alt kjød! Således, på himmelens skyer, når de kommer med herlighet, vil hvert menneske se Ham! La kjetternes urene munn være lukket, for Gud stiger opp i kjødet, men forblir uforandret i begge: i ett vesen to naturer som bærer ublandet.

Ikke bare Thomas, som rørte ved ham, bekjente Gud og mennesker, men englene lærte også apostlene slik og sa: slik skal det komme, for Gud er ikke naken, heller ikke et vanlig menneske, men Gud og mennesker, mennesker forent med Gud . Hvorfor står du og ser mot himmelen, som for å si: Hvorfor sørger du mens han går til Faderen, som om du var forlatt? Husker du ikke at han før korsfestelsen, ved å opprette et testamente, sa til deg: Jeg vil ikke forlate deg (Joh 14:18), og på fjellet i Galilea lovet han å være med deg og sa: Jeg er med deg alle dager inntil verdens ende (Matt 28:20). Og fordi han utvalgte dere ut av verden og kalte dere sine venner (ifølge Joh 15:19; 15:15), går han for å gjøre i stand et sted for dere hos Faderen, så dere kan være med ham (ifølge Johannes) 14:2-3) og se hans herlighet, evig bestående med Faderen og Den Hellige Ånd, som de har fra før verdens skapelse, og Talsmannen som skal sendes til dere fra Faderen – sannhetens Ånd (Joh. 15:26), ikke i kjødet, slik Han var inkarnert, men Selv vil han være Han stiger ned fordi Han er Gud og viser seg som Han vil (ifølge Joh 14:16-17).

Å herlige gjerninger! Å, ukjente mysterier! For det var en gang, helt fra begynnelsen, store og frelsende gaver ble sendt fra himmelen til jorden under, og deretter ovenfra til det nedre, som i 14. Mosebok: en skystøtte om dagen og en ildstøtte. om natten (24Mo 16:13) og i ørkenen manna og vaktler (33Mo 7:11), og en pakt gitt på fjellet, og en sky som overskygger menighetens telt (9 Mos 24:5-14) ) da Aron og sønnene hans tjente, og ilden falt på offeret (13Mos 3:9), og de forskjellige tilsynekomstene av engler, så vel som med Jesus (Jes. Nav. 21:1), Manoah (Dom. 11) :13), Daniel (Dan. 2:19), Sakarja (Luk. 35:37-36) og Esekiel, da engelen på en natt drepte hundre og syttifem tusen av den assyriske hæren (10. Kong 13:38; Jes. 8:46), og lampenes stående og omvendte bevegelse, slik det var i Jeriko under Jesus (Jes. Nav. 6:XNUMX) og i Jerusalem under Jesaja (Es. XNUMX:XNUMX) og mange andre. I dag drar himmelen nytte av jorden, guddommelige og store gaver sendes nedenfra – ovenfra (overnaturlig!) og deres begynnelse er Herrens himmelfart fra Oljeberget. I dag gikk profetien fra salmen i oppfyllelse, som sier: Gud steg opp med rop, Herren steg opp med basunklang (Sal XNUMX:XNUMX). Og det var mer passende, fordi det er passende for kongen å stige opp med et utrop, fordi utropet er en kunngjøring og forherligelse av folket, gitt til konger og erobrere, og vår konge som erobrer steg opp til Faderen, og ledet universet for hans tjeneste.

De kalte frem englenes hærskarer og kunngjorde med stor frykt og hastverk. Trompetstemmen deres var lik. Hva sa de himmelske maktene og utbrøt: de herliggjorde, de sang, de lovpriste, de ofret den trehellige sangen som en gave, de undret seg over en slik nedstigning, da de så ham med Faderen, sittende på kjerubene og sunget av serafer, i kjødet som Herren som stiger opp fra jorden. Og overveldet av frykt befalte de de overlegne styrkene å løfte døren. Da de forvirret spurte: «Hvem er dette?», fikk de vite at han var sterk og mektig i rustning, herlighetens konge og hærskarenes Herre. Han er virkelig den som trampet døden ned gjennom døden, og den som forente de splittede. "Og hvorfor er klærne hans røde," sa han. "At det kan være kjent at han er vår konge, men vi har aldri sett ham i purpur." Og de sa igjen: "Han kommer fra Vosor" (ifølge Jes. 63:1). «Kjød bærer – sa han – som han godtok for menneskehetens skyld» (ifølge Jes. 63:9), for på syrisk kalles kjøtt vosor. Det ser ut til at selv de himmelske maktene stiller spørsmål ved Ham med redsel og forundring. "Og hvorfor er klærne dine røde som en som har tråkket en fure?" (ifølge Jes. 63:2). Når de ser på Ham med sårede armer, ben og ribbein, kommer de til dette spørsmålet. "Og hvis han på grunn av sin store godhet - sa han - kledde seg i kjød gjennom nåde, hvorfor bærer du da blodige og gjennomborede lemmer, hvis du ikke føler smerte på grunn av din guddommelighet?". «Han stod – han talte – jeg trampet alene, jeg utøste mitt blod alene for alle, og det var ingen mann med meg blant nasjonene (ifølge Jes 63:3). Og ikke blant nasjonene – sa han – tråkket jeg dette blodet mitt, men blant den elskede vingården, blant Judea, utenfor byen Jerusalem, som jeg ventet skulle bære druer, men den bar torner. Derfor er mine klær røde» (ifølge Jes 63:3). Og hva med dem: "Ære til deg, Herre, ære til din lidelse, oppstandelse og himmelfart!".

Hans hellige fest ble kalt langveisfra av Gudfaren og sa: "Stig opp til himmelen, Gud, og la Din herlighet være over hele jorden!". Siden han steg opp, er korset tilbedt over hele jorden, for overalt kalles korset herlighet. Og Habakkuk: Herren steg opp til himmelen og tordnet; skal dømme jordens ender og være rettferdig (1 Kongebok 2:10). Der sier David: Herren steg opp ved lyden av en basun (Sal 46:6), og her tordnet Habakkuk og sa: Herren steg opp til himmelen og tordnet. Og hva mer er: Da Han steg opp, lød evangelietrompetene overalt. Dessuten forkynner den guddommelige Johannes, kalt av Herren selv tordenens sønn, som fra en eller annen teologisk himmel, ovenfra til jordens ender med en røst klarere enn torden: I begynnelsen var Ordet og Ordet var hos Gud, og Gud var Ordet. Alle ting ble til ved ham, og uten ham ble ikke en ting til som ble til (Joh 1:1; 1:3).

La oss gå igjen til evangelisten Luke og se hvordan han, etter Frelserens oppstandelse, fulgte disiplene i (deres) utmattelse, gjentatte ganger løftet deres falne ånd og ledet deres tanker til høyden. Og slik var det i mange dager: han viste seg for dem i førti dager og talte om Guds rike (Apg 1:3). Han sa ikke "I førti dager viser han seg for dem", men på førti dager. Ikke som før oppstandelsen, da han alltid var med dem, så noen ganger dukket han opp, noen ganger gikk han bort. Når han dukket opp, ble han ofte med dem ved bordet, minnet dem om deres tidligere vaner og informerte dem om at de ikke ville bli forlatt. Hovedpoenget med alt dette er oppstandelsen å bevise. Så ved å slutte seg til bordet beordret han dem til ikke å gå langt fra Jerusalem (ifølge Apg 1:4), fordi han fryktet og skjelvende hadde ført dem til Galilea på grunn av den ledige plassen og stillheten på fjellet med mye stillhet og frihet til å høre det han snakker. Da de hørte dem og tok imot dem og tilbrakte førti dager, befalte han dem fra Jerusalem å ikke gå langt. Hvorfor? For hvis noen få kriger mot mange, lar ingen dem gå ut før de er bevæpnet, så de før Den Hellige Ånds nedstigning får ikke lov til å dukke opp i kamp, ​​for at de ikke lett skal bli fanget og tatt til fange av de mange . Ikke bare det, men fordi mange ville tro på det som skjedde der. Og for det tredje, for at noen ikke skal si at de har forlatt Jerusalems folk de kjenner og har kommet hit for å være stolte. Vent på Faderens løfte, som du har hørt fra meg om (Apg 1:4). Når hørte de på den? Da han sa: Og når talsmannen kommer, som jeg vil sende til dere fra Faderen, skal han vitne om meg (Joh 15:26). Og mer: Hvis jeg ikke går bort, vil talsmannen ikke komme til dere (Joh 16:7).

Mens han var her, kom ikke Trøsteren, men da han dro, kom han umiddelbart, men etter ti dager. Og hvorfor, vil du si, kom ikke Den Hellige Ånd ned umiddelbart etter at han steg opp? For at de kan begjære ham sterkt, så de kan sørge over forventningen og med stor iver ta imot Ham. For hvis den ene hadde steget ned og den andre steget opp, ville (trøsten) blitt igjen og trøsten hadde ikke vært så stor. Derfor drøyer han og kommer ikke ned med det samme, slik at de sørger litt og tørster etter den lovede, rene fryd å oppleve løftet. Og siden de alle priste Johannes dåp, for at de ikke selv skulle mene noe menneskelig på grunn av enfoldighet som viser hvor stor forskjellen er mellom ham og Johannes og understreker at Johannes døper med vann, og du skal bli døpt med Den Hellige Ånd (Apostlenes gjerninger 1:5). Og ikke bare det, men de selv ble vist å være større enn Johannes, fordi de ved Den Hellige Ånd ville døpe andre (mennesker). Og han sa ikke før jeg døper deg, men før du er døpt, i alt etterlater han eksempler på ydmyk visdom for oss. Og se, etter så mange ord, etter så mange instruksjoner, etter så mange besøk, hvor urimelige og nysgjerrige de var. Og han la passende til: og en sky dekket ham (Apg 1:9), fordi en sky en gang dekket templet (ifølge 33. Mosebok 9:11-XNUMX).

Og i (profetens bok) viser Daniel Herrens syn på en sky: Jeg så, sa han, og se, på himmelens skyer kom det som Menneskesønnen, han kom til den Gamle av Dager (Dan. 7:13). Og siden han skal komme på skyene med herlighet (ifølge Apg 1:11), var det passende at han også skulle stige opp på denne måten. Skuespillet var fantastisk: en mann båret på en sky, som flyr gjennom luften og når de himmelske sirkler, og forlater himmelen under seg selv, og sitter over serafene med Faderen på tronen. Enok ble fraktet, men på en annen, ukjent måte (Hebr. 11:5); Elias steg opp, men på en brennende vogn og brennende hester, som er tegn på jordiske ting, og ikke (han steg opp) på en sky (ifølge 4 Kongebok 2:11): derfor forestilte Elias himmelfarten som slave ved seg selv. av sin Mester. I likhet med Moses, som oversatte folket, var han et bilde på ham som førte oss ut av mørket og dødens skygge (Sal 106:14). Fordi de guddommelige profetene ikke bare forutsa alt om Kristus med ord, men også med materielle ting. Andre gjennom seg selv prefigurerte Ham. Slik også Elias kappe, som falt på Elisja, varslet Åndens nedstigning over apostlene, for etter å ha mottatt kappen, som falt på ham, hadde han dobbelt nåde, og Jordan skiltes med ham. Etter å ha kledd seg i Åndens kraft, skar de gjennom feilen og dekket universet med evangeliets nett. La oss også være en del av hans arv, så vi kan motta evige velsignelser i Kristi Jesu, vår Herres navn. Ham og Faderen, sammen med Den Hellige Ånd, være ære, kraft, prakt og tilbedelse, nå og til evig tid og til evig tid. Amen.

* Merknad om forfatteren: Den emblematiske figuren til Grigoriy Tsamblak vil aldri slutte å være en av granittfundamentene i bulgarsk middelalderkultur. Og på sin egen måte å være en del av historien til mange andre land og folkeslag, så vel som av tiden han levde og virket. Ved sine kloke internasjonale handlinger kombinert med tidløs litterær kreativitet, viste Tsamblak at han foretrakk sunn fornuft fremfor fordommer, empiri fremfor skolastikk. og at han i politikken var mer realist enn teoretiker. Derfor vil vi, med hver kontakt med arbeidet hans, stadig oppdage livsveien som er uatskillelig fra ham, som han følger som en betydelig forfatter og en strålende strateg. Han var rett og slett forut for sin tid, og grep de nye geopolitiske realitetene i Europa. Født i hovedstaden i middelalderens Bulgaria – byen Tarnovo, en student av St. Patriark Evtimii Tarnovski. Han fikk en utmerket utdannelse i Konstantinopel, i 1390 aksepterte han monastisisme og steg opp til St. Athos-fjellet. I 1401 ble han sendt av patriarken av Konstantinopel til Moldova, i hvis hovedstad han ble igjen for å tjene og utvikle en stormfull kirkelig-diplomatisk aktivitet. For å styrke den ortodokse kirkens rolle i den litauiske staten, ble han i 1415 ordinert av et råd av vest-russiske biskoper til metropolitt i den moldaviske kirke, som skilte seg fra Moskva; året etter ble han ordinert som den første metropoliten i Kiev og Litauen (1413-1420; senere metropolit i Moldo-Wallachia). På grunn av dette ble han ekskommunisert fra både Konstantinopel og Moskva, men forble alltid tro mot ortodoksien. Han var en kort periode abbed ved Dečani-klosteret i Serbia, og fra 1430 flyttet han til Moldavia, hvor han spilte en ekstremt viktig rolle i å spre det rumenske alfabetet og styrke autoriteten til slaviske liturgiske bøker.

På forespørsel fra prinsen av Litauen deltok han i Constance of Constance (holdt fra 1414 til 1418), med sikte på å overvinne det såkalte pavelige skismaet, men nektet å signere foreningen med katolikkene, som var ydmykende for ortodoksien, på vegne av Litauen. Med dette pådro han seg prinsens hat og forlot landene sine. Like etter døde Metropolitan Gregory.

Forfatter av mange prekener, liv og lovord, som ble kopiert over hele den ortodokse verden i århundrer – fra Moskva til Ohrid og Konstantinopel, og det er grunnen til at mange prøver og kopier av dem er bevart. Allerede fra 15-tallet ble hans prekener inkludert i samlinger av kirkelære sammen med prekenene til St. John Chrysostom og andre hellige fedre, inkludert i «Cheti-Minei» av Metropolitan Macarius.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -