1.4 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
EuropaFremme av fred, OSSEs menneskerettighetssjef understreker interreligiøs dialogs viktige rolle

Fremme av fred, OSSEs menneskerettighetssjef understreker interreligiøs dialogs viktige rolle

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

WARSZAWA, 22. august 2023 – Det vakre stoffet av interreligiøs og interreligiøs dialog er sammenvevd med trådene i ulike trostradisjoner. Hver av religionene, store som små, bidrar til å opprettholde retten til religions- og livssynsfrihet og streve for å utrydde religiøs intoleranse og vold.

På den internasjonale dagen dedikert til å minnes ofre for vold med røtter i religion, fremhever OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) betydningen av denne innsatsen.

I denne mosaikken forenes individer fra ulike religiøse bakgrunner for å fremme forståelse, empati og harmonisk sameksistens. Bidragene gitt av trosretninger, som Kristendom, Islam, Bahá'í, Scientology, Hinduisme, buddhisme og andre ha stor betydning for å fremme dialog og harmoni; de bør ikke bli forstyrret av regjeringer.

Som ODIHR-direktør Matteo Mecacci legger vekt på, "Dialog kan være vanskelig, men det er ikke desto mindre viktig.Den kombinerte innsatsen til religiøse grupper, som kristne, scientologer, muslimer, bahá'íer, hinduer og buddhister viser den utrolige virkningen dialog kan ha.

Tro er i dialog

Disse samfunnene forstår viktigheten av å fremme forståelse, empati og respekt blant trosretninger. Det er ikke en edel streben; det er avgjørende for å skape en mer harmonisk og inkluderende verden. Når vi husker de som har lidd under vold forankret i religion, la oss også feire fremgangen som er oppnådd gjennom tverrreligiøst samarbeid. La oss fornye vårt engasjement, til en fremtid der forståelse råder over uvitenhet og hvor dialog overvinner splid.

Kristne samfunn, som representerer kirkesamfunn, har alltid spilt en viktig rolle i å fremme interreligiøse samarbeid. Enten det er gjennom samlinger eller interreligiøse bønnesesjoner, jobber kristne aktivt for å bygge bro over teologiske forskjeller ved å vektlegge felles prinsipper om medfølelse og velvilje. De Kirkens verdensråd fungerer som et eksempel på denne forpliktelsen, til dialog da den samler ulike kristne tradisjoner med sikte på å overvinne misforståelser og pleie enhet. Og vi kan ikke glemme å nevne Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige for å fremme religionsfrihet, og heller ikke Syvendedags adventister med sin IRLA.

Scientology Å være en ny religion støtter ideen om religionsfrihet og gjensidig forståelse mellom ulike trosretninger. Kirken av Scientology deltar aktivt i tverrreligiøse samlinger rundt om i verden, som f.eks Verdensreligionenes parlament holdt i Chicago, de forskjellige rundebordene for internasjonal religionsfrihet og til og med Faith and Freedom Summit NGO Coalition, med mål om å fremme toleranse og respekt blant ulike religiøse grupper. Kirkens fokus på åndelig utvikling stemmer godt overens, med de bredere målene for tverrreligiøse diskusjoner.

Muslimske samfunn fra hele verden deltar aktivt i dialoger rettet mot å fremme fredelig sameksistens. Dedikerte organisasjoner, som f.eks Islamic Society of North America (ISNA) forsøkte å avkrefte misoppfatninger rundt islam og dyrke enhet mellom ulike trosretninger. ISNAs innsats inkluderer å arrangere seminarer, workshops og samarbeidsprosjekter som oppmuntrer til forståelse mellom muslimer og mennesker med religiøs tro.

Bahá'í-samfunnene, ledet av prinsipper om enhet og harmoni, har lenge vært talsmenn for interreligiøst samarbeid. De Bahá'í internasjonale fellesskap tar en rolle i å delta i tverrreligiøse samtaler som tar til orde for frihet og eliminering av fordommer. Bahá'í-troens lære, som understreker enheten i alle religioner, gir et grunnlag for å fremme forståelse og samarbeid.

Hinduismen, med sine åndelige tradisjoner, spiller en betydelig rolle i å fremme interreligiøs dialog ved å legge sterk vekt på toleranse og omfavne mangfold. Hinduistiske ledere og organisasjoner deltar aktivt i tverrreligiøse fora for å dele innsikt fra deres tro og delta i diskusjoner sentrert rundt felles verdier. For eksempel jobber Hindu American Foundation for å fremme forståelse mellom hinduisme og andre religioner samtidig som de tar opp spørsmål knyttet til diskriminering.

Buddhistiske samfunn, forankret i prinsipper om medfølelse og ikkevold, spiller også en rolle i interreligiøse bestrebelser. Buddhistiske ledere og organisasjoner deltar i dialoger som har som mål å fremme harmoni og gjensidig respekt mellom trosretninger. De Dalai Lama, en kjent leder i det buddhistiske samfunnet har konsekvent understreket viktigheten av å delta i dialog mellom ulike trosretninger for å fremme indre fred og etablere harmoniske relasjoner.

Viktigheten av å beskytte og fremme tverrreligiøsitet

I en verden hvor intoleranse og vold ofte råder, gir disse religiøse samfunnenes dedikasjon til interreligiøse og interreligiøse samtaler håp. Deres samarbeidsarbeid gjenspeiler troen og ansvaret som opprettholdes av OSSEs medlemsland som bekrefter religions- og livssynsfrihet som en menneskerettighet.

ODIHR-direktør Matteo Mecacci også understreket den vanskelige, men uunnværlige naturen til dialog som den:

"gir en mulighet for ulike religiøse eller trossamfunn til å delta i ærlige, men respektfulle samtaler. Dette tillater medlemmer av ulike samfunn å få innsikt i hverandres tro, praksis og verdier, fremme gjensidig toleranse og respekt og motvirke stereotypier og fordommer som kan føre til intoleranse eller til og med vold."

Handlinger med fordommer eller fiendtlighet mot religiøse eller trossamfunn som de man noen ganger er vitne til i land som f.eks. Frankrike, Tyskland og Russland regelmessig dekket av frivillige organisasjoner som Human Rights Without Frontiers og CAP Samvittighetsfrihet, forekommer sjelden isolert. De faller ofte sammen med andre former for intoleranse. Konsekvensene av vold og diskriminering går utover samfunnsskader som potensielt kan utgjøre en trussel mot sikkerheten i hele OSSE-regionen.

Spenninger mellom trossamfunn kan eskalere til bredere konflikter med betydelige konsekvenser, så det er viktig for regjeringer å fremme dialog i stedet for å forsøke å forstyrre forholdet mellom religioner, spesielt når det gjelder minoritetsgrupper. Det er det for eksempel uakseptabelt å gi råd til en kvinne i Bayern, Tyskland, å ikke samarbeide med scientologer, da dette ville sette hennes støtte fra rådhuset i fare for å fremme jødiske kvinner som har tatt grep mot Holocaust. Eller for eksempel Frankrike ville være deres finansiering av anti-religiøse antrekk som FECRIS som har fremmet hat i Ukraina og over hele Europa og verden. Eller bare et annet eksempel på stater som fremmer og utøver diskriminering, er holdningen Russland har til de fleste "ikke-ortodokse" som Jehovas vitner.

Å aktivt fremme utveksling og samarbeid, snarere enn hat, mellom religiøse og trossamfunn gjennom tverrreligiøse trossamfunn har potensial til å fremme religions- eller trosfrihet samtidig som det skapes en atmosfære av fredelig sameksistens. Denne innsatsen inkluderer initiativer som tar sikte på å formulere effektive antidiskrimineringsforskrifter og lover. Det er avgjørende å tilpasse statusen til trossamfunn, med internasjonale menneskerettighetsstandarder, samtidig som man ivaretar alles rett til å praktisere sin tro uten frykt for vold. Som et notat vil jeg si at det er land i Asia som Taiwan, som har bedre resultater for å beskytte mangfold enn noen deltakerstater som Belgia, hvorav til og med USCIRF og Bitter Winter rapporterer om.

Å sikre sikkerheten og stabiliteten i OSSE-regionen ved å fremme religions- og trosfrihet er et fokus for ODIHRs oppdrag. ODIHR har en panel av eksperter fra bakgrunn og felt som bidrar til dette arbeidet. Et spennende kommende arrangement på ODIHRs timeplan er lanseringen av et verktøysett som har som mål å legge til rette for interreligiøs og interreligiøs dialog og samarbeid. Dette verktøysettet er utviklet for å fremme forståelse og dialog mellom religiøse og trossamfunn.

På dette minnedag, la oss ikke bare minnes ofrene, men også forplikte oss til en verden der forståelse formørker hat, og dialog råder over uenighet.

Prinsippene i hjertet av OSSE erkjenner at enhver deltakerstat anerkjenner retten for enkeltpersoner til å "bekjenne og praktisere, alene eller i fellesskap med andre, religion eller tro i samsvar med sin egen samvittighet.” Denne friheten lar folk velge, tilpasse seg eller til og med forlate sin tro, og understreker viktigheten av å omfavne mangfold i samfunnet for sameksistens.

For å oppsummere er det avgjørende å fremme dialog og forståelse mellom trosretninger og religioner for fremgang og fred i vår sammenkoblede verden. ODIHRs urokkelige forpliktelse, til denne saken støttet av teamet av eksperter, veileder samfunn mot en fremtid der religions- eller livssynsfrihet ikke bare er en teoretisk rettighet, men en levd realitet. Den ser for seg en verden der vold drevet av intoleranse blir en saga blott. La oss på denne minnedagen hedre ofrene samtidig som vi bekrefter vår dedikasjon til å skape en verden der empati seier over hat og meningsfulle samtaler seier over uenighet.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -