4.1 C
Brussel
Fredag ​​desember 8, 2023
AsiaLalish, The Heart of the Yazidi Faith

Lalish, The Heart of the Yazidi Faith

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - kl The European Times Nyheter - Mest i de bakre linjene. Rapportering om bedrifts-, sosiale og statlige etiske spørsmål i Europa og internasjonalt, med vekt på grunnleggende rettigheter. Gir også stemme til de som ikke blir lyttet til av de generelle mediene.

Lalish, en liten fjellandsby i Kurdistan med en befolkning på bare 25, er det helligste stedet på jorden for yazidi-folket. Det er for yazidiene det Mekka er for muslimer. Yazidi-religionen er kjent for å være hemmelighetsfull, og Lalish er et pilegrimssted for yazidier fra hele verden.

Hvem er yazidiene?

Yazidiene er en eldgammel kurdisk minoritetstro hvis medlemmer har vært på flukt siden begynnelsen av august, spredt av den stormfulle fremrykningen av opprørere fra Den islamske staten (IS) inn i Sinjar, en majoritetsby i Yazidi i det nordvestlige Irak, og sine omgivelser. Yazidier blir stemplet av mange kristne og muslimer som djeveltilbedere og har ofte blitt forfulgt. Sekten følger læren til Sheik Adi, en hellig mann som døde i 1162, og hvis krypt ligger i helligdommen i Lalish-dalen, omtrent 15 mil øst for Mosul. Helligdommens grasiøse, riflede spir stikker over trærne og dominerer den fruktbare dalen. Yazidier har ikke lov til å skade planter eller dyr i dalen, og pilegrimer vasker seg ærbødig i bekkene i renselsesritualer før de besøker helligdommen.

Yazidi-troen er en synkretisk religion som kombinerer elementer av zoroastrianisme, islam, kristendom og jødedom. Yazidier tror på én Gud som skapte verden og betrodde den til syv engler, den viktigste av dem er Melek Taus, påfuglengelen. Yazidiene tror at Melek Taus nektet å bøye seg for Adam, det første mennesket, og ble kastet ut av himmelen av Gud. Yazidier tror at Melek Taus angret og ble tilgitt av Gud, og at han nå er mellomleddet mellom Gud og menneskeheten.

Lalish, gråtonebilde av betongbygning

Lalish: Det hellige stedet

Lalish og templene er ca 4,000 år gammel. Hovedtempelet ble bygget av gamle sumeriske og andre tidlige mesopotamiske sivilisasjoner. I 1162 ble templet graven for sjeik Adi Ibn Musafir, av yazidier ansett for å være en "påfuglengel" - en av syv hellige vesener som Gud betrodde verden etter skapelsen. Tempelkomplekset er det helligste stedet på jorden for yazidier.

Når du besøker Lalish, kan man føle følelsen av jubel og lykke i luften. Barnas latter flyter gjennom trærne, familier piknik på bakketoppene, og folk rusler uten at det haster. Yazidiene tror at Lalish er der Noahs ark først traff tørt land etter flommen, og at den ligger i regionen de tror var Edens hage.

Den nåværende situasjonen

I 2011 var fjellhelligdommen Lalish et idyllisk sted, med gamle menn som satt i solskinnet i bønn og samtaler, kvinner og barn som brukte sine bare føtter til å knuse oliven for olje i eldgamle steintrau, og det eldgamle tempelet som ligger på toppen av hellig sted omgitt av skyggefulle gårdsplasser. Situasjonen har imidlertid endret seg drastisk siden den gang. Yazidiene er i eksil fra sitt åndelige hjemland i Irak, noe som utvanner deres eldgamle kultur. Situasjonen er veldig dårlig, og folk er veldig redde for Lalish. Mange av familiene som for tiden holder til der, er i umiddelbar fare og kan prøve å flykte lenger fra ISIS rykker frem.

Forfølgelsen av yazidier

Yazidiene har blitt forfulgt i århundrer, og deres religion har blitt misforstått og feilrepresentert av mange. I august 2014 angrep Den islamske staten (IS) yazidi-samfunnet i Sinjar, og drepte og gjorde tusenvis av mennesker til slaver. Yazidiene ble målrettet fordi de ble sett på som vantro og djeveltilbedere av IS-militantene. IS-militantene ødela også Yazidi helligdommer og templer, inkludert Lalish-tempelkomplekset.

Forfølgelsen av yazidiene har blitt fordømt av det internasjonale samfunnet, og det er gjort innsats for å gi hjelp og støtte til yazidi-flyktningene. Situasjonen er imidlertid fortsatt alvorlig for mange yazidier, som har blitt fordrevet fra hjemmene sine og tvunget til å bo i flyktningleirer.

Fremtiden til Lalish

Til tross for ødeleggelsen av Lalish-tempelkomplekset av IS-militantene, forblir Yazidi-folket forpliktet til sin tro og sitt hellige sted. Det arbeides med å gjenoppbygge tempelkomplekset og gjenopprette helligdommene og templene som ble ødelagt. Yazidiene jobber også for å bevare sin eldgamle kultur og tradisjoner, som har blitt truet av vold og forfølgelse de har møtt.

Fremtiden til Lalish og yazidiene er fortsatt usikker, men yazidienes motstandskraft og besluttsomhet gir håp om at de vil være i stand til å overvinne utfordringene de står overfor. Lalish vil alltid være hjertet i den yazidiske troen, et pilegrimssted og et symbol på håp og motstandskraft for yazidi-folket.

Konklusjon Jeg vil avslutte med å oppsummere at Lalish er et hellig sted for yazidi-folket, og det er et pilegrimssted for yazidier fra hele verden. Situasjonen i Irak har gjort det vanskelig for yazidier å besøke Lalish, og mange er i eksil fra sitt åndelige hjemland. Til tross for dette forblir Lalish et symbol på håp og tro for Yazidi-folket. Forfølgelsen av yazidiene har blitt fordømt av det internasjonale samfunnet, og det er gjort innsats for å gi hjelp og støtte til yazidi-flyktningene. Fremtiden til Lalish og yazidiene er fortsatt usikker, men yazidienes motstandskraft og besluttsomhet gir håp om at de vil være i stand til å overvinne utfordringene de står overfor.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -