3.9 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
ØkonomiOECD-undersøkelse - EU trenger et dypere indre marked og for å akselerere...

OECD-undersøkelse – EU trenger et dypere indre marked og for å akselerere utslippsreduksjon til vekst

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden
Logo_English.png
Forfatter

OECD-undersøkelsen – Den siste undersøkelsen ser på hvordan europeiske økonomier reagerer på de negative eksterne sjokkene samt utfordringene Europa står overfor fremover.

Den europeiske økonomiske oppgangen har blitt forstyrret av Russlands angrepskrig mot Ukraina, som har drevet energi- og matvareprisene høyere og dempet oppgangen etter pandemien. Selv om koordinerte og rettidige politiske handlinger bidro til å unngå en alvorlig nedtur, er utsiktene på kort sikt fortsatt overskygget av usikkerhet, ifølge en ny OECD-rapport.

Den siste OECDs økonomiske undersøkelse av EU og euroområdet ser på hvordan europeiske økonomier reagerer på de negative eksterne sjokkene samt utfordringene som står overfor Europa går videre. Undersøkelsen anslår at veksten vil ta seg gradvis opp, fra 0.9 % i 2023 til 1.5 % i 2024, med inflasjonen som forventes å avta til 5.8 % i 2023 og 3.2 % i 2024, men forbli over Den europeiske sentralbankens mål på 2 %.

Økonomiske sårbarheter

Gitt bredbasert og vedvarende inflasjon, må penge- og finanspolitikken handle i synergi for å redusere inflasjonspresset varig, ifølge undersøkelsen. Å drive ned inflasjonen vil kreve en videreføring av restriktiv pengepolitikk, samt økt innsats for å sikre at finanspolitikken blir bedre målrettet og mer bærekraftig.

Undersøkelsen anerkjenner at økonomiske sårbarheter er betydelige, spesielt i land med høye nivåer av privat gjeld og en høy andel av variable boliglån. Myndighetene bør bruke makrotilsyn og andre målrettede virkemidler for å håndtere risikoer i finanssektoren, etter behov. Skattemessig bærekraft bør være forankret i velprioriterte, mer effektive offentlige utgifter og understøttet av forbedret økonomisk styring, særlig sterkere etterlevelse av finanspolitiske regler. Disse bør refokusere på gjeldsbærekraft og flerårige utgiftsplaner for å sikre en mer motsyklisk finanspolitikk og en nedadgående vei til mer forsvarlige gjeldsnivåer.

Sterkere indre marked

OECD-undersøkelsen sier at et sterkere og dypere indre marked kan hjelpe Europa med å øke vekst og innovasjon samtidig som det fremmer strukturelle endringer. Prioriteringer bør inkludere fornyet innsats for å sikre like konkurransevilkår, gjennom et konsistent og jevnt anvendt rammeverk for statsstøtte, samt en omdirigering av EUs ressurser mot støtte til grønn FoU, innovasjon og tidlig støtte. Ytterligere harmonisering av nasjonalt regelverk og deres tilpasning til EUs regler for digitale tjenester, sirkulær økonomi og byggeforskrifter er nødvendig, sammen med fortsatt koordinering av nasjonal innsats for å bekjempe korrupsjon og svindel.

Fremskynde klimaovergangen

For å oppnå klimaendringer – særlig målet om netto null innen 2050 – vil det kreve en akselerasjon av utslippsreduksjonene. Mer handling er nødvendig på tvers av alle sektorer, men spesielt i sektorer som ikke dekkes av kvotehandel, særlig landbruk, bygninger og transport. Å redusere utslippene i disse sektorene vil være avhengig av regulatoriske tiltak og en gradvis tilpasning og heving av karbonprisene.

Et viktig element i den grønne omstillingen er rimelig og sikker energi, som krever mer integrerte strømmarkeder. Dypere kapitalmarkeder kan støtte utviklingen av nye rene teknologier, mens forbedring av arbeidsmobilitet og kompetanse vil bidra til å redusere overgangskostnadene.

Se en Oversikt fra OECD-undersøkelsen med nøkkelfunn og diagrammer (denne lenken kan inkluderes i medieartikler).

OECD, som samarbeider med over 100 land, er et globalt politisk forum som fremmer politikk for å bevare individuell frihet og forbedre den økonomiske og sosiale velferden til mennesker over hele verden.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -