3.2 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
Redaktørens valgEuropas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

Europas mest stressede land revolusjonerer psykisk helsevesen

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

I en nasjon kjent for sine pittoreske landskap og en avslappet middelhavslivsstil, blir en skjult virkelighet endelig anerkjent. Hellas har, til tross for sitt rykte for ro, slitt med en psykisk helseutfordring som er større enn noen annen i Europa. Det er en krise drevet av de vedvarende effektene av finanskrisen, som rammet Hellas notorisk hardt, samt kollektivt inntektstap, BNP-nedgang og finansieringskutt. I møte med slik motgang begynner Hellas endelig å ta betydelige skritt mot å forbedre sine psykiske helsetjenester.

I et betydelig grep mot å forbedre psykiske helsetjenester har den greske regjeringen utnevnt a minister for psykisk helse– et velkomment signal om deres forpliktelse til å ta opp dette presserende problemet. Dette representerer et skifte mot den svenske og tyske tilnærmingen for å anerkjenne betydningen av psykisk helse i et samfunns velvære.

Hellas, akkurat som naboen Italia, står overfor et paradoks: en tilsynelatende rolig livsstil som skjuler skyhøye stressnivåer. Gallup 2019 Global Emotions meningsmåling la ned en oppsiktsvekkende åpenbaring om at 59 % av grekerne hadde opplevd stress i løpet av de foregående 24 timene, den høyeste frekvensen i alle nasjonene som ble spurt. Studier gjort etter Covid-19 ser ut til å ha forverret krisen ytterligere.

Undersøkelsen identifiserte også naboland som Italia, Albania, Kypros og Portugal som blant de mest stressede i Europa. I sterk kontrast rapporterte Ukraina, Estland, Latvia og Danmark betydelig lavere nivåer av stress. Den greske 5-årsplanen ble lansert gjennom lov nr. 5015/2023 i februar.

Den greske løsningen har allerede begynt å virke. Hellas har overført sitt mentale helsevesen mot en samfunnsbasert primærhelsetjeneste tilnærming, i opposisjon til mislykket og misbrukt biomedisinsk modell. Dette skiftet har ført til betydelige forbedringer i levering av psykiske helsetjenester til barn og unge og arbeider ut fra en forståelse av at psykisk helse i mange tilfeller best kan behandles ved bruk av kraften til fellesskap og sosialisering, samt en forståelse av at støtte kan mest tilgjengelig når den er integrert i skoler, idrett og andre samfunnsaktiviteter. Til tross for disse positive endringene, vedvarer ulike utfordringer, og skaper hindringer for barn og familier som søker psykisk helsehjelp.

Ressursfordelingen i Hellas psykiske helsevesen er langt fra lik, noe som resulterer i betydelige forskjeller i tjenestetilgjengelighet og omsorgskvalitet på tvers av regioner og sosioøkonomiske grupperinger. Det er særlig offentlig sektor som sliter med mangel på barne- og ungdomsleger og annet sertifisert psykisk helsepersonell. Denne knappheten utgjør betydelige utfordringer for treningsprogrammer som søker å bygge bro over disse gapene. Videre fører mangel på offisielle epidemiologiske data til at behovene til ulike aktører innen psykisk helsevern forblir skjult.

CAMHI-initiativet lener seg videre inn i suksessene til den samfunnsbaserte tilnærmingen, og trenger nøyaktige data for å forstå de psykiske helsebehovene til barn, ungdom, deres familier, omsorgspersoner, lærere og fagfolk som jobber med dem. Deltakerne fikk også Syntese rapport, nylig utgitt for Child & Adolescent Mental Health Initiative (CAMHI), som tilbyr en omfattende oversikt for gresk mental helse og setter klare mål for barns mentale helse. For eksempel tar CAMHI sikte på opplæringsprogrammer for å håndtere mangel på personell, samarbeidsnettverk og nettressurser slik at barn og voksne kan ha den informasjonen de trenger for å være årvåkne om sin egen mentale helse.

Når voksne og unge blir bevisste ikke bare på sine fysiske, men også sine psykiske helsebehov, er det muligheter for mer effektive forebyggende strategier som kan være svært effektive og redusere belastningen på offentlige helsetjenester. For eksempel er sport og tid i solen kjent for å frigjøre endorfiner som kjemisk lindrer stress, mens andre hjelpemidler som stressballer og å tygge sukkerfri tyggegummi kan være nøkkelen til egenomsorgspraksis som Kognitiv atferdsterapi (CBT) og meditasjon, som kan redusere angst og forbedre fokus gjennom gjentatte handlinger som å tygge og klemme.

Det kanskje mest sentrale øyeblikket i dette prosjektet fant sted på SNF i 2023 Nostos-konferansen i juni. Denne samlingen samlet et mangfold av eksperter, inkludert forskere, praktikere og aktivister, for å diskutere fremdriften til CAMHI, det 5-årige offentlig-private partnerskapet for å radikalt forbedre psykisk helsetjenester i Hellas. Konferansen dekket et bredt spekter av emner, fra virkningen av ensomhet på mental helse til rollen til kunst, AI og teknologi i møte med psykiske helseutfordringer.

Viktige foredragsholdere på konferansen inkluderte innflytelsesrike skikkelser som Glenn Close, Goldie Hawn, David Hogg, Michael Kimmelman, Harold S. Koplewicz og Sander Markx. Men den desidert mest fremtredende deltakeren var ingen ringere enn USAs tidligere president Barack Obama, hvis tilstedeværelse understreket den globale betydningen av å ta opp psykiske helseproblemer og investere i fremtidige generasjoner.

Når Hellas fortsetter sin reise mot forbedret mental helse og velvære, tjener det som et eksempel for verden på hva som kan oppnås når en nasjon i fellesskap bestemmer seg for å prioritere velferden til folket sitt og beviser at god politikk kan forbedre mental helse i selv de mest ekstreme kriser.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -