0.7 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
NyheterForslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

Forslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

Forslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Forslag til lov mot offentlig brenning av hellige skrifter i Danmark

I fjor sommer ble en koran brent i Sverige. Denne ubeskrivelige handlingen vekket sterke følelser i det internasjonale samfunnet. Etter denne kriminelle handlingen, foreslår Danmark nå lovverk for å kriminalisere slike handlinger og beskytte de hellige skrifter.

Artikkel skrevet av Bashy Quraishy* og Thierry Valle* (se kort bios nederst)

Herr Bashy Quraishy tar med sin ekspertise på diskusjonene som denne lovgivningen vekker i det danske samfunnet. Han får hjelp i sin analyse av presidenten for CAP Liberté de conscience.

Bakgrunn for lovforslaget

Danmark er et fredelig land der lover respekteres, og samfunnet praktiserer et eldgammelt ordtak: «Man kan alltid være enig i å være uenig».

Denne tankegangen har hjulpet dansker til å unngå store forskjeller, minimere samfunnskonflikter og leve et ganske fredelig liv. Hjørnesteinen i å akseptere ulike meninger er forestillingen om ubegrenset ytringsfrihet. Det betyr at folk kan si hva som helst. Det har fungert fordi Danmark har vært en monokulturell, monoetnisk og kristen nasjon i nesten tusen år. Den holdningen har imidlertid også skapt en underliggende intoleranse og fiendtlighet overfor andre kulturer, trosretninger og levemåter, spesielt overfor muslimske samfunn og islam.

Siden tidlig på syttitallet da innvandrere fra utviklingsland fikk komme og jobbe, har viljen sakte men sikkert økt mot de gruppene som offisielt beskrives som; utlendinger med ikke-europeisk kulturell bakgrunn.

Ulike politiske partier ble etablert på en agenda av negativitet som en stor del av mainstream media var med på å spre.

Det var på denne bakgrunn at den danske politikeren – Rasmus Paludan – begynte å brenne Koranen offentlig i 2017 – først i minoritetsbefolkede områder, deretter på offentlige steder og foran det danske parlamentet. Til tross for protester fra minoriteter og progressive dansker, gjorde ikke regjeringen noe for å stoppe det. I stedet fortsatte politiet å gi beskyttelse under hans provoserende handlinger. I følge medieoppslag brukte den danske staten fra 2017 og frem til 2020 127 millioner Kr. for å beskytte herr Paludan og hans koranbrennende begivenheter.

Senere flyttet han til Sverige og begynte å gjøre det samme. Noen iranske og irakiske flyktninger har begynt å kopiere ham ved å brenne Koranen offentlig og foran ulike ambassader. Det må nevnes at dette skjedde med myndighetenes tillatelse og resulterte i lokale og diplomatiske protester. Det sies at det har vært over 100 koranbrenninger de siste månedene i 2023.

De internasjonale fordømmelsene of Koranens vanhelligelse in Danmark og Sverige

Dessverre bidro den danske og svenske statens passivitet ikke bare til å eskalere den forverrede situasjonen, den skapte sinne blant muslimer i Skandinavia og internasjonalt. OIC og enkeltland reagerte sterkt. De mente at slike handlinger ble planlagt og iverksatt uten at myndighetene tok noen tiltak for å stoppe dem. Mange ikke-muslimske land fordømte også sterkt skjendelsen av religiøse bøker som Koranen.

Først nektet Danmark å handle og fortsatte å snakke om ytringsfrihet, men da advarslene om handelssanksjoner begynte å komme fra OIC og mektige muslimske land, samt advarende uttalelser fra Storbritannia, USA og Kina, tenkte Danmark på sine økonomiske og utenlandske interesser. og regjeringen bestemte seg for å foreslå lovforslaget om å forby brenning av alle de religiøse bøkene.

Fakta om lovforslaget mot brenning av hellige skrifter

Regjeringen den 25th august 2023, presenterte sitt forslag til et lovinngrep for å forhindre brenning av hellige bøker som Koranen og Bibelen på offentlige steder i Danmark.

Regjeringens forslag til lovforslag lyder: «Den som offentlig eller med den hensikt å spre det i en videre krets gjør seg skyldig i utilbørlig behandling av en gjenstand med vesentlig religiøs betydning for et trossamfunn eller en gjenstand som fremstår som sådan, straffes. med bot eller fengsel inntil to år». Forslaget omfatter ikke satiriske tegninger eller religiøse klær. Loven, hvis den vedtas, vil bli knyttet som "underseksjon 2" til den eksisterende paragraf 110 i straffeloven, som forbyr vanhelligelse av andre nasjoners flagg.

Det ser ut til at forslaget er rettet mot handlinger som foregår på offentlig sted eller på internett, og det gjelder ikke bare brenning. man må heller ikke kaste på bakken, tråkke på, kutte eller rive en slik religiøs betydningsfull gjenstand. Til slutt vil domstolene måtte forholde seg til grovheten av forbrytelsen.

Reaksjonene

Etter at forslaget ble offentliggjort i en hastigt arrangert presebriefing i Stortinget, fant Jørn Vestergaard, professor emeritus, ordet Upassende eller Upassende behandling som et for vagt begrep. Han foreslo å bruke begrepet 'nedverdigende' i stedet. Lasse Ellegaard, en kjent intellektuell sa at å brenne Koranen (eller andre hellige bøker) er et angrep på den troende som har basert sin eksistens på innholdet. Og en påminnelse til alle muslimer om at det arrogante kristne vesten fortsatt feirer korstogenes mentalitet.

Historiker og tidligere sjefredaktør i Politiken Avis, Bo Lidegaard, som hadde jobbet på statsministerens kontor under Muhammed-krisen sa at forbud mot koranbrenning handler om å beskytte minoriteter, og det er en misforståelse at koranbrenningene har noe å gjøre med ytringsfrihet.

Etter min egen mening er forslaget svært vagt og ganske forvirrende. Loven skulle dekke alle religioner og det er domstolen som skal avgjøre etter politianklagene. Det viktigste spørsmålet er holdningen til politimyndighetene som skal ta sakene inn for domstolene og dommerne som skal handle. Her er jeg litt skeptisk. Men alt i alt hilser jeg initiativet velkommen.

Reaksjonen til de muslimske miljøene og den danske offentligheten

Muslimske samfunn, religiøse representanter og frivillige organisasjoner i Danmark har ønsket dette initiativet velkommen. De uttrykte sin støtte både i pressemeldinger, redaktørbrev og artikler i media. I undersøkelsen, utført av instituttet Voxmeter på vegne av nyhetsråd Ritzau, ble 1,000 personer spurt om de ønsker at den foreslåtte lovendringen skal vedtas.

Omtrent 50.2 prosent svarte «ja», 35 prosent sa «nei» og 14.8 prosent visste ikke. Undersøkelsen var blant de første som vurderte opinionen om det aktuelle spørsmålet siden regjeringen kunngjorde at den ville forby koranbrenning i offentligheten.

De fleste danske medier, politiske partier og en del av eliten er imot dette lovforslaget og bruker den vanlige unnskyldningen ytringsfrihet. Disse fundamentalistiske kreftene er de menneskene som ikke tar hensyn til andres meninger og ideer og bare ønsker å skyve sin egen versjon av virkeligheten på andre og samfunnet. De bryr seg til og med ikke om at den danske grunnloven tydelig peker på at ytringsfrihet alltid er under ansvar og Dansk Panel Code 266b sier at frihet ikke skal misbrukes til å trakassere minoriteter eller demonisere mennesker med annen tro eller kultur.

Muslimske land ønsker dansk "koranlov" velkommen.

Den danske regjeringens lovforslag er verdsatt og et skritt i riktig retning, ifølge muslimske land. Iraks utenriksminister Fouad Hussein var blant de første som svarte på den danske regjeringens ønske om å kriminalisere koranbrenning, mens Muqtada al-Sadr, leder for Sadr-militsen erklærte på Twitter at han nå er forberedt på å gå inn i en meningsfull og konstruktiv dialog med Danmark. og Sverige.

Kuwaits utenriksminister Sheikh Salem al-Abdullah al-Sabah og formannen for Den arabiske ligas parlament, Adel bin Abdul Rahman Al-Asoumi, kalte Danmarks lovforslag "et skritt i riktig retning". Pakistans utenriksdepartement sa at Pakistan alltid har hevdet at vanhelligelse og brenning av hellige skrifter utgjør en alvorlig handling av religiøst hat, som ikke må tillates under dekke av ytringsfrihet, meningsfrihet og protest.

Ifølge Hürriyet hadde Tyrkia stor innflytelse på den danske regjeringens beslutning, og derfor vurderes lovforslaget av den tyrkiske ledelsen som et skritt i riktig retning.

Heinrich Heine spådde koranens brenninger for 200 år siden

Koranbrenning i Europa er ikke et nytt fenomen. 20. august var det nøyaktig 200 år siden at Heinrich Heines drama Almansor ble oppført på Nationaltheatret i Braunschweig. I Heinrich Heines drama fra 1823 sier hovedpersonens tjener, Hassan, nærmest profetisk: 'Dette er bare begynnelsen, men der du brenner bøker, brenner du også folk til slutt'. Han refererte til 1499, da erkebiskopen av Toledo, det spanske kongeparets skriftefar og storinkvisitoren Francisco Jiménez de Cisneros beordret brenning av fem tusen bøker som inneholder 'muslimsk' teologi, filosofi og naturvitenskap. Koranbrenning har dermed også blitt utført i kristendommens navn. Det er verdt å huske i disse Koran-brennende tider.

Hva er den siste utviklingen angående lovforslaget?

Lovforslaget ble 25. august 2023 sendt på offentlig høring i fire uker med frist 22. september 2023, slik at lovforslaget kan forventes fremmet i åpningsuka i kommende stortingsår. 1. september 2023 la justisminister Peter Hummelgaard frem et skriftlig innlegg for Folketinget, hvor han foreslo lov om endring av straffeloven (Forbud mot upassende behandling av gjenstander med vesentlig religiøs betydning for et trossamfunn.

I sitt brev til parlamentet argumenterte justisministeren for at de nylige koranbrenningene har ført til at Danmark i økende grad blir sett på i store deler av verden som et land som legger til rette for hån og nedringing av andre land og religioner. Handlingene må antas å ha hatt som sitt primære formål å håne og fremkalle reaksjoner. La oss håpe at det danske lovforslaget snart vil bli en lov og vil inspirere Sverige til å gjøre det samme.


Bashy Quraishy er medlem av en rekke kommisjoner, komiteer og styrer involvert i menneskerettigheter, etniske/religiøse likestillingsspørsmål, antirasisme, antidiskriminering, islamofobi og antisemittisme, både i Danmark og internasjonalt. Han er koordinator-ENAR-plattformen – i Danmark og rådsmedlem – ved Institutt for menneskerettigheter – Danmark. han animerer også «Bashy's Corner» TV København-Danmark.

* Thierry Valle er president for Coordination of the Associations and the People for Freedom of Conscience, en europeisk NGO med FNs rådgivende status, opprettet for to tiår siden og dedikert til å beskytte retten til religions- og livssynsfrihet.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -