2.1 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
EuropaOdesa Transfiguration Cathedral, internasjonalt opprør om Putins missilangrep (II)

Odesa Transfiguration Cathedral, internasjonalt opprør om Putins missilangrep (II)

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, tidligere chargé de mission ved kabinettet til det belgiske utdanningsdepartementet og ved det belgiske parlamentet. Han er direktør for Human Rights Without Frontiers (HRWF), en frivillig organisasjon med base i Brussel som han grunnla i desember 1988. Hans organisasjon forsvarer menneskerettigheter generelt med et spesielt fokus på etniske og religiøse minoriteter, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og LHBT mennesker. HRWF er uavhengig av enhver politisk bevegelse og enhver religion. Fautré har utført faktaoppdrag om menneskerettigheter i mer enn 25 land, inkludert i farlige regioner som i Irak, i det sandinistiske Nicaragua eller i maoistiske territorier i Nepal. Han er foreleser ved universiteter innen menneskerettighetsfeltet. Han har publisert mange artikler i universitetstidsskrifter om forholdet mellom stat og religioner. Han er medlem av Presseklubben i Brussel. Han er menneskerettighetsforkjemper i FN, Europaparlamentet og OSSE.


Bitter vinter
 (09.01.2023) – 23. juli 2023 var en svart søndag for byen Odesa og for Ukraina. Da ukrainere og resten av verden våknet, oppdaget de med gru og sinne at hjertet av UNESCOs verdensarvliste, den ortodokse forvandlingskatedralen, var blitt alvorlig skadet av et russisk missilangrep. Stemmer ble raskt hevet for å fordømme og protestere mot denne nye krigsforbrytelsen, og UNESCO sendte raskt et faktaoppdrag til Odesa.

Verden fordømte det kriminelle russiske missilangrepet. Det skal nå hjelpe Ukraina med å gjenoppbygge den historiske kirken, sa UNESCO.

Se del I HER og se bilder av skadene HER.

(artikkelen er skrevet av Willy Fautre og Ievgeniia Gidulianova)

Ievgeniia Gidulianova Den ortodokse katedralen i Odesa ødelagt av Putins missilangrep: oppfordrer til å finansiere restaureringen (I)

Dr. Ievgeniia Gidulianova har en Ph.D. i jus og var førsteamanuensis ved Institutt for straffeprosess ved Odesa Law Academy mellom 2006 og 2021.

Hun er nå advokat i privat praksis og konsulent for den Brussel-baserte NGO Human Rights Without Frontiers.

Et internasjonalt opprør

Britisk ambassadør i Ukraina Melinda Simmons bemerket at det ikke var noen militære anlegg i sentrum av Odesa.

"Det er bare en vakker ukrainsk by, et UNESCOs verdensarvsted, hvis havner vital mat eksporteres over hele verden," sa Simmons.

USAs ambassadør i Ukraina, Bridget Brink sa: «Russland fortsetter å angripe sivile og infrastruktur i Odesa. Det er et verdensarvsted og en havn som er avgjørende for global matsikkerhet.» sa USAs ambassadør i Ukraina, Bridget Brink.

Hun understreket at Russlands uberettigede krig mot Ukraina og dets folk medfører forferdelige konsekvenser. Spesielt nevnte ambassadøren den ødelagte Transfiguration Cathedral, som ble gjenskapt på begynnelsen av dette århundret etter at den ble sprengt etter ordre fra Stalin på 30-tallet av forrige århundre.

EU Høyrepresentant for Den europeiske union for utenrikssaker og sikkerhetspolitikkog Josep Borrell kalte nattstreiken på Odesa en annen russisk krigsforbrytelse og tvitret: «Russlands nådeløse missilterror mot UNESCO-beskyttede Odesa er nok en krigsforbrytelse av Kreml, som også har ødelagt den viktigste ortodokse katedralen, et verdensarvsted. Russland har allerede skadet hundrevis av kultursteder i et forsøk på å ødelegge Ukraina.»

FNs generalsekretær António Guterres fordømte på det sterkeste det russiske missilangrepet på Odesa, som drepte to mennesker og skadet Transfiguration Cathedral, samt flere andre historiske bygninger i det historiske sentrum av byen. En uttalelse om dette begivenhet, som kan tilskrives Stéphane Dujarric, talsmann for generalsekretæren, ble publisert på den offisielle nettsiden til organisasjonen søndag 23. juli.

Uttalelsen kalte beskytningen av katedralen og andre historiske monumenter "et angrep på territoriet beskyttet av verdensarvkonvensjonen, i strid med Haagkonvensjonen fra 1954 om beskyttelse av kultureiendom i tilfelle væpnet konflikt", som skjedde "i i tillegg til de forferdelige sivile ofrene som krigen fører med seg.»

FN-talsmannen bemerket at siden begynnelsen av Russlands fullskala invasjon av Ukraina, har UNESCO bekreftet skade på minst 270 kultursteder i Ukraina, inkludert 116 religiøse steder. FNs generalsekretær oppfordrer den russiske føderasjonen til umiddelbart å stoppe angrep på gjenstander beskyttet av «vidt ratifiserte internasjonale normative dokumenter», Ukrainas sivile infrastruktur og dens sivile, sa Dujarric.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) ga også ut en uttalelse som på det sterkeste fordømmer de nye russiske angrepene på verdensarvsteder i Odessa.

«Denne opprørende ødeleggelsen markerer en eskalering av volden mot Ukrainas kulturarv. Jeg fordømmer på det sterkeste dette angrepet på kultur og oppfordrer den russiske føderasjonen til å iverksette konstruktive tiltak for å oppfylle sine forpliktelser i henhold til folkeretten, inkludert Haagkonvensjonen av 1954 for beskyttelse av kulturell eiendom i tilfelle væpnet konflikt og verdensarvkonvensjonen av 1972.» sa UNESCOs generaldirektør Audrey Azoulay.

Disse angrepene motsier nylige uttalelser fra russiske myndigheter om forholdsregler som er tatt for å bevare verdensarvsteder i Ukraina, inkludert buffersonene deres.

Den bevisste ødeleggelsen av kulturgjenstander kan sidestilles med en krigsforbrytelse, som også er anerkjent av FNs sikkerhetsråd, hvor den russiske føderasjonen er fast medlem, i resolusjon 2347 (2017).

Det russiske forsvarsdepartementet bekreftet angrepet på byen, men benektet at målet for streiken var Transfiguration Cathedral, det mest skadede religiøse stedet. Byrået hevder at det bare skjøt mot "steder for forberedelse av terrorangrep mot Den russiske føderasjonen", og "planlegging av angrep med høypresisjonsvåpen" utelukket bevisst nederlag av sivile mål. Templet, ifølge det russiske militæret, ble skadet på grunn av "analfabeter fra ukrainske luftforsvarsoperatører." Samtidig slo Russland under krigen gjentatte ganger til sivile mål med høypresisjonsvåpen – og nektet det hver gang kategorisk, selv når dets ansvar var helt åpenbart.

Flere ukrainske organisasjoner, inkludert Academic Religious Studies Workshop og Institute for Religious Freedom, overvåke ødeleggelsen av religiøse steder på grunn av Russlands krig mot Ukraina. I følge deres data, rundt 500 religiøse bygninger, religiøse utdanningsinstitusjoner og helligdommer i Ukraina har blitt hardt skadet eller ødelagt. De fleste av de ortodokse bygningene tilhører den ukrainske ortodokse kirken (UOC).

"Vi ber om internasjonal bistand for restaurering av Transfiguration Cathedral"

Ukrainas kultur- og informasjonspolitikk ringer på internasjonalt samfunn for å bistå med restaurering av kulturminner og forbereder passende appeller til UNESCOs verdensarvkomité og den andre protokollen til Haagkonvensjonen.

9. august 2023, UNESCO presentert de foreløpige resultatene av ekspertoppdraget, hvis formål var å vurdere skaden påført kulturarven i Odessa. Av de 52 kulturminnene rapportert av ukrainske myndigheter å ha blitt skadet i russiske angrep, var UNESCO-eksperter i stand til å inspisere de 10 mest berørte stedene.

De fleste av dem, inkludert Transfiguration Cathedral, House of Scientists og Litteraturmuseet, ble vurdert av eksperter som "alvorlig skadet". Eksperter bemerket også at noen andre historiske bygninger har blitt mer sårbare som følge av kampene og derfor risikerer betydelig skade i tilfelle nye angrep, som kan være ledsaget av eksplosjonsbølger og vibrasjoner.

Representanter for International Council for Preservation of Historical and Cultural Monuments (ICOMOS) og International Centre for the Preservation and Restoration of Cultural Property deltok i oppdraget. Blant deres oppgaver var identifisering av trusler mot integriteten til kulturgjenstander samt iverksetting av hastetiltak med sikte på å bevare dem og beskytte dem mot ytterligere skade.

De detaljerte resultatene av oppdraget vil bli samlet i en rapport som skal publiseres i desember på et møte mellom partene i Haagkonvensjonen av 1954. Den vil gi mer detaljert informasjon om skadeomfanget, samt om tiltak for beskyttelse og restaurering av kulturminner i Odesa, foreslått av UNESCO-eksperter. Men UNESCO har allerede mobilisert hastemidler til det første restaureringsarbeidet. UNESCO melder at det ble bevilget ytterligere midler fra Fondet for bevaring av kulturminner i nødssituasjoner – USD 169,000 XNUMX – for umiddelbart å utføre arbeid med vern av kulturminner og vurdere skadene.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -