10.6 C
Brussel
Sondag, Maart 19, 2023

Oor geloofsopvoeding-kreatiwiteit [1]

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gasskrywer
Gasskrywer
www.europeantimes.news

Skrywer: Metropolitan Anthony van Sourozh

Nou speel die wetenskap so 'n enorme rol – en tereg, en ek verheug my hieroor – dat dit vir ons lyk asof alle vrae op dieselfde manier besluit moet word as wat wetenskaplike vrae opgelos word; en ons wil suiwer wetenskaplike metodes toepas op onderwerpe waarop dit nie van toepassing is nie. Ons pas nie die metodes van fisika op biologie toe nie, die metodes van chemie op geskiedenis. Waarom moet ons die metodes van die fisiese wetenskappe toepas op die gebied van die menslike siel? Ek was eenkeer besig met wetenskap, veral fisika. Enige fisikus kan 'n musiekstuk in sy samestellende dele ontbind, dit wiskundig uitmekaar haal, dit in krommes verander; dit word akoestiek genoem, maar dit word nie musiek genoem nie. Nadat jy ’n stuk musiek met fisiese instrumente ontleed het, het jy geen idee of dit mooi of onbeduidend is nie, want die persepsie van skoonheid in musiek vind op ’n ander vlak plaas.

* * *

Die vraag word dikwels gevra: kan ek, 'n gekultiveerde, wetenskaplik opgevoede persoon, 'n gelowige wees? Is die konsep van geloof nie onversoenbaar met die konsep van wetenskaplike opvoeding nie? Ek moet sê dat dit vir 'n persoon met min opvoeding baie moeiliker is om dit te verstaan ​​as vir 'n persoon met groot wetenskaplike opvoeding; omdat, sê maar, hoërskool fisika of chemie geleer word as die finale en volledige waarheid oor dinge; terwyl fisika of chemie of biologie, beskikbaar vir die wetenskaplike, wat op soek is na nuwe en nuwe kennisgebiede, heel anders voorkom. Ek het aan die natuurlike en mediese fakulteite gegradueer, en daarom word hierdie area vir my miskien meer verstaan ​​as teologies, want ek het nog nooit by 'n teologiese skool gestudeer nie.

* * *

Ek het 'n gelowige geword toe ek 14-15 jaar oud was, en op die ouderdom van 18 universiteit toe gegaan, fisika, chemie en biologie aan die natuurfakulteit gestudeer. Die professor in fisika was een van die Curies, hy het fisika geken en kon dit as 'n geheim openbaar, en nie net as 'n reeks feite nie. Daar was ander professore; hulle was almal ongelowiges, maar hulle het hul onderwerp gegee as die openbaring van die verborgenheid van die wêreld, en ek kon baie maklik sien hoe die aangesig van God in hierdie verborgenheid van die wêreld weerspieël word.

* * *

Die jare wat ek by die universiteit deurgebring het met wetenskap, en toe tien jaar toe ek 'n dokter was, vyf jaar in die oorlog en vyf jaar daarna, het ek presies ervaar as iets wat diep met my geloof verband hou. Ek praat nie nou van daardie kant van mediese werk wat Christelike liefde, besorgdheid, deernis uitdruk of kan uitdruk nie; maar ek het beide my wetenskaplike opvoeding en my wetenskaplike werk as deel van die teologie geneem, dit wil sê die kennis van die werke van God, die kennis van die weë van God. As ek dit na analogie so kan stel, was dit vir my soos om na die skilderye van die kunstenaar te kyk en 'n openbaring oor hom deur sy skilderye. Dit is dalk absurd om godsdienstige gevolgtrekkings uit wetenskaplike feite te maak. Kom ons sê wanneer mense primitief sê: Ag! Materie en energie is in wese dieselfde, wat beteken dat die basis van die hele heelal geestelik is – dit is 'n reeks sulke spronge wat deur niks geregverdig word nie; maar die deurdringing in die misterie van die geskape wêreld, die visie van wat dit verteenwoordig, die eerbiedige gesindheid daarteenoor, en daardie onverbiddelike geestelike eerlikheid wat hiervoor nodig is en daardeur ontwikkel, lyk dit vir my uiters vrugbaar, want 'n eerlike , goeie wetenskaplike wat met 'n lewendige belangstelling voor die misterie staan, met 'n begeerte om daarin deur te dring, wat sy vooroordele, sy voorkeur vir hierdie of daardie teorie opsy kan skuif, gereed is om objektiewe werklikheid te aanvaar, wat dit ook al mag wees, is gereed om eerlik te wees tot die einde toe – so 'n wetenskaplike kan hierdie sisteem na die hele innerlike lewe oordra.

Sekulêre opvoeding en spiritualiteit? As ons praat van sekulêre onderwys as onderwys in hierdie of daardie spesifieke ideologie, dan kan daar 'n konflik wees; as ons praat oor die grootmaak van 'n kind bloot in die geskiedenis van die land, in letterkunde, in taal, in wetenskap, sien ek nie 'n konflik nie. Ek sien nie hoekom, wanneer die dieptes en rykdom van die heelal aan ons geopenbaar word, dit ons godsdienstige verbasing voor God moet belemmer nie.

* * *

… Ons moet vir die kind wys dat hierdie hele wêreld vir ons, gelowiges, deur God geskep is en dat dit 'n boek is wat voor ons oopgemaak is. In plaas daarvan om die geloof, die leerstellings van die Kerk, ensovoorts, die wêreld om ons, dit wil sê letterkunde, kuns en wetenskap teë te staan, moet ons vir die kinders wys dat ook hierin die verborgenheid van God steeds dieper en wyer geopenbaar word.

* * *

God het hierdie wêreld geskep; vir Hom is alles wat die onderwerp van ons wetenskaplike navorsing uitmaak as 't ware teologie, dit wil sê die kennis van God; alle kreatiwiteit is 'n soort gemeenskap met Goddelike kreatiwiteit. Ons het geen reg om nie te weet watter paaie die mensdom volg nie, want die Christelike geloof, die Bybelse tradisie as geheel, is die enigste tradisie in die wêreld wat die geskiedenis ernstig opneem en die materiële wêreld dit so ernstig opneem dat ons in die opstanding glo. van die dooies, die opstanding van die vlees, en nie net tot die ewigheid van die onsterflike siel nie. En ek dink dat ons alles wat die geestelike, geestelike, historiese, sosiale denke van die mensdom uitmaak, diep, subtiel moet ken en erken. Nie omdat daar een of ander politieke, of sosiale of estetiese leerstelling in die Evangelie is nie, maar omdat daar geen gebied is waarop Goddelike genade nie 'n ligstraal sou werp, wat dit wat in staat is tot die ewige lewe sou transformeer en dit wat het nie 'n plek in die Koninkryk van God nie. En ons taak is om 'n dieper begrip van die wêreld te hê as wat die wêreld self het.

* * *

Die mens moet homself in alle opsigte so ryk as moontlik ontwikkel; en verstand en hart en sy hele wese om so ryk as moontlik te wees. Dit is nie nodig om 'n Christen te wees nie; om 'n bydrae tot die lewe as Christen te maak, sal ek beslis ja sê. Aan ons jong priesters in Londen, Ek sê altyd: jy kies – wees óf 'n onkundige en 'n heilige, óf 'n goed opgevoede persoon; maar terwyl jy nie 'n heilige is nie, wees asseblief 'n opgevoede mens, want anders sal dit blyk dat die vrae waarop 'n persoon die reg het om 'n antwoord te ontvang, beantwoord jy nie deur heiligheid of deur opvoeding nie. Byvoorbeeld, wanneer 'n normaal opgevoede gemeentelid sê: Ek lees 'n boek deur so en so 'n skrywer; wat om van hom te dink? – en jy het nog nooit van hom gehoor nie, terwyl almal om jou al lank daaroor gons, wat sal hierdie persoon dink? wat sal hy van jou kry? As jy met dieselfde vraag na Serafim van Sarov gaan, wat natuurlik nie Teilhard de Chardin sou gelees het nie, sou hy steeds die vraag beantwoord, maar uit 'n ander bron, en niks sal uit onkunde bygevoeg word nie. Ek is nie spesifiek sekulêr opgevoed nie, maar ondervinding wys dat die min wat ek weet, my soms toegang gee tot mense wat hierdie toegang nodig het; en as jy sê: Ek weet nie, ek het nog nooit daarvan gehoor nie, mense sal eenvoudig weggaan.

Ek dink dit geld ook vir die leke. Hier is dit nodig om in die kortste moontlike tyd te besluit - óf om 'n heilige te word, óf opgevoed. Om 'n heilige te word, kan jy vergeet van onderwys; maar voor dit kan mens nie sommer sê: onderwys is niks werd nie.

* * *

Alles wat op aarde gesien word, is God se skepping; alles wat bestaan ​​het uit die hand van God gekom, en as ons sou sien, sou ons nie net 'n dik, ondeursigtige vorm sien nie, maar ook iets anders. Daar is 'n wonderlike preek oor Kersfees deur Metropolitan Filaret van Moskou, waar hy sê dat as ons maar net kon kyk, ons op elke ding, op elke mens, op alles, die glans van genade sou sien; en ons sien dit nie omdat ons self blind is nie – nie omdat dit nie bestaan ​​nie.

Maar, aan die ander kant, leef ons in 'n gevalle, ontsierde wêreld, waar alles dubbelsinnig is; elke ding kan 'n openbaring of 'n misleiding wees. Skoonheid kan 'n openbaring wees - en kan 'n afgod, 'n misleiding word; liefde kan 'n openbaring wees - en kan 'n afgod of 'n bedrog word; selfs konsepte soos waarheid, waarheid, kan 'n openbaring wees of, inteendeel, die einste ding wat 'n mens wil uitdruk, bevries. Daarom moet 'n mens na alles kyk deur die oë van óf 'n kunstenaar óf 'n heilige; daar is geen ander uitweg nie.

Hier die vraag na inspirasie van die kunstenaar en die vraag na sy morele kwaliteit. Vanuit God se oogpunt kan ’n mens die glans van genade sien—en die verskrikking van sonde. Vanuit die oogpunt van die kunstenaar kan mens albei sien, maar die kunstenaar kan nie hierdie onderskeid maak nie, want dit is nie sy rol nie – anders sal hy praat van sonde waar afgryse gepraat moet word, of heiligheid waar skoonheid gepraat moet word. . Dit is twee verskillende roepings, wat, soos alles in die lewe, onder die leiding van genade genade-vervul kan word; anders kan hulle anders wees.

* * *

So ver as om kreatief te wees of nie, dink ek dit is onmoontlik om reëls neer te lê. Ek dink dat God elkeen van ons op 'n sekere manier lei. As ons praat oor die uitdrukking van 'n mens se eie wese, neem byvoorbeeld 'n persoon soos Johannes van Damaskus. Hy het na die klooster gegaan as 'n begaafde digter, 'n begaafde musikant. Sy abt het gedink dit is nonsens, en het hom in harde, vuil werk gesit. Op 'n stadium het 'n goeie vriend van John gesterf, en ten spyte van al die verbods het hy sy hartseer uitgestort, sy hartseer in agt troparia, wat ons nou by die begrafnis sing. En toe die abt dit sien en hoor, sê hy: Ek het my misgis! Sing verder…

Hier is 'n man wat asketies, uit gehoorsaamheid, nie veronderstel was om te skep nie - en deurgebreek het, want dit was 'n soort van sy essensie. Ek ken 'n geval waar 'n biegvader 'n persoon verbied het om homself op 'n literêre manier uit te druk – en die persoon het heeltemal afgebreek, omdat hy geen ander manier gehad het om homself uit te druk nie … Daar is mense wat hulself biddend tot die einde toe kan uitdruk, daar is mense wat inspirasie put uit gebed om hulself uit te druk -iets anders.

* * *

'n Kunstenaar wat vanuit 'n soort lewenservaring, die ervaring van die mens, die ervaring van God, homself óf met musiek, óf in skilderkuns, óf in letterkunde sou uitdruk – so 'n kunstenaar, lyk dit my, kan geestelike ontdek. waardes vir ander ook. Daarom dink ek is dit nie moontlik om bloot te sê: skryf net asketiese literatuur en niks anders nie – nege uit tien mense sal nie jou geestelike literatuur lees nie; jy moet na haar toe kom. Byvoorbeeld, in my generasie het die lees van Dostojewski 'n kolossale rol gespeel, net soos die lees van 'n aantal ander skrywers – en nie noodwendig vroom of veral strewe in hierdie rigting nie, maar bloot skrywers wat groot menslike waarheid gehad het, wat ons die waarheid geleer het. voor enigiets anders. , en iewers heen gebring. Daarom dink ek nie dat dit moontlik sou wees om in grootmaat vir mense te sê: hou op met kreatiwiteit, en doen gebed nie – 'n mens kan ophou om een ​​ding te doen en nie 'n ander kan doen nie.

* * *

… Dit lyk vir my dat die prentjie deur geestelike persepsie dikwels 'n werklikheid voor ons oë plaas wat ons andersins nie kan sien nie. As ons nie 'n foto neem nie, maar 'n literêre werk: in 'n literêre werk word tipes mense natuurlik op 'n vereenvoudigde wyse afgelei. Hulle is 'n tipe, maar maak nie saak hoe ryk hulle is nie, hulle is eenvoudiger as die persoon wat jy in die lewe ontmoet. Besonderhede is groter, meer konveks; en 'n persoon wat in sy vervaagde lewe nie in staat is om hierdie dinge te sien nie, nadat hy dit een keer in 'n goeie skrywer gesien het, begin hulle oral rondom sien ... As jy na 'n portret kyk wat deur 'n goeie kunstenaar geskilder is, sien jy hoe betekenisvol hierdie of ander eienskappe is . En so, terwyl jy met behulp van kuns die lewe inloer, begin jy iets sien: beide goed en kwaad, maar nie noodwendig met 'n beoordeling nie, want die skrywer hoef nie mense in goed en kwaad te verdeel nie.

* * *

Ek is ’n man van die ou generasie, so ek kan nie daarop (rockmusiek – red.) reageer soos ’n jong man kon nie; maar in my waarneming is dit 'n soort dwelmmisbruik. Kom ons sê jy sien jongmense in die straat afstap of in die moltrein sit, op die bus met oorfone en ’n kasset, en hulle speel en speel heeltyd – nie vir ’n minuut ervaar hulle stilte en stilte nie; en dit is natuurlik 'n ongesonde ding.

En dit is moontlik om 'n persoon op te voed in die persepsie van stilte en stilte. Ek ken ’n onderwyseres van babas wat hulle laat speel, dan sê sy van tyd tot tyd skielik vir hulle: “Stil, luister! ..” En hulle sit reguit asof hulle betoverd is en luister na stilte, ervaar dit, want skielik het die geraas wat hulle gemaak het geëindig, en stilte word werklik gemaak. En as jy geleer het om die stilte te hoor, kan jy dalk ook leer om die Teenwoordigheid in die stilte te hoor... Rots is vir my onverstaanbaar. Ek verstaan ​​nie die betekenis daarvan nie, net soos ek nie jazz gekry het toe ek jonk was nie. Maar in elke ding – of dit nou klassieke musiek is, of dit nou rock is, is daar 'n risiko dat jy nie na musiek luister nie, maar dit gebruik om soort van dronk te word, om dwelm jouself. En in hierdie sin kan nie net musiek nie, maar alles wat ons van buite af beïnvloed ons as 't ware mal maak, ons bedwelm. Dit behoort nie toegelaat te word nie. Dit is nodig om nugterheid in jouself te hou, want as jy jouself verloor – in musiek of in enigiets anders – dan sal jy jouself dalk nie vind nie.

Dit lyk vir my of rockmusiek vir baie mense so 'n rol speel. Ek sien dit heeltyd. Maar terselfdertyd ken ek mense wat ure en ure na klassieke musiek luister net om te vergeet; hulle luister nie na musiek nie, hulle probeer hulle lewe, hulle probleme, vrese vergeet, hulle wag vir die musiek om hulle van hulleself weg te neem. Hulle neem nie musiek waar nie, maar vernietig hulself as 't ware. Daarom, of dit nou musiek is of wat dit ook al is wat jou "pirateer", moet jy weet wanneer dit tyd is om vir jouself te sê: "Genoeg!"

* * *

Een van die kenmerke van 'n opregte, gesonde geestelike lewe is nugterheid. Ons weet in gewone Russies wat nugterheid beteken in vergelyking met dronkenskap, met dronkenskap. Jy kan op verskeie maniere dronk word, nie net van wyn nie: alles wat ons so fassineer dat ons nie meer God, of onsself, of die basiese waardes van die lewe kan onthou nie, is so 'n dronkenskap. Dit het niks te doen met wat ek inspirasie sou noem nie – die inspirasie van 'n wetenskaplike, 'n kunstenaar, vir wie God openlik agter die uiterlike vorm van dit wat hom omring sien, 'n soort diep essensie wat hy onttrek, uitdruk met klanke, lyne, kleur en maak toeganklik vir mense rondom – nie sien nie. Maar wanneer ons presies die betekenis vergeet wat deur hulle geopenbaar word, en die voorwerp van genot maak wat die voorwerp van kontemplasie moet wees, dan verloor ons nugterheid. Dit gebeur so dikwels en so vernietigend in die kerklike lewe wanneer mense kerk toe kom ter wille van sang, ter wille van daardie emosies wat deur die harmonie of misterie van aanbidding veroorsaak word, wanneer dit nie meer God in die middel van alles is nie, maar 'n ervaring wat die vrug van Sy teenwoordigheid is. Die hoofkenmerk van Ortodokse vroomheid, Ortodokse spiritualiteit, is soberheid, wat alle waardes, alle betekenis van jouself na God oordra.

____________________________________________

[1] 'n Seleksie van Vladyka se gedagtes (beide uit gepubliseerde tekste en argiefmateriaal) oor kwessies van geloof in sy verhouding met wetenskaplike opvoeding en aktiwiteit, diens aan God en persoonlike kreatiwiteit, kerklike en sekulêre kuns, ens. Oorspronklik gepubliseer in die joernaal Art in skool." 1993. No. 4.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels