3.9 C
Brussel
Maandag, Maart 27, 2023

Goed, Kwaad en Dood

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gasskrywer
Gasskrywer
www.europeantimes.news

Deur ds. Dumitru Staniloae

Die dood gooi 'n tragiese sluier oor die menslike bestaan ​​en duisternis oor die lewe van die hele Skepping. Maar die menslike persoon, deur die rede, wat betekenis in die bestaan ​​soek, kan nie die gebrek aan betekenis in die finale dood aanvaar nie.

As 'n finale gebeurtenis beskou, ontneem dit nie net die mens en hul bestaan ​​van betekenis nie (want as 'n wese of sy generasie een vir een vir ewig sterf, wat sou die betekenis daarvan wees?), maar ook die hele wêreld. Want die betekenisse van dinge wat mense sonder betekenis ervaar, maak ook nie sin nie. Maar die betekenisse in die wêreld kan nie ontken word nie, net soos dit nie beskou kan word as sonder betekenis en die vermoë van mense om te dink nie, en as daar geen betekenis in mense was nie, sou dit beteken dat hulle enige betekenis sou soek en vind. verniet .

Om nie eers te praat van die feit dat die finale dood nie net die menslike vermoë om te dink oorbodig of onverklaarbaar sou maak nie, maar ook al die geestelike waardes wat die mens onderhou: wedersydse liefde, die vreugde wat uit hierdie liefde spruit, die pyn wat mense hulself aandoen a.g.v. tot sorgeloosheid, skeiding, die groot verantwoordelikheid wat 'n mens vir 'n ander het, die onvermoë om na hul dood nie van ons geliefdes te praat nie; die belangrikheid wat ons heg aan dade wat ten goede gedoen word en om in die nagedagtenis van die nageslag bewaar te word; die hoop dat diegene wat al hierdie goeie werke doen vir ewig daarby baat sal vind ...

En as die dood nie 'n finale gebeurtenis vir mense is nie, watter positiewe betekenis kan daarin vervat wees wat hulle tog moet verduur? Ons sal hierdie betekenis probeer omskryf – soos die Christelike geloof dit sien.

Wanneer mense mekaar krag gee vir die lewe deur woord en daad voortspruitend uit geloof in die Here en danksy sy krag, dan aan hulle wat gee – aan hulle word dit gegee. Hulle word verryk en hulle word self versterk in die lewe, en die mees volkome selfgee is wanneer 'n mens sy lewe aan die Here en aan sy naaste gee, want dit lei tot verheffing, tot die mees vervullende lewe. Dit is die grootste paradoks inherent aan die menslike persoonlikheid. Hoe meer 'n mens homself aan God en aan mense gee, hoe meer styg hy op na die oorvloedige, hoër lewe. As elke goeie daad wat vir ’n ander gedoen word ’n afstanddoening van jouself of ’n gedeeltelike opoffering vir ander is, kan dit net gebeur as jy terselfdertyd hierdie daad aan die Here opdra. Vreugde is ook vir jou – deur jou eie wil op te offer gee jy dit aan God. Op 'n heeltemal natuurlike manier bring dit vir jou vreugde en 'n nuwe lewe, so vol as moontlik, want dit kom van die Een wat jou lewe gegee het en die ewige lewe in Homself dra.

Wanneer ons die dood aanvaar as 'n offer wat God vir ander eis, dan sal dit nie die vrug van blote passiwiteit wees nie, maar 'n daad van hoogste wil en mag. Dit sal nie 'n daad van ontkenning van jou lewe wees nie, want dit sal God se gawe verkleineer, maar 'n gebruik van hierdie fundamentele gawe om die een daad van hoogste liefde uit te voer waarvoor jy eintlik die lewe gegee is. Die dood as 'n offer, dit wil sê die gebruik van die lewe om die daad van die hoogste liefde uit te voer, is in werklikheid 'n daad van die hoogste verheffing van die lewe tot die sterkste ervaring van daardie liefde in die mens. Hierdie opofferende daad moet aanvaar word as diegene vir wie jy jou lewe gee jou opoffering nodig het. Jy moenie die dood aanvaar as 'n offer wat ander nie nodig het nie, waarby niemand sal baat vind nie.

En die liefde wat jy in hierdie dood geopenbaar het, is te danke aan die vryheid wat jy deur God gegee is. Want as dit nie deur Hom aan jou gegee was nie, sou Hy self die mens voorbeskik het om in sonde te verval en die lyding wat daarmee gepaardgaan. God het aan mense 'n fatale geskenk gegee – die gawe van vryheid, alhoewel Hy vooraf geweet het dat hierdie gawe sommige tot ewige ellende sou lei. As vryheid vooraf deur Hom bepaal was, dan sou die positiewe reaksie wat sommige gegee het op Sy oproep tot gehoorsaamheid aan God, sowel as die negatiewe reaksie wat deur ander gegee is, deur Homself gegee gewees het. Berdyaev sê: “Sotiriologie in tradisionele teologiese leerstellings kan maklik beskou word as ’n regstelling van die fout wat deur Hom begaan is, welke regstelling ook die vorm van ’n regstellende proses aanneem. Rasionele katafatiese teologie vergeet die Goddelike Drie-eenheid in sy kosmologie en antropologie, vergeet die Gees van liefde en selfopoffering, sien verlossing, nie die skepping van die wêreld nie, as die doel van die misterie van Christelike openbaring. Dit slaag nie daarin om die stadium van hierdie goddelike komedie te slaag nie en konstrueer 'n fiktiewe teodisee.'

Selfs in God sê hy voorts, of in die Ondefinieerbare, gelykstaande aan onbepaalde vryheid, bestaan ​​beide goed en kwaad saam. Goed kan nie bestaan ​​sonder kwaad nie. Vandaar die tragedie, onlosmaaklik gekoppel aan die bestaan ​​self, dit wil sê "boosheid is slegs moontlik omdat daar 'n donker wil in God is, of met ander woorde - in die Ondefinieerbare." “Verder het boosheid 'n positiewe betekenis vir die geboorte van die kosmos en van die mens. Kwaad is die skaduwee van goed omdat die lig ook die bestaan ​​van duisternis impliseer. Lig, goedheid en liefde, om te manifesteer, vereis die teenwoordigheid van 'n teenoorgestelde beginsel, 'n teenoorgestelde eweknie. God self het twee gesigte – dié van liefde en dié van woede, ’n gesig van lig en ’n gesig van duisternis.” Böhme sê self: “Want die God van die ligte wêreld en die God van die donker wêreld is nie twee verskillende gode nie. Daar is net een God. Hy is die hele bestaan; Hy is goed en kwaad, hy is hemel en hel, lig en duisternis, ewigheid en tyd, begin en einde. Waar Sy liefde in ’n bestaan ​​verborge is, verskyn toorn”.

Die goeie seëvier deur die bose te oorwin, lig seëvier deur die duisternis te oorwin. “Aan die kruis, sê Böhme, moes Christus daardie woede wat in die wese van Adam ontwaak het in Sy heilige bestaan ​​opneem”. En Berdyaev verduidelik: "Boehme sien verlossing vanuit 'n kosmologiese en antropologiese oogpunt as 'n voortsetting van die skepping van die wêreld."

Ons meen, in teenstelling met hierdie opinie, dat kwaad nie verstaan ​​kan word as organies verwant aan die bestaan ​​nie – in die sin dat as daar geen kwaad is nie, goed nie afgedwing kan word nie. Hoe kan goed nog afgedwing word as die bose net so aan bestaan ​​gebonde is as goed? En hoekom sou goed kwaad nodig hê om te bestaan? Ook, hoekom word goed nie op alle lewende wesens afgedwing as die bose gegee word om oorwin te word nie?

Ons dink dat God voelende skepsels met vryheid toegerus het, maar klaarblyklik beskik Hy nie oor die vryheid wat Hy gegee het nie. En nie omdat Hy nie kon nie of omdat vryheid dan nie 'n gawe van Hom sou wees nie, maar omdat Hy wil hê dat hulle oor die vryheid wat aan hulle gegee is, moet beskik. Hy het hulle 'n vryheid gegee wat aan hulle wese behoort, nie aan Syne nie. Hy het hulle vrye wesens gemaak.

Daar is 'n verskil tussen Sy wese en hulle wese, en daar is 'n verskil tussen Sy wil of vryheid en hulle wil of vryheid. Die mens is van beperkte mag, die menslike wil word ook deur sodanige beperking geraak. Ten spyte van hierdie beperkinge het die mens egter 'n dors na lewe sonder perke en die geleentheid om daarin te vorder, maar met die hulp van God, wat 'n onbeperkte wese is. Dit is ook 'n geleentheid vir mense om nie deur hul pogings en wil na hierdie onbeperkte lewe te vorder deur hul vryheid te laat geld nie. Hulle wil kan standhou, maar dit kan ook gly, verswak word, net soos hulle hele menswees.

En God is nie te blameer vir hierdie swakheid nie. Hy bied deur Sy liefde krag aan Sy skeppings en vrye wil om in krag te groei. Maar dit verg die samewerking van die skeppings self.

Liefde openbaar God as Een wat nie Sy almag misbruik om mense met geweld in gemeenskap met Homself te hou nie, maar Hy laat hulle ook nie aan hulle eie lot oor nie. Deur liefde wil Hy die mens versterk, maar ook hulle wil en vryheid van optrede. Dit is aan hulle om hulself oop te stel vir God se liefde. Wie nie liefde aanvaar nie, doen dit uit trots, en dit is 'n teken van 'n verswakte krag van vryheid. Dit was nie vryheid op sigself wat die sondeval veroorsaak het nie, maar die ontkenning van vryheid. Dit is te eniger tyd binne die mens se mag om terug te keer na die mag van vryheid. En hierin word hy gehelp deur die liefde wat God en sy naaste aan hom bewys. Hoe meer iemand God en sy naaste liefhet en hoe minder hy net na homself kyk, hoe vryer is hy. Dit is nie vryheid wat hom tot die kwaad dryf nie, maar die volkome nutteloosheid daarvan, as dit nie ook as vryheid van homself verstaan ​​word nie. Van die ander wat een met my wil wees, kom my krag om in vryheid te groei en uiteindelik van die Een wie se wil is om ons almal liefdevol bymekaar te bring op 'n plek waar ons onsself in die selfsugtige sin van die woord sal vergeet, want hy het beveel ons om mekaar in Hom lief te hê, en dit is Hy wat sy liefde aan ons bewys het deur Homself as 'n offer vir ons almal te bring.

In liefde leef ons in die grootste volheid van ons lot, die ongedwongenheid van ons wil en ons vryheid. Ek het met goeie wil lief, ek het met vreugde lief, want ek is aangetrokke tot die ander persoon, maar aangetrokke met vergeetagtigheid van myself, en nie om enige begeerte te bevredig nie. Dan verdiep my liefde vir die ander met sy liefde vir my, elkeen versterk deur die ander. Maar in sy hoër trilling wag my liefde nie om deur iemand se liefde vir my wakker en versterk te word nie, maar word wakker gemaak deur die erkenning van sy wonderbaarlike misterie en deur die begeerte om die ander ook deel te maak van hierdie misterie, sodat hy kan besef die waarde van liefde as geheim van krag; om homself gelukkig te maak deur die liefde wat hy toon.

Maar Hy wat voorgaan as voorbeeld en bron vir die ontwaking van liefde in ons almal deur sy liefde vir ons, is die Seun van God wat mens geword het en vir ons gekruisig is, deur Homself te offer as 'n getuienis van 'n liefde wat gaan voor die liefde waarmee aan ons beantwoord sal word, of wat bloot verklaar word deur die waarde wat Hy gee aan diegene aan wie dit betoon word, 'n waarde waarmee Hy aan die ander kant self ons beklee het. Dit is die mees onbepaalde vryheid. Dit is die geheim van die Allerhoogste Persoonlikheid, van die hoogste liefde.

In die boek Genesis word die wêreld nie voorgestel as deur God geskep om noodwendig deur die ervaring van boosheid te gaan nie, maar die Skepper se goedkeuring dat alle geskape dinge goed is, word aan ons geopenbaar. Genesis openbaar nie God aan ons as die Skepper van die wêreld, wat in homself die moontlikheid van kwaad dra, om teen die goeie te staan ​​nie. Dit wys ook nie dat Hy deur een of ander noodsaaklikheid verplig is om so 'n wêreld te skep nie. Hy skep die wêreld uit liefde, want in liefde manifesteer ware, nie-deterministiese vryheid. Maar dit is juis hoekom Hy nie 'n wêreld skep wat gedwing is om Hom lief te hê nie, maar dit skep met die risiko dat die wêreld nie op Sy liefde sal reageer nie. En dit is 'n daad van neerbuigend, van nederigheid wat as 'n offer aanvaar kan word, met inagneming van die almag wat Hy kan openbaar. Hy gebruik nie Sy almag om 'n wêreld te skep om gedwing te word om Hom lief te hê, of 'n wêreld om te wys dat dit nie Sy liefde nodig het nie. Dit sou nie ware almag beteken nie. Dit sou Hom voorstel as die dienaar van Sy eie almag. God vertoon 'n onbepaalde vryheid, maar dit is nie bo Hom nie, maar Syne. Hy self is die onbepaalde Vryheid.

Die verskyning van die bose in die wêreld kan nie verklaar word deur die skepping van 'n wêreld wat noodwendig aan die ervaring van die bose blootgestel moet word nie. Dit sou eerder die werk van beperkte eerder as van God se grenslose vryheid wees. Die bose kon juis in die wêreld verskyn omdat God die wêreld met sy grenslose liefde geskep het. Maar die onbepaalde vryheid wat aan mense verleen word, impliseer dat hulle die goeie slegs in hulle gemeenskap met God kan ervaar, en aan die ander kant, die kwaad kan kies, wat die afwesigheid van gemeenskap met Hom is.

Deur die wêreld uit liefde te skep, het God hierdie wêreld goed gemaak. Maar hy kon hom nie goed laat wees en bly nie, behalwe in sy gemeenskap met Hom deur liefde. Mense kan van hul kant af die kwaad kies juis deur hul vrye wil en nie reageer op Sy liefde nie. Met die wete dit egter, het God by die skepping van die wêreld vooraf besluit om tot 'n nuwe neerbuiging van Hom na hierdie wêreld toe te gryp, om dit in liefde tot 'n nog groter vereniging met Homself te bring deur die Menswording en Kruisiging van Sy Seun, en so het Hy weer verloën deur Sy almag. Daar is 'n diep verband tussen die skepping en die menswording. Die Menswording is nie 'n regstelling van 'n onvolmaakte skepping nie, maar 'n stap vorentoe om hierdie wêreld deur liefde nader aan God te bring, liefde nader aan die wêreld te bring, totdat die eenheid met Hom in die Persoon van die Seun van God bereik word.

Selfs die skeppingsdaad is 'n manifestasie van 'n eienaardige nederigheid van God, aangesien dit sy grens bereik by die Menswording en Kruisiging van die Kruis van die Seun van God. Daarom maak Christene die teken van die kruis deur die Heilige Drie-eenheid te prys uit dankbaarheid vir die offer wat vir ons gegee is, 'n uitdrukking van die grootste nederigheid en neerbuigend teenoor die wêreld uit liefde vir ons.

In die lig van die feit dat sommige van Sy lewende skepsele nie baat sal vind by hierdie tweede en volmaakte stap van die Skepper in Sy wil van vereniging met hulle nie, maar in ellende sal bly, ontstaan ​​die vraag of dit nie beter sou gewees het as Hy die wêreld geskape is nie. Böhme beantwoord hierdie vraag deur die idee dat God nie anders kan as om die wêreld te skep soos Hy dit geskep het deur 'n onbepaalde vryheid wat verhewe aan Hom is of Hom voorafgaan nie.

Christelike leer sê dat God gekies het om die wêreld te skep en daarteen neer te gee en 'n opoffering vir hierdie wêreld te maak, want selfs om in onvolledige eenheid met God te bestaan ​​is beter as nie-bestaan. God gee aan skepsels soveel as wat dit nie afhang van hul eie wil om te ontvang nie. Dit is wat St. John Damascene sê, en antwoord dus daardie Manichaeër wat hom gevra het hoekom God die duiwel geskep het, wetende dat hy boos sou wees: “Hy het hom geskape uit 'n oorvloed van goedheid. Omdat hy gesê het: “Aangesien hy kwaad sal doen en al die goed wat aan hom gegee is verloor, sal ek hom heeltemal van sy gegewe goed ontneem en hom nie-bestaande maak?” Glad nie. Selfs al is hy boos, Ek sal hom nie ontneem van gemeenskap met My deur die bestaan ​​nie, selfs teen sy wil sal Ek hom nie ontneem van My goeie deur bestaan ​​nie.” Want niemand hou en verbind alles wat bestaan ​​nie, behalwe God – want bestaan ​​is 'n goeie en 'n gawe van God... Alles wat God aan almal gee is goed, want wat die Goeie gee is goed. Daarom is almal wat bestaan ​​het, ten dele teenwoordig in die goeie, in 'n finale graad.' Of: “God bied ook goeie dinge aan die duiwel, maar hy wil dit nie aanneem nie... En in die toekomstige eeu sal God goeie dinge aan almal gee, want Hy is die bron waaruit alle goeie dinge voortvloei.” Maar elkeen neem deel aan goed in die mate dat hy self gereed is om dit te aanvaar”.

God is dus nie spyt dat Hy die wêreld geskep het nie, selfs nadat van Sy skepping in die ewige hel beland het. Hy gaan voort om die wese te onderhou van diegene wat vir bestaan ​​geskep is as 'n voortsetting van die manifestasie van Sy goedheid aan hulle. Hulle toestand in die hel is nie 'n straf van Hom nie, maar hulle weiering om meer van die gawes wat Hy aan hulle gebied het te aanvaar. Dit lei ons om boosheid nie te verstaan ​​as 'n totale gebrek aan goed nie, maar as 'n skaarste aan goed ... Lyding kom uit hierdie gebrek aan goed, uit die gebrek aan goed, aangesien die mens geskep is om te vorder in die onbeperkte van goed.

Maar hier ontstaan ​​die vraag – waaruit bestaan ​​hierdie verminderde goeie van die slegtes en dié in die hel, en waarom gaan dit saam met lyding? En hoekom is die waarde daarvan om goed te wees? Want synde kan nie bloot vir bestaan ​​geneem word, van alle waarde geledig nie. Ons erken dat dit 'n raaisel is wat moeilik is om te beskryf ...

Die verminderde goeie in die bestaan ​​van diegene in die hel, wat nietemin goed is, is die goeie wat ervaar word deur 'n lewe sonder ander goed. As ons probeer om iets oor hierdie karige goed te sê, kan miskien opgemerk word dat bewuste skepsels wat buite gemeenskap met God is, of selfs nie in opregte gemeenskap met hulle medemens is nie, tog bevoordeel word deur die bevrediging wat hulle bestaan ​​hulle gee, wat hulle in hul trots veronderstel hulle het van hulself en vir ewig. En die gebrek aan geestelike liefde, wat vir hulle gemeenskap met God sou bring, kan dit vergoed word deur die illusie dat hulle, die wêreld ken, kennis van alles het? Trots en illusie kan hulle 'n mate van vergoeding gee vir die gebrek aan geluk wat gemeenskap met God (en met medemens) hulle kan gee. Hierdie twee dinge lyk dalk soos vergoeding en omdat jy dalk gewoond raak daaraan om nie die geluk te ervaar wat liefde vir God en naaste jou kan gee nie. En so kan jy tot die oortuiging kom dat God en jou naaste jou glad nie geluk kan gee nie, asook tot die gevolgtrekking dat God nie eers bestaan ​​nie. Want sonder om hierdie ervaring van God te hê, Wie vir hulle liefde in oorvloed kan gee, is baie oortuig dat Hy glad nie bestaan ​​nie, of dat Hy nie 'n God van liefde is nie, of dat Sy liefde hulle nie gelukkig kan maak nie. Hulle kan gewoond raak daaraan om in vyandige verhoudings of onverskilligheid teenoor ander te leef, in afsydigheid van God, selfs in ongeloof dat Hy hoegenaamd bestaan. En hoewel dit voortdurend ontevredenheid by hulle uitlok en hulle laat ly, vergoed hulle daarvoor met 'n arrogansie wat hulle in hierdie toestande indruk, en met die illusie dat hulle ondanks alles deur nuwe ervarings vorder in die toestand waarin hulle verkeer. .

Aangesien slegs deur persone die potensiaal in 'n goeie of slegte rigting geaktiveer kan word, is slegs persone effektiewe faktore van goed of kwaad, slegs hulle ervaar goed en kwaad deur hulleself en onder mekaar. 'n Menslike natuur wat nie in 'n spesifieke menslike persoonlikheid bestaan ​​nie, kon nie geaktiveer, as goed of sleg gemanifesteer word nie. Daarom leef goed of kwaad tussen persone en deur persone. Hulle doen goed of kwaad deur die potensiaal van die menslike natuur te gebruik om goed te doen of om kwaad te veroorsaak. Natuurlik, wanneer mense die potensiaal van hul goeie natuur goed benut, gebruik hulle dit in harmonie met die doel van hul menslike natuur, of inteendeel – hulle kan daarteen optree. Wanneer hulle dit vir kwaad gebruik, tree hulle teen hul menslike natuur op. Selfs dan kan kwaad egter nie gedoen word sonder om die kragte van daardie natuur te gebruik, sonder dit wat dit in homself bevat nie. Bose het geen mag om buite hierdie aard op te tree nie. Want net sy word in bestaan ​​geroep. Bose word gedwing om die potensiaal van wat bestaan ​​te gebruik. En aangesien dit wat in menslike vorm bestaan, slegs in die persoon bestaan, kan slegs 'n mens kwaad doen en net hy kan goed doen. Die mens gebruik die algemene wil om 'n mens te wees op sekere maniere, en kan toelaat dat hy meegevoer word deur die illusie dat hy die voordeel van die menslike skepsel dien, selfs al gebruik hy sy natuurlike wil teen hom. Die menslike natuur kan ook teen sy werklike groei gebruik word omdat dit aan die een kant geskep is om na groei te beweeg deur harmonie binne homself en met God, maar aan die ander kant is dit veranderlik, sodat dit in haar konkreet kan beweeg. bestaan ​​as 'n persoon en teenoor dit wat in stryd is met geestelike ontwikkeling, weier om in harmonie met haar eie kragte en na God te beweeg, mislei deur die trots dat sy haarself deur haarself en deur die wêreld tot haar beskikking kan verryk, en op soek na die oordrewe geniet van die plesier wat hierdie wêreld bied.

Sint Athanasius skryf: “Die siel is van nature maklik aktief, dit hou nie op om te beweeg nie, selfs al draai dit weg van die pad van deug en nie om God te oordink nie, maar dink aan die nie-bestaande, gebruik dit wat in sy krag is. , pervers, sleg gebruik maak van hierdie vryheid vir fantasievolle begeertes. Want, vry geskape, kan dit tot goed neig of van hom af wegdraai. En wegdraai van die goeie, onvriendelike gedagtes verskyn onvermydelik in haar. Dit kan egter nie sy beweging stop nie, want van nature is dit, soos hierbo gesê, maklik in verskillende rigtings aktief. En bewus van haar vryheid, sien sy haarself in staat om haar liggaamlike lede vir nie-bestaande dinge en vir bestaande dinge te gebruik. Die wat bestaan ​​is goed en die wat nie bestaan ​​nie is boos. Ek noem diegene wat bestaan, goed omdat hulle hul modelle in God het, wat die Bestaande is, en ek noem diegene wat nie bestaan ​​nie, sleg omdat hulle uit menslike gedagtes ontstaan ​​het ... As ek die krag en vryheid daarvan sien, soos ek hierbo gesê het, begin die siel om rig sy vleeslike lede op die bose en in plaas daarvan om na kreatiwiteit te streef, rig sy haar blik na begeertes, en bewys sodoende dat dit ook vir haar moontlik is, en dink dat sy deur haar beweging te rig haar waardigheid bewaar en nie sondig deur te doen wat in is nie. haar krag. Want dit verstaan ​​nie dat dit nie net geskep is om te beweeg nie, maar om te mik na wat dit moet”. Volgens St Athanasius is daar twee dinge waarin die kwaad wat die mens gedoen het, vervat is: in sy dwaling oor sy innerlike begeertes, en in die trots wat uitgedruk word in die gedagte dat 'n mens alleen kan ontwikkel, opstaan ​​sonder God se hulp .

En soos die goddelike natuur slegs in Persone bestaan, so bestaan ​​die menslike natuur slegs in persone. Slegs deur hulle word kennis en liefde verkry. Veral liefde kan geen plek hê behalwe tussen individue nie. Slegs individue saam kan die ewige volheid van saam met God en die ware verheffing van die mens ervaar.

Slegs in en deur die Goddelike Persone ervaar die mens die grenslose volheid van Godswees, en slegs in menslike persone woon die menslike natuur en kan hy meer en meer na die oneindige goddelike lewe gelei word. Dit is egter moontlik dat hierdie dryfkrag die teenoorgestelde rigting sal inslaan – om die mens te vernou en te vermink sonder om dit te kan voorkom. Maar selfs in hierdie onmoontlikheid om die strewe na die goddelike ewigheid te stop of, inteendeel – om terug te gaan, kan ons die beeld van God verseël sien as 'n dinamiese spanning in die menslike natuur, maar in die geval van die beperking daarvan word dit ervaar in 'n valse of oënskynlike manier.

In die vernietiging van die bose gebruik die mens wat aan hom gegee is in sy menslike natuur: sy verstand en sy liggaam. Wanneer hy dit egter vir kwaad gebruik, kies hy daardie dinge wat nie bestaan ​​nie, dit wil sê daardie dinge wat sy krag verswak, sy outentieke aard verdraai en vlietende plesier verskaf. Dit kan egter nie heeltemal vernietig word as dit eers deur God aan hom gegee is en in die Godgegewe wese woon nie. Die goeie bestaan ​​daarin om in gemeenskap met God te bly, en die bose in die keuse van dit wat nie daar is nie deur van Hom te skei.

In hierdie woorde van St. Athanasius het ons 'n definisie van die ingebedde beeld van God in die menslike natuur. Skeiding van God is een met die bose en met die verswakking of verdraaiing van die menslike natuur. Daarom is die mens 'n beeld van alles wat God is: wese, kennis, liefde. God het hierdie drie in onbeperkte volheid, en die mens het hulle in homself in afhanklikheid van God en vorder daarin alleen as hy homself oopstel vir gemeenskap met Hom...

Wanneer die mens hom egter van die gemeenskap met God afgesny het en sy wil in vyandskap en stryd teen Hom plaas, wat ook 'n soort gemeenskap is, help hy om sy outentieke menslike natuur te vervorm deur sy arrogansie en selfsugtige begeertes, in teenstelling met die nederigheid. wat ons gee dit maak oop vir God en vir die bure en versterk die verryking van die gees.

Die opstyg na die orde van God se ewigheid open die moontlikheid van onbeperkte geestelike verryking, met die vooruitsig op die ewige lewe, in plaas van die eentonige vooruitgang in ons eie trots en komplekse, waarvoor ons ook die kragte gebruik wat God aan ons gegee het, maar ingaan. 'n rigting teenoor Sy pad. Mense wat geestelik vorder deur hul verhouding met ander, selfs in hul omgang met individue wat hulself vyandiggesind is, kry dit reg om te leer wat om te vermy, waarteen om te waak. Mense wat in die mikrokosmos van hul selfsug leef en hulself verdiep in die stroom van nuwe en nuwe begeertes (volgens die versoekings wat die wêreld bied), kan net iets goeds leer en hul hoogmoedige teëstand teen God oorkom as hulle voor hul oë staan wat altyd oop is vir God se grootheid...

So kry die geskiedenis van die mensdom betekenis, wat die noodsaaklike oomblikke aandui wat die volgende geslagte kan bevoordeel en die mens kan verryk in God se ewigheid en in die strewe daarna... Dit is in die menslike natuur en daardeur dat goedheid groei en die vorme waarin dit vermeerder dit manifesteer hom in die wêreld – deur persone, vir persone en in persone. Maar boosheid manifesteer hom ook so – deur persone, vir persone en in persone. Elke persoon sal sy verdienste hê, maar sal ook beoordeel word vir die toename van goed of kwaad in die menslike natuur wat oorgaan in die volgende geslag.

In persoonlikheid word die menslike natuur geopenbaar as veroudering, verbonde aan die Ewige God en onafskeidbaar van Hom, maar ook met die gevaar, indien geskei, om sy skoonheid te verloor, besoedel, verswak en verarm te word, maar tog voort te bestaan, vir die kreatiewe en Onderhoudende krag van God onttrek nie van sy fondamente nie.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels