1.6 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
GodsdienstVERBODENVijf Russische Jehova's Getuigen veroordeeld tot in totaal dertig jaar gevangenisstraf

Vijf Russische Jehova's Getuigen veroordeeld tot in totaal dertig jaar gevangenisstraf

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Op 18 augustus 2023 zaten in Rusland in totaal 116 Getuigen in de gevangenis omdat ze in privé hun geloof beoefenden.

In april 2017 oordeelde het Russische Hooggerechtshof dat de activiteit van het “Administratief Centrum van Jehovah's Getuigen” extremistisch was en beval dat het centrum en al zijn regionale afdelingen moesten worden geliquideerd. Het beval dat de eigendommen van de organisatie in beslag zouden worden genomen in het voordeel van de staat.

Vier believers rontvangen merts tHan 6 yoren in a penal ceenzaamheid eoh op een tweede hoger beroep

Op 5 september bevestigde de regionale rechtbank van Amoer de gevangenisstraffen van vier Jehovah's Getuigen wegens ontmoetingen met geloofsgenoten. Vladimir Boekin, Valeri Slashchev en Sergey Yuferov zullen een gevangenisstraf van zes jaar en vier maanden moeten uitzitten, en Michail Burkov zes jaar en twee maanden. Het vonnis is in werking getreden. 

Sergej Joeferov, Michail Burkov, Vladimir Boekin en Valery Slashchev. (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)
Sergej Joeferov, Michail Burkov, Vladimir Boekin en Valery Slashchev. (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)

In oktober 2022, de rechtbank van Tyndinskiy veroordeeld de gelovigen kregen verschillende gevangenisstraffen opgelegd, variërend van zes jaar en twee maanden tot zes jaar en zes maanden. Toch een hoger beroep vernietigde deze beslissing, en de mannen werden vrijgelaten uit het centrum voor voorlopige hechtenis, waar ze elk twee maanden hadden doorgebracht. Het nieuwe proces van de zaak werd in juni 2023 afgerond. Rechter Valentina Brikova heeft uitspraak gedaan een vonnis die verschilde enigszins van de eerste – van zes jaar en twee maanden tot zes jaar en vier maanden gevangenisstraf. 

In hun beroep merkten de gelovigen op dat “het Hooggerechtshof van de Russische Federatie de religie van Jehovah’s Getuigen niet verbood en de legitimiteit van de religieuze overtuigingen van Jehovah’s Getuigen en de manieren waarop deze tot uitdrukking werden gebracht, niet beoordeelde.”

Volgens de veroordeelden volgt hieruit dat “ondanks de liquidatie van rechtspersonen [zij] nog steeds het recht hebben om vrijelijk de religie van [hun] keuze te beoefenen, inclusief het lezen van de Bijbel en het bespreken ervan met anderen, het bidden tot God, het zingen van liederen. God prijzen en met andere mensen praten over hun geloof.” Gelovigen blijven nog steeds vasthouden aan hun onschuld.

Hof van Beroep in Krasnojarsk uhield van Aleksandr Filatov szin – 6 yoren in een penal ceenzaamheid

Op 20 juli 20 bevestigde een panel van rechters van de Krasnojarsk Territory Court, onder voorzitterschap van Tatjana Lukyanova, de vonnis tegen de 38-jarige Aleksandr Filatov. De vader van twee jonge kinderen is overgebracht naar strafkolonie nr. 31 in het dorp Industrialniy (Krasnojarsk). 

Alexander Filatov (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)
Alexander Filatov (Credit: Jehovah's Getuigen Rusland)

Filatov werd veroordeeld op beschuldiging van “het organiseren van de activiteiten van een verboden extremistische organisatie”, maar in feite voor het bespreken van de Bijbel met zijn medegelovigen. Hij blijft volhouden dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan extremisme. In zijn beroep verklaarde hij dat de rechtbank zijn rechten had geschonden die worden gegarandeerd door artikel 28 van de RF-grondwet: “Ik heb acties uitgevoerd die ten grondslag liggen aan de vrijheid van godsdienst.” 

De verdediging heeft erop gewezen dat de rechtbank dit niet heeft toegepast de uitleg van het plenum van het Hooggerechtshof van de RF, volgens welke gelovigen het recht hebben om bijeenkomsten voor aanbidding te houden als deze geen tekenen van extremisme bevatten. Aleksandr Filatov verklaarde: “De aanwezigheid van extremistische doelen en motieven in mijn daden is niet bewezen. In het vonnis worden geen extremistische uitspraken geciteerd.” 

De vervolging van Jehovah's Getuigen in Rusland duurt al ruim zes jaar en is nog steeds gaande een stroomversnelling, ondanks de veroordeling van de wereldgemeenschap. Alleen al in het Krasnojarsk-gebied 30 gelovigen worden strafrechtelijk vervolgd vanwege hun geloof. Bijna de helft van hen was al veroordeeld: vijf zijn naar een strafkolonie gestuurd, vier hebben voorwaardelijke straffen gekregen en drie hebben een boete gekregen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -