14.8 C
Brussel
Torsdag september 28, 2023
PolitikkPortugal 2022: António Costa gjenvalgt

Portugal 2022: António Costa gjenvalgt

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

João Ruy Faustino
João Ruy Faustino
João Ruy er en portugisisk frilanser som skriver om europeisk politisk aktualitet for The European Times. Han er også bidragsyter for Revista BANG! og en tidligere skribent for Central Comics og Bandas Desenhadas.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

António Costa gjenvalgt, PS vinner det portugisiske valget i 2022

Av de mange scenariene for dette valget i Portugal, var dette det mest ettertraktede av António Costa, det parlamentariske flertallet for sosialistpartiet. Valgdeltakelsen var nesten 10 % høyere enn i 2019.

Han ba om det, han fikk det, nesten alle politiske analytikere kalte et sosialistisk parlamentarisk flertall "umulig", og til og med António Costa sa på begynnelsen av natten at et absolutt flertall var et "ekstremt scenario". Imidlertid var 41,68% nok for et flertall i parlamentet.

117 varamedlemmer valgt, 116 nødvendig for absolutt flertall.

Aldri i historien til det portugisiske demokratiet har det blitt dannet et parlamentarisk flertall med så få stemmer, det siste, og bare på det tidspunktet, var absolutt flertall for PS i 2005 med 45,03 % av stemmene. 

PS vant alle valgdistrikter unntatt Madeira, en sosialdemokratisk bastion, men alle andre PSD-valgbastioner, som Leiria og Viseu for eksempel, gikk tapt for sosialister. Dette var også en av valgkveldens store overraskelser.

Lederen for PSD, Partido Social-Democrata (sosialdemokratiske parti), Rui Rio kunngjorde at med et sosialistisk flertall "kan jeg ikke se hvordan jeg kan være nyttig" for partiet.

Dette resultatet var et stort opprør for sosialdemokratene, Rui Rio forventet å øke ikke bare PSD-stemmen, men også den sosialdemokratiske parlamentariske representasjonen. Velgerandelen hadde imidlertid bare en minimal økning, og PSDs stortingsgruppe vil bare ha én varamann til sammenlignet med 2019. PSD klarte ikke engang å krysse 30 %-grensen.

CHEGA! (NOK!) er nå den tredje politiske kraften i Portugal, og overgår til og med forventningene i forhold til antall valgte varamedlemmer, det populistiske partiet har nå 3 varamedlemmer, og øker parlamentsgruppen med elleve medlemmer. Partiet klarte også å få et bedre resultat nord i landet enn forventet.

Iniciativa Liberal (Liberal Initiative), hadde også bare én vara og har nå 8. Partiet hadde nesten 5 % av stemmene (4,98 %), dette resultatet er innenfor forventningene selv om noen meningsmålinger ikke bare pekte på 6 %, men også spådde liberalerne å være den tredje politiske kraften i Portugal. Partilederen nevnte imidlertid ingen skuffelse.

De tidligere medlemmene av «gerigonça» (navn gitt til den uformelle alliansen mellom de venstreorienterte politiske partiene i Portugal, PS/BE/PCP) hadde en forferdelig valgkveld. Bloco de Esquerda (venstreblokken) gikk fra 500.017 stemmer (9,52 % av stemmene, tredje politisk styrke) til 3, og tapte mer enn halvparten av stemmene, men enda viktigere 240.257 varamedlemmer, med den venstreorienterte parlamentariske gruppen redusert til bare 14 medlemmer.

CDU, en koalisjon ledet av PCP, Partido Comunista Português (Portugisisk kommunistparti) tapte også en stor andel av stemmene, og gikk fra 6,33% og 12 varamedlemmer til 4,39% og 6 varamedlemmer. PEV, økologpartiet og det andre medlemmet av CDU, Coligação Democrática Unitária (Unitary Democratic Coalition), forsvant fra det portugisiske parlamentet.

Livre (Free) og PAN (People Animals Nature) klarte å velge 1 vara hver, men med sosialistpartiets absolutte flertall, vil begge trolig ha liten eller ingen relevans i den portugisiske scenen.

Selv om CDS-PP (CDS-Folkepartiet) hadde flere stemmer enn PAN og Livre, klarte ikke det kristelig-demokratiske partiet å velge noen vara. Francisco Rodrigues dos Santos, sentristenes partileder, presenterte sin avgang da han «ikke lenger er i stand til å lede partiet».

Resultater*:

PS (Sosialistpartiet) – 41,68 % – 117*

  • PPD/PSD (sosialdemokratisk parti) – 29,27 % ** – 76*
  • CH (NOK!) – 7,15 % – 12
  • IL (Liberal Initiative) – 4,98 % – 8
  • BE (venstreblokk) – 4,46 % – 5
  • CDU – PCP/PEV (Portugisisk kommunistparti/”De Grønne”) – 4,39 % – 6
  • CDS-PP (CDS-Folkepartiet) – 1,61 % – 0
  • PAN (People Animals Nature) – 1,53 % – 1
  • Livre (gratis) – 1,22 % – 1

*Det er 4 seter i det portugisiske parlamentet reservert for stemmer utenfor kontinentet og de autonome regionene (Açores og Madeira), Europa og valgdistrikter utenfor Europa. Imidlertid vil hvert parti nesten helt sikkert ha 2 seter hver fra disse 2 valgdistriktene.

**På Madeira og Açores var PSD en del av en koalisjon med henholdsvis CDS-PP og CDS-PP/PPM, men alle varamedlemmer valgt av koalisjonene er militanter av PSD.

António Costa venter nå på forespørselen fra den portugisiske presidenten Marcelo Rebelo de Sousa om å danne sin "nye" regjering.

Mer informasjon om det portugisiske stortingsvalget følger.

Se de offisielle resultatene HER – https://www.legislativas2022.mai.gov.pt/resultados/globais

Mer informasjon om valget:

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -