1.4 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
EuropaPilar Allué-dagen

Pilar Allué-dagen

Henry Rodgers
Henry Rodgers
Henry Rodgers underviser i engelsk ved «La Sapienza»-universitetet, Roma og har publisert mye om diskrimineringsspørsmålet.

Den 30. mai 1989 avsa EU-domstolen (CJEU) sin dom i en sak om foreløpig avgjørelse tatt av den spanske statsborgeren Pilar Allué.

Allué var ansatt som fremmedspråkslektor (lettore) ved Università Degli studi di Venezia, og hadde utfordret en italiensk lov under hvis vilkår hun og hennes Lettori-kolleger kunne ansettes på ettårskontrakter med mulighet for opptil 5 fornyelser. I og med at ingen slik begrensning av ansettelsesvarigheten gjaldt for italienske statsborgere, fant domstolen at grensen var diskriminerende. Det var en enkel, åpen og lukket sak hvis implementeringen bare krevde at Italia konverterte de årlige Lettori-kontraktene til ubestemte kontrakter, med godtgjørelse knyttet som før til lønnsskalaen til det italienske lærerpersonalet.

I stedet for å bli feiret som milepælsdagen da retten til likebehandling med italienske kolleger ble vunnet, er 30. mai 1989 historisk for det ikke-nasjonale Lettori-lærerpersonalet av helt andre grunner. Det markerer utgangspunktet for å måle varigheten av Italias manglende overholdelse av Lettori-diskrimineringsstraffene til EU-domstolen. Manglende etterlevelse vedvarer til i dag til tross for 3 påfølgende gunstige kjennelser i en rettslinje som stammer direkte fra kjennelsen fra 1989. Som sådan er det det lengste bruddet på bestemmelsen om bevegelsesfrihet i traktaten som er registrert.

Italia tolket Allué-dommen fra 1989 som å tolerere årlige kontrakter samtidig som den gjorde grensen for antall fornyelser ulovlig. Gjennom å bruke EU-domstolen tar tid og penger, bestred Allué Italias restriktive lesning. Den påfølgende kjennelsen fra 1993 klargjorde utover all tvetydighet at betydningen av den tidligere kjennelsen var at ikke-nasjonalt lærerpersonale hadde rett til de ubegrensede kontraktene som italienske statsborgere hadde.

En oppfølging av italiensk lov fra 1995 innrømmet de åpne kontraktene. Men for å kutte kostnadene for kjennelsen for universitetene omklassifiserte loven samtidig Lettori som ikke-lærende, teknisk og administrativt ansatte og fjernet parameteren til det italienske lærerfakultetet som grunnlag for å fastsette lønn og de økonomiske oppgjørene for den tilbakedaterte rekonstruksjonen. av karrierer under Allué.

Det falt til EU-kommisjonen nå som vokter av traktatene og den medfølgende rettspraksis fra EU-domstolen å forfølge Italia for ikke-implementering av Allué. I krenkelsessak Kommisjonen mot Italia domstolen fant for kommisjonen i 2001. For manglende gjennomføring av denne kjennelsen tok kommisjonen deretter en håndhevingssak som domstolen avgjorde i 2006.

Håndhevingshandlingen var spesielt høy profil av lett forståelige årsaker. I en demonstrasjon av hvor alvorlig den så på den vedvarende diskrimineringen av Lettori ba kommisjonen domstolen om å ilegge Italia en dagmulkt på €309,750 XNUMX.

Italia vedtok en lov i siste liten som sørget for rekonstruksjon av Lettori-karrierer med henvisning til minimumsparameteren for deltidsforsker eller bedre parametere som tidligere ble vunnet. Selv om den fant Italia skyldig ved fristen som ble gitt for overholdelse, mente domstolen at bestemmelsene i loven kunne avhjelpe diskrimineringen og frafalt den anbefalte dagmulkten.

Trusselen om bøter fjernet, Italia klarte ikke å implementere loven. Under dekke av en symbolsk overholdelse fortsatte universitetene å holde tilbake oppgjørene og kontraktsforholdene som domstolen hadde ansett som tilfredsstillende.

Det irriterte Lettori at den lange rekken av rettssaker til slutt ikke hadde klart å levere rettferdighet. En følelse av at Italia ville overliste EU-lovgivningen uansett hvilke tiltak som ble tatt for å få oppreisning. 30. mai 1989 ble synonymt med Pilar Allué-dagen, en målestokk for å måle hvor lenge et uforsonlig medlemsland kunne unndra seg sine traktatforpliktelser.

Da det ble klart at kjennelsen fra 2006 ikke ble implementert, tok kommisjonen ytterligere tiltak. En pilotprosedyre (en mekanisme som ble introdusert for å løse tvister i minnelighet med medlemslandene og forhindre bruk av krenkelsessaker) ble åpnet i 2011. I løpet av de følgende 10 årene klarte den markant ikke å oppnå formålet. Kommisjonen åpnet en egentlig overtredelsessak i september 2021.

En landsomfattende folketelling av Lettori, som spenner over universiteter fra Trieste til Catania, hadde til kommisjonens tilfredshet dokumentert manglende gjennomføring av CJEU-avgjørelsene. Et parlamentarisk spørsmål til kommisjonen undertegnet av 8 MEP-er var tydeligvis også innflytelsesrikt. Bemerker at italienske universiteter mottok sjenerøse midler fra Europa og at Italia hadde mottatt den største andelen av Covid Recovery Fund. MEP-ene stilte skarpt spørsmål om hvorfor Italia ikke ville gjengjelde og overholde sine forpliktelser i henhold til EU-lovgivningen overfor Lettori.

Som svar på overtredelsessaken ble det i Italias finanslov ved slutten av året gitt bestemmelser om frigjøring av midler på €43 millioner til universitetene for å samfinansiere oppgjørene til Lettori for gjenoppbygging av karrieren. Et nylig brev fra departementet for høyere utdanning ga universitetsrektorer frist til 31. mai til å tallfeste og kommunisere de forfalte pengene.

For Lettori til minne om Pilar Allué-dagen i år, innkapslet sammenfallet av fristen 31. mai og dommen fra EU-domstolen 30. mai 1989 den 33-årige historien med å kjempe for rettigheter som skulle være automatisk i henhold til traktaten. Pilar Allué-dagen er aldri en feiring, men har i løpet av årene blitt målestokken på Lettoris motstandskraft i deres maratonsøken etter rettferdighet.

Denne motstandskraften vil bli ytterligere testet. Ildevarslende, blåkopi for beregning av oppgjør legitimerer metodene som er foreskrevet i den kontroversielle Gelmini-loven fra 2010, en lov som effektivt opphever håndhevingsavgjørelsen fra 2006 og i stor grad reduserer Italias ansvar overfor Lettori.

Krenkelsessaker tjener til å håndheve EU-retten. For å få slutt på det lengste bruddet på bestemmelsen om likebehandling som er registrert, bør Kommisjonen minne Italia om at nasjonal lovgivning ikke kan oppheve den bindende rettspraksis fra domstolen.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -

3 KOMMENTARER

  1. Med behørig oppmerksomhet fra Italias side til EU-retten, kan Pilar Allué-dagen bli en feiring – av øyeblikket da Italia endelig aksepterte sitt ansvar som EU-medlemsstat.

  2. Hvor mange flere markeringer av Pilar Allué-dagen vil finne sted før Italia endelig blir tvunget til å implementere den antatt bindende rettspraksis fra EU-domstolen?

    33 år overstiger gjennomsnittlig varighet av en universitetslærerkarriere. Som en konsekvens har jeg og mange ikke-nasjonale kolleger trukket seg tilbake uten noen gang å jobbe under vilkårene for likebehandling som burde være automatisk i henhold til traktaten. På grunn av den diskriminerende godtgjørelsen vi mottok i løpet av våre karrierer, mottar vi nå pensjoner som faktisk plasserer oss under fattigdomsgrensen.

  3. Pilar Allué-dagen burde plage EUs samvittighet siden den avslører med hvilken letthet et uforsonlig medlemsland, som Italia, kan unndra seg sine forpliktelser overfor ikke-statsborgere i strid med 4 klare avgjørelser fra EU-domstolen.

    Denne øyeåpnende artikkelen bør leses i Brussel for de beslutningstakere som overvåker lovlyden i medlemslandene i EU.

Kommentarer er stengt.

- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -