16.8 C
Brussel
Torsdag september 21, 2023
UtdannelseDen femte EU-domstolens avgjørelse om lønnslikhet truer som...

Den femte EU-domstolens avgjørelse om lønnslikhet truer ettersom kommisjonen fører den høyprofilerte Lettori-saken til stadiet med begrunnet mening

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Henry Rodgers
Henry Rodgers
Henry Rodgers underviser i engelsk ved «La Sapienza»-universitetet, Roma og har publisert mye om diskrimineringsspørsmålet.

Mer fra forfatteren

16 måneder fra datoen den åpnet overtredelsessak mot Italia for dets vedvarende diskriminering av ikke-nasjonale universitetslærere (Lettori), har EU-kommisjonen besluttet å fremme saksbehandlingen til stadiet for begrunnet mening. Italias unnlatelse i mellomperioden med å gjøre opp sitt ansvar overfor Lettori for flere tiår med diskriminerende behandling forklarer hvorfor kommisjonen tok sin avgjørelse.

Traktatens brudd i denne stadig mer profilerte saken er Italias unnlatelse av å implementere EU-domstolens (CJEU) håndhevingsavgjørelse fra 2006 i  Sak C-119/04 , den siste av 4 kjennelser til fordel for Lettori i en rettsvitenskap som dateres tilbake til banebrytende Allué-kjennelse av 1989.  Pilar Allué-dagen, et stykke publisert i The European Times i mai i år, forteller hvordan Italia har klart å unndra seg sine forpliktelser overfor Lettori under hver av disse dommene fra EU-domstolen fra 1989 til i dag.

Enkelheten i løsningen av Lettori-saken gjør varigheten av bruddet desto mer bemerkelsesverdig. Implementering av håndhevingsavgjørelsen fra 2006 krevde bare at universitetene skulle betale oppgjør for rekonstruksjon av karrieren fra datoen for første ansettelse til Lettori basert på minimumsparameteren for deltidsforsker eller mer gunstige parametere vunnet for italienske domstoler, som fastsatt under vilkårene i en italiensk lov fra mars 2004, en lov som ble godkjent av EU-domstolen. 

Men Italia har konsekvent forsøkt å underordne denne klare kjennelsen til italienske ordninger og tolkninger. Gelmini-loven fra 2010 tolket retrospektivt loven fra mars 2004 på en restriktiv måte som satte grenser for gjenoppbyggingen av karrieren på grunn av Lettori, grenser som ingen steder ble tolerert i kjennelsen fra 2006. En blåkopi av en kontrakt for universiteter og Lettori introdusert ved interministerielt dekret i 2019 for å gi effekt til EU-domstolens rettspraksis ignorerte effektivt rettighetene til oppgjør for pensjonerte Lettori. Siden rettssaken om likebehandling går tilbake til 1980-tallet, utgjør disse Lettori en betydelig prosentandel av mottakerne av EU-domstolens rettspraksis.

I sin pressemelding, er kommisjonen eksplisitt om hvorfor den bestemte seg for å sende den begrunnede uttalelsen til Italia.

– Flertallet av universitetene tok ikke de nødvendige grepene for en korrekt rekonstruksjon av Lettoris karrierer, og resultatet er at de fleste utenlandske forelesere fortsatt ikke har mottatt pengene de har krav på. Italia har ikke vedtatt de nødvendige tiltakene siden lanseringen av brudd prosedyre i september 2021 og diskriminerer derfor fortsatt utenlandske forelesere.»

Dersom de italienske myndighetene unnlater å betale forlikene som skal betales i henhold til kjennelsen i sak C-119/04, kan kommisjonen henvise saken til EU-domstolen for det som vil være den femte kjennelsen i rettsvitenskapen som dateres tilbake til Pilar Allué først. seier i 1989. I et slikt scenario ville Italias advokater ha den lite misunnelsesverdige oppgaven å forklare domstolen hvorfor loven fra mars 2004 - hvis vedtakelse sparte Italia for dagbøter på €309,750 XNUMX anbefalt av kommisjonen- ble ikke implementert senere.

Overtredelsessaksbehandlingen ble innledet av pilotprosedyrer, en prosedyre som ble innført for å løse tvister i minnelighet med medlemslandene og forhindre søksmål. I løpet av en 10-årsperiode klarte den markant ikke å nå sine mål. Overgangen til riktige krenkelsesprosedyrer med utvidet omfang krediteres bevisene for diskriminering samlet inn i den nasjonale folketellingen til Lettori og andre avklaringer fra Asso. CEL.L, en offisiell klager i krenkelsessaken, og FLC CGIL, Italias største fagforening. At FLC CGIL fordømte den diskriminerende praksisen til staten som den er hovedforbundet i og søkte Italias MEP til støtte for Lettori var åpenbart innflytelsesrik.

Oppmuntret av åpningen av krenkelsessaker har Lettori blitt mer politisk engasjert. Modellert på representasjonene fra FLC CGIL til Italias MEP-er, og benyttet seg av flerspråkligheten i kategorien, skrev Lettori til euro-parlamentarikerne i deres hjemland for å verve deres støtte til en overgang til den begrunnede meningsfasen. Disse vellykkede morsmålsrepresentasjonene inkludert oversettelser av Pilar Allué-dagen, den definitive juridiske historien til Lettori, ble kopiert til kommisjonens president Ursula von der Leyen, som har interessert seg personlig for Lettori-spørsmålet.

Aldersprofilen og – fra morsmålets slagord på plakatene de bar – utvalget av nasjonaliteter til Lettori var tydelig da de iscenesatte en nasjonal protest  mot deres diskriminerende behandling utenfor kontoret til Anna Maria Bernini, minister for høyere utdanning og forskning, nær Tiberen i Roma i desember i fjor. Etterpå ble de samlet til lunsj på nærliggende kafeer før de ble separert for togreiser til forskjellige deler av Italia, flaggene og plakatene deres satt ned mot vegger og bord, og brakte en vemodig bevissthet om at de i begynnelsen og slutten av 60-årene fortsatt marsjerte, og fortsatt protesterte. Det gikk ikke tapt for selskapet at retten til likeverdig behandling hevdet utenfor departementet hadde blitt ratifisert i den historiske Roma-traktaten, signert i 1957 på et sted innen lett gangavstand: Palazzo dei Conservatori på Campidoglio.

Som traktatenes vokter er det kommisjonens oppgave å sørge for at forpliktelsene fra medlemslandene i Roma og andre påfølgende traktatbyer respekteres. At den har måttet åpne andre krenkelsessaker for å tvinge gjennomføringen av kjennelsen som følge av den første saksgangen er et mål på hvor uforsonlig og motstandsdyktig Italia har vært.

Nyheter om at saksbehandlingen var flyttet til stadiet for begrunnet mening ble ønsket hjertelig velkommen ved universiteter over hele Italia. Avgjørelsen ble sett på som en alvorlig erklæring om kommisjonens intensjon om å sikre full overholdelse av dommen fra 2006.

Den pensjonerte Lettore Linda Armstrong, som underviste ved universitetet i Bologna fra 1990 til 2020, er altfor kjent med universitetenes praksis med forsettlig unndragelse av dommer fra EU-domstolen. Til hennes store fortvilelse holdt universitetet tilbake hennes traktatrett til likebehandling i løpet av hennes lærerkarriere. 

I en kommentar til kommisjonens beslutning om å flytte overtredelsessaksbehandlingen til stadiet for den begrunnede uttalelsen, sa Armstrong:

«Det er utålelig at Italia kan håne de krystallklare kjennelsene fra EU-domstolen ustraffet. De stortingsspørsmål fra Clare Daly og hennes andre irske MEP-medlemmer om fordelene og forpliktelsene ved medlemskap, som gikk forut for åpningen av krenkelsessaken, stiller Lettori-saken best for EUs samvittighet. At italienske universiteter mottar milliarder av euro i finansiering fra Europa samtidig som de nekter traktatrettigheter på arbeidsplassen, gjør et hån mot europeiske idealer. Forhåpentligvis vil overgangen til stadiet for begrunnet mening fremskynde løsningen av saken vår.»

I pressemeldingen som ga nyheter om spørsmålet om den begrunnede uttalelsen, kunngjorde kommisjonen at den har gitt Italia to måneder på å svare.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -