5.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
ENTERTAINMENTMusikk på lagerIntervju Romain Gutsy: «Som en uigur i Kina»

Intervju Romain Gutsy: «Som en uigur i Kina»

Bror O'Sullivan
Bror O'Sullivan
Bro O'Sullivan er en musikkjournalist som elsker musikk. Det høres kanskje innlysende ut, men det er det ikke. Kritikere er noen ganger ikke elskere. Alle anmeldelser han skriver for The European Times handler om oppdagelser han elsket, eller i det minste likte, og som han vil at du skal gi en sjanse til å lytte til.

I oktober fortalte jeg deg at jeg ville få et intervju med «bakkommeren» Romain Gutsy. I går slapp Romain en ny singel kalt "Like an Uyghur in China", og som lovet klarte jeg å få et intervju. Her er det:

Bro: Hei Romain, lenge ikke sett. Så Jeg har allerede sagt til leserne våre at du var tilbake og at det gjorde meg glad. Nå fortalte du meg at du vil fokusere på nåtiden og fremtiden, og mitt første spørsmål er da om din nye singel "Like an Uyghur in China". La meg nå si det sånn: i sangen "Hvis du ikke har noe imot”, gjorde du det klart at “jeg driver ikke med politikk”. Og nå starter du 2023 med en høypolitisk sang?

Romain Gutsy: Det er ikke politisk i det hele tatt. Det handler om undertrykkelse. Undertrykkere kan være fra enhver politisk side, og de fortjener det samme, basert på hva de gjør for å undertrykke mennesker. Jeg synger om mennesker. Folk som er undertrykt, og folk som undertrykker. Jeg bryr meg ikke om det faktum at undertrykkerne i Kina ville tilhøre det kinesiske kommunistpartiet. Jeg har ingenting imot dette partiet i seg selv. Hvis de slutter å undertrykke folk, er det greit for meg. Jeg har ingenting imot buddhistene ved makten i Burma. Og ingenting om det russiske regjeringspartiet når jeg synger om krimtatarer. Jeg har alt mot folk som, mens de tilhører en eller annen av disse gruppene, eller til og med er deres ledere, undertrykker mennesker på grunn av deres tro eller deres etnisitet. Som sagt i sangen, "helvetet er fullt av" dem.

Bror: Forstått. Så du lagde en sang til fordel for menneskerettigheter?

Romain Gutsy: Du kan si det sånn. Jeg vil si at denne sangen er til fordel for mennesker. Men ja, «menneskerettigheter» fungerer også. Jeg liker at folk er frie til å være det de vil være og til å tro det de vil tro. Sangen nevner tre undertrykte minoriteter: uigurene, rohingyaene og krimtatarene. Disse menneskene lider virkelig under kraftig undertrykkelse. Men det er langt fra de eneste. Jeg kunne ha lagt til tibetanerne, for eksempel, men også tusenvis av andre. Den er faktisk også rettet til enkeltpersoner. Den som blir undertrykt av en drittsekk, eller en galning, er bekymret for denne sangen. Det er en sang mot ond galskap og personlig frihet.

Bro: Jeg har sett at de siste sangene dine ble laget med god sans for humor, som «The Girl from Kerry» eller «Frenchy Boy». Denne virker ganske alvorlig. Går du over til mer seriøse temaer?

Romain Gutsy: Vel, jeg kan "skifte" fra tid til annen, men faktisk har enhver sang sin egen stemning, og den kan ikke alltid være "morsom". Jeg synes ikke "Som en uigur i Kina" er "seriøst", men det er egentlig ikke et morsomt tema. Var du en uigur, en rohingya eller en krimtatar, ville du kanskje ikke le for mye av situasjonen din. Men det er ikke "seriøst", siden det er kunst, og også fordi jeg alltid skriver med litt avstand. Jeg prøver i hvert fall også. I tillegg kunne du se litt humor i svaret mitt på undertrykkelse: «Jeg sier til undertrykkeren, helvete er fullt av deg». Det er et ganske desperat forsøk på å gjøre noe, mens det faktisk er en veldig undervurdert innsats hvis du forventer å endre ting. Som et barn som sier "du er slem" og forventer at det vil påvirke de dårlige menneskene rundt ham. Likevel, det sier i det minste noe. Og hvem vet? Kraften til ord, kraften til en sang...

Bro: Skjønner. Som vi vet, er du fransk. Er dette spørsmålet om de undertrykte minoritetene en del av din franske bakgrunn, slik vi vet Frankrike liker å bli sett på som et land med menneskerettigheter?

Romain Gutsy: for det første er jeg en kunstner. Og den dagen jeg ble kunstner, ble jeg også en mann uten land. Eller av alle land. Jeg ble født som korsikaner, deretter franskmann. Så spilte jeg irsk musikk og ble irsk. Deretter American Music og ble amerikansk. Spansk musikk og ble en spansk. Men jeg er også en uigur, en nigerianer, en brite, en japaner, hva du måtte ønske. Når det gjelder Frankrike, tror jeg ikke det spilte noen stor rolle i mitt forfatterskap av "Som en uigur i Kina". For å skrive sangen og være sannferdig, måtte jeg føle meg kinesisk, uigurisk, burmesisk, russisk og tatarisk. Og å elske dem alle.

Bro: OK bro (sa Bro). Så hva med fremtiden, planlegger du nye sanger, og kanskje spillejobber? Jeg husker godt at din beste del som musiker var på scenen!

Romain Gutsy: Både. Nye sanger kommer og det skal komme en ny en i februar som er komponert og skrevet av Marc Bentel. Til nå har Marc hovedsakelig jobbet med produksjonssiden, men han foreslo meg en veldig fin sang av ham, kalt "Trouble and Delicious", og vi spilte den inn. Når det gjelder spillejobber, er det definitivt noe jeg planlegger for fremtiden. Men ingenting står allerede på agendaen. Og jeg vet ikke hvor jeg skal begynne å turnere. Det kan være Frankrike eller Belgia, men faktisk er jeg tilbøyelig til å tro at jeg skal begynne i Storbritannia.

Bro: Og du planlegger å forbli en "uavhengig"?

Romain: Kommer an på hva du kaller en "uavhengig". Jeg elsker å jobbe med andre, og det inkluderer etiketter. Så hvis det er gode muligheter til å jobbe med et merke jeg liker, så gjør jeg det. I bransjen er det folk som kan noen deler av jobben bedre enn deg. Så det er bedre å jobbe med dem og lykkes i stedet for å prøve å gjøre alt selv og mislykkes. Men likevel holder jeg meg selvstendig i valgene mine, i hvert fall de som virker viktigst for meg.

Bro: OK, takk Romain, jeg legger til «Som en uigur i Kina» i en av spillelistene mine. Vil du følge den?

Romain: Selvfølgelig, bror. Du har sikker smak og det er en glede å bli omtalt i spillelistene dine.

Og hvis du vil se den siste videoen av «If You Don't Mind av Romain Gutsy, her er den:

hqdefault Intervju Romain Gutsy: "Som en uigur i Kina"

Og Bro O'Sullivan indie Folk-spilleliste:

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -