1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
ReligionFORBJehovas vitner massedrap i Hamburg, intervju med Raffaella Di Marzio

Jehovas vitner massedrap i Hamburg, intervju med Raffaella Di Marzio

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

9. mars 2023 ble 7 Jehovas vitner og et ufødt barn drept av en masseskytter under en gudstjeneste i Hamburg. Drapsmannen var et tidligere medlem av menigheten, som hadde sluttet for mer enn et år siden, men som angivelig hadde klager mot sin tidligere gruppe, og mot religiøse grupper generelt. Han tok sitt eget liv etter å ha utført massakren.

Selv om de mange drapene utløste meldinger om sympati og støtte til Jehovas vitner fra tyske myndigheter, har det ikke vært noe internasjonalt grep eller uttrykk for sympati fra andre europeiske regjeringer. Dessuten, noen "antikult” aktivister brukte momentumet til å klandre Jehovas vitner for drapet, og argumenterte for at morderen kunne ha hatt gode grunner til å handle, som finnes i hans tilknytning til den religiøse bevegelsen og dens doktrine.

Ville det vært folk som unnskyldte en voldtektsmann og skyldte på voldtektsofferet for voldtektsoppførselen, ville dette ha utløst et legitimt ramaskrik. Ville det være noen som skulle gi terrorofre skylden for det som skjedde med dem, ville dette absolutt ført til straffeforfølgelse. Her skjedde det ikke noe slikt.

Så vi bestemte oss for å kontakte Raffaella Di Marzio, en kjent ekspert på psykologi religion. Raffaella er grunnlegger og direktør for Senter for studier om religionsfrihet, tro og samvittighet (LIREC). Siden 2017 har hun vært professor i religionspsykologi ved universitetet i Bari Aldo Moro i Italia. Hun har publisert fire bøker og hundrevis av artikler om kulter, tankekontroll, nye religiøse bevegelser og anti-kultgrupper og er blant forfatterne av tre forskjellige leksikon.som.

The European Times: Du sa at for å forhindre slike massakrer, bør rettshåndhevelsesbyråer etterforske alle som oppfordrer til hat mot en bestemt religiøs minoritet. Kan du forklare linken og hvorfor dette ville være effektivt?

Raffaella Di Marzio: Ifølge OSSE definisjon “Hatforbrytelser er kriminelle handlinger motivert av partiskhet eller fordommer overfor bestemte grupper av mennesker. Hatkriminalitet består av to elementer: en straffbar handling og en partisk motivasjon." Bias-motivasjoner kan defineres som fordommer, intoleranse eller hat rettet mot en bestemt gruppe som deler et felles identitetstrekk, for eksempel religionen. Jeg tror at spredning av falsk informasjon om religiøse minoriteter forårsaker fordommer. Dette er veldig farlig, spesielt for de religiøse organisasjonene som har minoritetsstatus i et gitt territorium og det politiske og media fokuserer på dem i et bestemt øyeblikk. Jeg mener at rettshåndhevelsesbyråer bør overvåke alle mennesker og organisasjoner som sprer falsk informasjon ved å bruke et hatspråk mot en bestemt minoritet. Selv om det er vanskelig for rettshåndhevelsesbyråer å identifisere en person som er i stand til å utføre massakrer som denne, er det deres plikt å etterforske alle som oppfordrer til hat mot en bestemt religiøs minoritet. Det skjer faktisk ofte at man fra hatytringer går over til oppfordring til hat og til slutt til direkte og voldelig handling mot visse minoriteter som blir lette «mål», delvis takket være «kult»-stigmaet forsterket av media uten noen dømmekraft.


ET: Inn Europa, er det en anti-kultbevegelse som er aktiv og retter seg mot religiøse grupper som Jehovas vitner. Tror du de bærer ansvar av noe slag når en slik hendelse inntreffer?

RDM: Det er veldig viktig å si at også ODIHRs rapportering av hatkriminalitet inkluderer rapporter om fysiske overgrep og drap som indikerer at Jehovas vitner er spesielt utsatt. Antikultorganisasjonenes ansvar er i mange tilfeller åpenbart. For eksempel skrev Willy Fautré fra Human Rights Without Frontiers om ærekrenkelsessaker der anti-kultgrupper har blitt fordømt av europeiske domstoler i Østerrike, Frankrike, Tyskland og Spania og CAP-LC (Coordination des Associations et des Particuliers pour la Liberté de Conscience), en frivillig organisasjon med spesiell rådgivende status ved FNs ECOSOC (Economic and Social Council), har sendt inn en skriftlig uttalelse til FNs 47. sesjon. ' Menneskerettighetsrådet publisert 21. juni 2021 som fordømmer ærekrenkelsespolitikken, oppfordringen til stigmatisering og hat mot visse religiøse grupper og trosgrupper av FECRIS (European Federation of Centres of Research and Information on Cults and Sekter) og dets medlemsforeninger. Diskriminering og intoleranse, ofte formidlet gjennom skjeve nyheter, har en alvorlig, negativ innvirkning på grupper og individer som ender opp med å bli utstøtt og forfulgt av statlige enheter, og noen ganger ofre for hatkriminalitet.


ET: Noen anti-kult-folk i Tyskland ga Jehovas vitner skylden i media, og fant unnskyldning til skytteren fordi han var et tidligere medlem som absolutt hadde gode grunner til å klage mot vitnene. Hva synes du om at? Du har vært og ekspert i mange år nå på temaet diskriminering av religiøse minoriteter, og faktisk før var du en del av anti-kultbevegelsen før for å innse dens fare. Så du har direkte kjennskap til dem. Tror du at denne typen hendelser kan hjelpe dem til å innse at de handler feil, eller tror du de bare vil fortsette?

RDM: Dessverre tror jeg at denne typen ting bare vil fortsette. Faktisk, etter at massakren i Hamburg fant sted, skjønte noen medlemmer av anti-kultorganisasjoner ikke bare at de handlet feil, men begynte å legge ut kommentarer på sosiale medier som sa at morderen var et eks-medlem utstøtt av Jehovas vitner, og nesten rettferdiggjorde ham for det han gjorde.


ET: Frykter du at slike hendelser blir hyppigere?

RDM: Jeg tror det, med mindre vi forhindrer dem. Forebygging er hovedmålet til Senter for studier av religionsfrihet Tro og samvittighet (LIREC), som jeg er leder for. Den har mange ganger behandlet mediekampanjer der et "kriminelt" faktum er vilkårlig knyttet til en religiøs minoritet og brukt som påskudd for å sette det inn i en hentydende informasjonskontekst som får leseren til å få en idé om organisasjonen som om den var den. "kontroversiell", involvert i "mørke plott" og ville være farlig for individet eller samfunnet.

Stilt overfor disse sakene, som gjentar seg og berører minoriteter som er svært forskjellige fra hverandre, er vår oppgave å motvirke desinformasjon og fremme objektiv og dokumentert kunnskap om minoriteter, enten de er religiøse eller ikke.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -