18.9 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
HelseÅ snakke i telefon kan føre til høyt blodtrykk

Å snakke i telefon kan føre til høyt blodtrykk

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Mer fra forfatteren

Å bruke en mobiltelefon til å snakke kan øke risikoen for høyt blodtrykk med opptil 12 %, sier forskere. Avhengig av varigheten på samtalene kan risikoen være lavere eller høyere.

Over tre fjerdedeler av mennesker over 10 år i verden eier en mobiltelefon. Telefoner sender ut lave nivåer av radiobølger. Det er funnet at det er en sammenheng mellom disse bølgene og en økning i blodtrykket etter eksponering for bølgene.

Hypertensjon er et annet navn for en tilstand med høyt blodtrykk. I denne tilstanden beveger blodet i arteriene seg under trykk som er høyere enn normalt. Tilstedeværelsen av hypertensjon skader blodårene, og øker dermed risikoen for hjerneslag, hjerteinfarkt og sykdommer i det kardiovaskulære systemet. Over 1 milliard mennesker mellom 30 og 79 år har høyt blodtrykk.

Studien, presentert i European Heart Journal – Digital Health, tok data om telefonbruk fra en database med mer enn 200,000 XNUMX frivillige uten hypertensjon. De fullførte en undersøkelse om deres ukentlige bruk av mobilenheter, så vel som årlig.

Gjennomsnittsalderen på deltakerne var 54 år, og 88 % av dem brukte mobiltelefonen til å motta eller ringe minst en gang i uken. Studien fant at når de samme deltakerne ble spurt igjen 12 år senere, hadde mobilbrukere en 7 % høyere risiko for høyt blodtrykk.

Det ble også funnet proporsjonalitet mellom tiden brukt til å snakke og risikoen for hypertensjon. De som brukte mellom 30 og 60 minutter på å snakke i telefon i løpet av en uke hadde 8 % økt risiko for hypertensjon. Å bruke mellom 1 og 3 timer på å snakke var assosiert med 13 % økt risiko, og mellom 4 og 6 timer med 16 % økt risiko. Mer enn 6 timers samtaletid i telefonen øker risikoen for hypertensjon med 25 %.

Hypertensjon kan være forårsaket av mange andre faktorer, som inkluderer genetiske egenskaper som disponerer for høyt blodtrykk. Forskerne inkluderte denne faktoren i sin studie og fant at hvis noen er genetisk disponert for høyt blodtrykk og samtidig bruker mer enn 30 minutter i uken på telefonen, vil de ha en 33 % økt risiko for hypertensjon.

Professor Xianhui Chin, fra Southern Medical University i Guangzhou, Kina, er hovedforfatter av studien. Hun sier: «Resultatene våre viser at det å snakke i mobiltelefon kanskje ikke påvirker risikoen for høyt blodtrykk så lenge den ukentlige taletiden er mindre enn en halvtime. Ytterligere forskning er nødvendig for å gjenskape resultatene, men inntil da virker det rimelig å holde mobiltelefonsamtaler på et minimum for å bevare hjertehelsen."

Referanser:

European Society of Cardiology. (2023, 4. mai) Mobiltelefonsamtaler knyttet til økt risiko for høyt blodtrykk. Hentet 2023, 5. mai fra https://medicalxpress.com/news/2023-05-mobile-linked-high-blood-pressure.html

Qin, X. (2023, 4. mai) Mobiltelefonsamtaler, genetisk følsomhet og nyoppstått hypertensjon: resultater fra 212,046 2023 britiske biobankdeltakere. Hentet 5, 10.1093. mai fra https://doi.org/024/ehjdh/ztadXNUMX

OBS: Materialet er informativt og kan ikke erstatte konsultasjon med lege. Før du starter behandlingen, må du konsultere en lege.

Foto av Kerde Severin: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-person-using-iphone-x-1542252/

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -