1.6 C
Brussel
Onsdag, november 29, 2023
NyheterIAEA-sjefen skisserer fem prinsipper for å avverge kjernefysisk "katastrofe" i Ukraina

IAEA-sjefen skisserer fem prinsipper for å avverge kjernefysisk "katastrofe" i Ukraina

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Leverer sin siste oppdatering, IAEA Generaldirektør Rafael Mariano Grossi rapporterte at situasjonen ved Zaporizhzhya kjernekraftverk (ZNPP) – det største i Europa – fortsatt er ekstremt skjøre og farlige.

Militære operasjoner fortsetter i regionen "og kan godt øke betydelig i nær fremtid," advarte han.

Terningkast

Zaporizhzhya-anlegget har kommet under ild under krigen. Den har mistet strøm utenfor stedet syv ganger og måtte stole på nøddieselgeneratorer – «den siste forsvarslinjen mot en atomulykke», sa han.

"Vi er heldige at en atomulykke ennå ikke har skjedd," sa Grossi til ambassadørene.

"Som jeg sa i IAEAs styre i mars i fjor - vi kaster en terning, og hvis dette fortsetter så en dag vil lykken ta slutt. Så vi må alle gjøre alt i vår makt for å minimere sjansen for at det gjør det."

Ukraina.» title=”Rafael Mariano Grossi, generaldirektør for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), orienterer medlemmer av FNs sikkerhetsråd om beskyttelse av atomkraftverket i Zaporizhzhia i Ukraina." loading=”lat” width=”1170″ høyde=”530″/>

Rafael Mariano Grossi, generaldirektør for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), orienterer medlemmer av FNs sikkerhetsråd om å beskytte atomkraftverket Zaporizhzhia i Ukraina.

En spesifikk forespørsel

Mr. Grossi husket at Ukraina-krisen markerer første gang i historien at en krig utkjempes midt i fasilitetene til et stort atomkraftprogram. Han sa at flere av landets fem atomkraftverk og andre anlegg har kommet under direkte beskytning, og at alle atomkraftverk har mistet strømmen utenfor stedet på et tidspunkt.

IAEA har opprettholdt en tilstedeværelse ved Zaporizhzhya kjernekraftverk siden september. Området ble okkupert av russiske styrker i de første dagene av konflikten, med en "betydelig redusert" ukrainsk stab som utførte operasjoner.

Gjennom hele konflikten har IAEA-sjefen gjentatte ganger fremmet syv uunnværlige pilarer for kjernefysisk sikkerhet og sikkerhet, som inkluderer å opprettholde den fysiske integriteten til anleggene og sikre sikker strømforsyning utenfor stedet.

«Tiden er inne for å være mer konkret på hva som kreves. Vi må forhindre farlig utslipp av radioaktivt materiale, sa han.

Fem konkrete prinsipper

Etter omfattende konsultasjoner, inkludert med sidene, utviklet Grossi fem konkrete prinsipper avgjørende for å avverge «en katastrofal hendelse» ved Zaporizhzhya-anlegget.

"Det skal ikke være noen form for angrep fra eller mot anlegget, spesielt rettet mot reaktorene, lagring av brukt brensel, annen kritisk infrastruktur eller personell," sa han og skisserte det første punktet.

Kjernekraftverket skal heller ikke brukes som lagring eller base for tunge våpen, som flere rakettoppskytere, eller militært personell som kan brukes til et angrep som kommer fra det.

Off-site strøm til anlegget bør ikke settes i fare, og alle anstrengelser bør gjøres for å sikre at den alltid forblir tilgjengelig og sikker, sa han. 

Videre bør alle strukturer, systemer og komponenter som er avgjørende for sikker og sikker drift av anlegget beskyttes mot angrep eller sabotasje. Til slutt bør det ikke iverksettes tiltak som undergraver prinsippene.

"La meg si noe veldig tydelig: Disse prinsippene er ikke til skade for noen og til alles fordel. Det er mulig å unngå en atomulykke. Å følge IAEAs fem prinsipper er måten å starte på, sa Grossi.

Prinsipper er på linje: Russland 

Den russiske ambassadøren Vasily Nebenzya sa at landet hans har gjort alt for å forhindre trusler mot sikkerheten til Zaporizhzhya-anlegget, som han tilskrev Ukraina og dets "vestlige støttespillere". 

«Beskytningene utført av Ukraina av kraftverket er absolutt uakseptable, og Mr. Grossis forslag for å sikre sikkerheten til atomkraftverket i Zaporizhzhya er i tråd med tiltakene som vi allerede har iverksatt i lang tid, i henhold til med beslutninger tatt på nasjonalt nivå, sa han. 

Han la til at det aldri ble utført noen angrep fra anleggets territorium. I tillegg ble det aldri plassert tunge våpen eller ammunisjon der, og det er heller ikke noe militært personell til stede som kan brukes til å utføre et angrep. 

"Under de nåværende forholdene har Russland til hensikt å ta alle mulige tiltak for å styrke sikkerheten og sikkerheten til kraftverket i samsvar med vår nasjonale lovgivning og våre forpliktelser i henhold til relevante internasjonale juridiske instrumenter som landet vårt er part i," sa han. 

Trekk deg ut av anlegget: Ukraina 

Den ukrainske ambassadøren Sergiy Kyslytsya talte også til rådet. 

Han sa at Russland fortsetter å bruke atomanlegget til militære formål og har utplassert omtrent 500 militært personell og 50 enheter med tunge våpen der, samt utstyr, ammunisjon og eksplosiver.  

"Vi gjentar at ved å ulovlig okkupere ZNPP og gjøre det til et element i sin militærstrategi, har Russland brutt alle viktige internasjonale prinsipper for kjernefysisk sikkerhet og sikkerhet og det store flertallet av sine forpliktelser i henhold til internasjonale traktater," sa han. 

Mr. Kyslytsya anbefalte at IAEA-prinsippene også skulle inkludere tilbaketrekking av russiske tropper og personell som er ulovlig tilstede ved anlegget, garantier for uavbrutt strømforsyning til anlegget, og en humanitær korridor for å sikre sikker og ryddig rotasjon av personalet. 

Kilde lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -