10.6 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
EuropaUKRAINA, 110 skadede religiøse steder inspisert og dokumentert av UNESCO

UKRAINA, 110 skadede religiøse steder inspisert og dokumentert av UNESCO

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, tidligere chargé de mission ved kabinettet til det belgiske utdanningsdepartementet og ved det belgiske parlamentet. Han er direktør for Human Rights Without Frontiers (HRWF), en frivillig organisasjon med base i Brussel som han grunnla i desember 1988. Hans organisasjon forsvarer menneskerettigheter generelt med et spesielt fokus på etniske og religiøse minoriteter, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og LHBT mennesker. HRWF er uavhengig av enhver politisk bevegelse og enhver religion. Fautré har utført faktaoppdrag om menneskerettigheter i mer enn 25 land, inkludert i farlige regioner som i Irak, i det sandinistiske Nicaragua eller i maoistiske territorier i Nepal. Han er foreleser ved universiteter innen menneskerettighetsfeltet. Han har publisert mange artikler i universitetstidsskrifter om forholdet mellom stat og religioner. Han er medlem av Presseklubben i Brussel. Han er menneskerettighetsforkjemper i FN, Europaparlamentet og OSSE.

Mer fra forfatteren

Argentina: PROTEXs farlige ideologi. Hvordan lage "prostitusjonsofre"

0
PROTEX, et argentinsk byrå som bekjemper menneskesmugling, har møtt kritikk for å lage imaginære prostituerte og forårsake reell skade. Lær mer her.

Over 2000 hjem til Jehovas vitner søkte på 6 år i Russland

0
Oppdag den sjokkerende virkeligheten Jehovas vitner står overfor i Russland. Over 2,000 hjem ransaket, 400 fengslet og 730 troende siktet. Les mer.

Fem russiske Jehovas vitner dømt til totalt 30 års fengsel

0
Oppdag den pågående forfølgelsen av Jehovas vitner i Russland, der troende risikerer fengsel for å praktisere sin tro privat.

UKRAINA, 110 skadede religiøse steder inspisert og dokumentert av UNESCO – Per 17. mai 2023, UNESCO har verifisert skade på 256 steder siden 24. februar 2022 – 110 religiøse steder, 22 museer, 92 bygninger av historisk og/eller kunstnerisk interesse, 19 monumenter, 12 biblioteker, 1 arkiv.

Rapport fra det ukrainske instituttet for religionsfrihet (januar 2023)

UNESCO-skjoldemblem som beskytter religiøse og kulturelle eiendommer

Som et resultat av den fullskala russiske invasjonen av Ukraina, minst 494 religiøse bygninger, teologiske institusjoner og hellige steder ble fullstendig ødelagt, skadet eller plyndret av det russiske militæret, ifølge Ukrainian Institute for Religious Freedom (IRF). 

IRF presenterte disse siste oppdaterte dataene om virkningen av krigen på ukrainske religiøse samfunn 31. januar og 1. februar under toppmøtet om internasjonal religionsfrihet (IRF Summit 2023) i Washington, DC

De fleste kirker, moskeer og synagoger ble ødelagt i Donetsk-regionen (minst 120) og Luhansk-regionen (mer enn 70). Omfanget av ødeleggelse er også enormt i Kiev-regionen (70), der desperate kamper ble utkjempet for å forsvare hovedstaden, og i Kharkiv-regionen – mer enn 50 ødelagte religiøse bygninger. Russiske luftangrep, inkludert de som bruker iranske droner, har påvirket nesten alle regioner i Ukraina og fortsetter til i dag.

Kirker i den ukrainske ortodokse kirken (tilknyttet Moskva-patriarkatet) led mest under russisk aggresjon – minst 143 ble ødelagt. 

Omfanget av ødeleggelse av evangeliske kirkelige bedehus er enormt – minst 170 totalt, hvorav de mest berørte var evangeliske kristne kirker – 75, evangeliske baptistiske kristne bedehus – 49, og syvendedags adventistkirker – 24.

De oppdaterte IRF-dataene inneholder også informasjon om ødeleggelsen av Rikets saler til Jehovas vitner – totalt 94 religiøse bygninger, hvorav syv ble fullstendig ødelagt, 17 ble alvorlig skadet og 70 ble ubetydelig skadet. 

UNESCOs politikk

UNESCO gjennomfører en foreløpig skadevurdering for kultureiendommer* ved å krysssjekke de rapporterte hendelsene med flere troverdige kilder. Disse publiserte dataene som oppdateres regelmessig forplikter ikke organisasjonen. UNESCO utvikler også, sammen med sine partnerorganisasjoner, en mekanisme for uavhengig koordinert vurdering av data i Ukraina, inkludert satellittbildeanalyse, i tråd med bestemmelsene i Haagkonvensjonen fra 1954 om beskyttelse av kultureiendom i tilfelle væpnet konflikt.

skadede religiøse steder - En falt kuppel ligger nær Church of the Holy Mother of God ('Joy of All Who Sorrow'), ødelagt av en russisk luftbombe 18. januar 2023 i Bohorodychne, Ukraina. Globale bilder Ukraina
En falt kuppel ligger nær Church of the Holy Mother of God ('Joy of All Who Sorrow'), ødelagt av en russisk luftbombe 18. januar 2023 i Bohorodychne, Ukraina. Globale bilder Ukraina

*Begrepet «kultureiendom» refererer til fast kultureiendom som definert i artikkel 1 i Haagkonvensjonen av 1954, uavhengig av opprinnelse, eierskap eller status for registrering i den nasjonale inventar, og anlegg og monumenter dedikert til kultur, inkludert minnesmerker.

Organisasjonen er i kontakt med ukrainske myndigheter for å merke kultursteder og monumenter med det særegne «Blue Shield»-emblemet i Haagkonvensjonen fra 1954 for beskyttelse av kultureiendom i tilfelle væpnet konflikt for å unngå bevisst eller utilsiktet skade.

Eiendommer innskrevet på verdensarvlisten, for eksempel stedet for "Kiev: Saint-Sophia-katedralen og relaterte klosterbygninger, Kiev-Pechersk Lavra”, anses som en prioritet.

Kommentar fra Audrey Azoulay, UNESCOs generaldirektør

Den første utfordringen er å markere kulturminner og kulturminner og minne om deres spesielle status som folkerettslige verneområder.

Til dags dato ser det ikke ut til at noe UNESCOs verdensarvsted har blitt skadet.

UNESCO hjalp også ukrainske myndigheter med å markere kultursteder med det karakteristiske blåskjoldemblemet. Dette symbolet indikerer at eiendommen er beskyttet under Haagkonvensjonen av 1954. Derfor anses enhver overtredelse som et brudd på folkeretten og kan straffeforfølges. Det bør også bemerkes at ingen av de syv UNESCOs verdensarvsteder har blitt berørt til dags dato.

Legger grunnlaget for fremtidig gjenoppbygging – skadde religiøse steder

Ved å registrere og dokumentere skadene og ødeleggelsene av kultursteder, advarer UNESCO ikke bare om alvoret i situasjonen, men forbereder også fremtidig gjenoppbygging. Selv om det fortsatt er for tidlig å starte arbeidet, har FN-organisasjonen allerede opprettet et fond dedikert til handlinger til støtte for Ukraina og har lansert en appell om bidrag til medlemslandene for rask respons.

Liste over skadede religiøse og kulturelle steder per region per 17. mai 2023 (se detaljene i listen nedenfor HER)

Donetsk-regionen: 71 skadede områder

Kharkiv-regionen: 55 skadede steder

Kiev-regionen: 38 skadede områder

Luhansk-regionen: 32 skadede steder

Chernihiv-regionen: 17 skadede områder

Sumy-regionen: 12 skadede steder

Zaporizhia-regionen: 11 skadede områder

Mykolaiv-regionen: 7 skadede områder

Kherson-regionen: 4 skadede steder

Zhytomyr-regionen: 3 skadede områder

Vinnytsia Ragion: 2 skadede steder

Dnipropetrovk-regionen: 1 skadet område

Odesa-regionen: 1 skadet område

Tidligere vurderinger og noen UNESCO-erklæringer

På 23 juni 2022, ifølge kontrollene utført av UNESCOs eksperter, hadde 152 kultursteder blitt helt eller delvis ødelagt som følge av kampene, inkludert 70 religiøse bygninger, 30 historiske bygninger, 18 kulturhus, 15 monumenter, 12 museer og syv biblioteker.

Kommentar fra Audrey Azoulay, UNESCOs generaldirektør

"Disse gjentatte angrepene på ukrainske kultursteder må stoppe. Kulturarv, i alle dens former, bør ikke under noen omstendigheter være målrettet. Jeg gjentar min oppfordring til respekt for internasjonal humanitær rett, spesielt Haagkonvensjonen for beskyttelse av kultureiendom i tilfelle væpnet konflikt.»

8. mars 2022, publiserte UNESCO en uttalelse som sa at de var i permanent kontakt med alle relevante institusjoner, så vel som med ukrainske kulturfolk, for å vurdere situasjonen og for å styrke beskyttelsen av kultureiendommer.

UNESCO ga tekniske råd til kulturfagfolk på feltet for å beskytte bygninger. Inventararbeid og tilfluktsrom ble identifisert for å sikre gjenstander som kunne flyttes, og brannslokkingstiltak ble forsterket.

Kommentar fra Audrey Azoulay, UNESCOs generaldirektør

Vi må ivareta kulturarven i Ukraina, som et vitnesbyrd om fortiden, men også som en katalysator for fred og samhold for fremtiden, som det internasjonale samfunnet har en plikt til å beskytte og bevare.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -