17.9 C
Brussel
Mandag, september 25, 2023
ReligionBuddhisme"Bodhichitta er hovedårsaken til en Buddha", understreket hans hellighet...

"Bodhichitta er hovedårsaken til en Buddha", understreket hans hellighet Dalai Lama

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Etiopia - Massedrap fortsetter, fare for ytterligere "storskala" grusomheter

Etiopia – Massedrap fortsetter, fare for ytterligere "storskala" grusomheter

0
Den siste rapporten om Etiopia dokumenterer grusomheter utført «av alle parter i konflikten» siden 3. november 2020 – datoen for den væpnede konflikten i Tigray

Hans Hellighet Dalai Lama gikk fra portene til sin bolig til Tsuglagkhang, det tibetanske hovedtempelet, for å gi en undervisning i form av feiring

Dharamsala, HP, India, 4. juni 2023

I dag er fullmånedagen, hoveddagen for Saga Dawa, den fjerde måneden i den tibetanske månekalenderen, da tibetanere husker fødselen og opplysningen til Buddha Shakyamuni. Hans Hellighet Dalai Lama gikk fra portene til sin bolig til Tsuglagkhang, det tibetanske hovedtempelet, for å gi en undervisning i form av feiring. Da han tok seg opp midt på tempelgården, gikk han fra side til side for å hilse og vinke til folk som var samlet der.

Da han nådde templet, hilste han på en gruppe Theravada-munker som satt til høyre for tronen og på første rad med munker foran den. Fra trappetrinnene til tronen løftet Hans Hellighet sine foldede hender for å vise respekt for Buddha og stoppet et øyeblikk i stille bønn. 'Hjerte-sutraen' ble resitert på tibetansk da han tok plass, etterfulgt av et mandala-offer. Det ble servert te og brød.

«I dag, mine Dharma-brødre og -søstre,» begynte Hans Hellighet, «er når vi tilhengere av Buddha husker Buddhas oppnåelse av opplysning.

«Som det er sagt, 'vissmennene vasker ikke bort usunne gjerninger med vann, og de fjerner heller ikke veseners lidelser med hendene. De overfører heller ikke sin egen erkjennelse til andre. Det er ved å lære sannheten om slike ting at de frigjør vesener.'

«Motivert av medfølelse, var Buddhas intensjon å lære å lede levende vesener ut av lidelse. I mange evigheter tenkte han på å være til nytte for levende vesener og ble til slutt opplyst. Han lærte at lidelse oppstår som et resultat av årsaker og forhold. Disse årsakene og forholdene er ikke relatert til en ekstern agent, for eksempel en skapergud, men oppstår på grunn av sansende veseners uregjerlige sinn. Siden vi har en tendens til å bli overveldet av tilknytning, sinne og hat, engasjerer vi oss i handlinger og skaper karma, som gir opphav til lidelse.

"Selv om ting bare er utpekt og ikke har noen objektiv eller uavhengig eksistens, ser de ut til å eksistere fra sin egen side, og vi forstår det utseendet til uavhengig eksistens. Det vil si at vi har et forvrengt syn. For å hjelpe vesener med å klargjøre dette forvrengte synet, lærte Buddha de fire edle sannhetene, at lidelse må kjennes og årsakene utryddes, opphør må aktualiseres ved å kultivere veien.

"Han lærte også at lidelse forekommer på forskjellige nivåer av subtilitet: lidelsens lidelse, lidelsen ved forandring og eksistensiell lidelse. De direkte årsakene og betingelsene til lidelse ligger i våre handlinger og psykiske plager. Vårt forvrengte syn på at ting har en objektiv, uavhengig eksistens er roten til våre psykiske plager. Buddha lærte at, i motsetning til dette, er alle fenomener blottet for en vesentlig kjerne eller essens – de er tomme for iboende eksistens. Å forstå dette fungerer som en motkraft, og jo bedre vi forstår det, jo mer reduseres våre mentale plager.»

2023 06 04 Dharamsala N06 SA11960 "Bodhichitta er hovedårsaken til en Buddha", understreket hans hellighet Dalai Lama
Hans Hellighet Dalai Lama som talte til menigheten samlet seg for å delta på hans Saga Dawa-undervisning ved det tibetanske hovedtempelet i Dharamsala, HP, India 4. juni 2023. Foto av Tenzin Choejor

Hans Hellighet tok opp "Åtte vers for å trene sinnet", Han påpekte at de fleste av oss er utsatt for stolthet og arroganse, men denne teksten råder oss til ikke å se oss selv som bedre eller overlegne andre mennesker. Det andre verset sier: 'Når jeg er i selskap med andre, må jeg se på meg selv som underlegen alle.' Andre mennesker, påpekte han, er akkurat som oss; de har feil også, men det er ingen grunn til å avfeie eller føle forakt for dem. Hvis du tenker på deg selv som lavere enn alle andre, vil du så frøet til større kvaliteter. Ydmykhet fører til høy status.

Det neste verset gir råd: "Ikke la deg overvinne av psykiske plager." Buddhaen og de store mestrene som kom etter ham viste hvordan man kan overvinne negative følelser.

"Etter at buddhismen kom til Tibet," bemerket Hans Hellighet, "oppsto det flere forskjellige tradisjoner, som Sakya, Nyingma, Kagyu og Kadampas etter den store indiske mesteren, Atisha. Kadampa-mestrene var kjent for sin ydmykhet. En av dem, forfatteren av disse 'Åtte versene', Geshé Langri Thangpa, var kjent som Lang-thang med det lange ansiktet. Han gråt over situasjonen til levende vesener. Hans kultivering av bodhichitta, det våkne sinnet, var slik at han var fast bestemt på å være til hjelp for andre. Jeg resiterer disse versene hans hver dag.

«Som det tredje verset sier, uansett hva du gjør og hvor du enn er, når negative følelser eller psykiske plager oppstår, motarbeid dem. Når andre kritiserer eller misbruker deg, ikke tenk på gjengjeldelse, gi dem seieren.

"Hvor det sjette verset sier at hvis noen gjør stor galt ved å skade deg, se dem som en utmerket åndelig venn, betyr det at i stedet for å være sint på dem, skaper medfølelse. Det er kommunistiske ledere i Kina som kritiserer meg og fordømmer tibetansk kultur, men de handler på denne måten av uvitenhet, kortsynthet og trangsynthet – det er derfor jeg føler medfølelse med dem.

"Vers sju sier, 'kan jeg ta all deres skade og smerte i hemmelighet på meg' og refererer til diskret å engasjere seg i praksisen med å gi og ta stille i hjertet ditt. Til slutt, vers åtte konkluderer: 'Må jeg se alle ting som illusjoner og, uten tilknytning, få frihet fra trelldom.'»

2023 06 04 Dharamsala N12 SR51856 "Bodhichitta er hovedårsaken til en Buddha", understreket hans hellighet Dalai Lama
Hans Hellighet Dalai Lama kommenterer 'Åtte vers for å trene sinnet', emnet for hans Saga Dawa-undervisning ved det tibetanske hovedtempelet i Dharamsala, HP, India 4. juni 2023. Foto av Tenzin Choejor

Hans Hellighet spurte: «Hva er hovedårsaken til en Buddha? -bodhichitta, opplysningens altruistiske sinn. På grunnlag av et slikt sinn akkumulerte Buddha fortjeneste og visdom i tre utallige eoner. På grunn av bodhichitta ble han opplyst. Vi bør også gjøre bodhichitta til vår viktigste praksis.

"Så snart jeg våkner om morgenen, genererer jeg bodhichitta, som ofte får tårer i øynene mine også. Buddhas nøkkelbudskap var å dyrke bodhichitta. Poenget er ikke bare å overvinne våre mentale plager, men å nå slutten av veien ved å oppnå opplysning.

"Når du har bodhichitta, føler du deg vel. Sinne, hat og sjalusi avtar, følgelig kan du være avslappet og sove godt. Som mennesker med tro på Avalokiteshvara, kan du tenke på ham ved kronen på hodet, strebe etter å utvikle egenskaper som hans og deretter sovne fredelig inn.

Buddha lærte de fire edle sannhetene, visdommens perfeksjon og sinnets natur, men essensen av all læren hans er bodhichittas altruistiske sinn. Hvis han skulle dukke opp blant oss i dag, ville hans råd være det samme, utvikle bodhichittas våknende sinn. Vi ønsker alle å være lykkelige og unngå eller overvinne lidelse. Måten å få til det på er å dyrke bodhichitta. Tenk på alle sansende vesener på tvers av verdensrommet og strebe etter å bli en Buddha for dem alle.»

2023 06 04 Dharamsala N13 SR51861 "Bodhichitta er hovedårsaken til en Buddha", understreket hans hellighet Dalai Lama
Hans Hellighet Dalai Lama deltar i bønner ved avslutningen av hans Saga Dawa-undervisning ved det tibetanske hovedtempelet i Dharamsala, HP, India 4. juni 2023. Foto av Tenzin Choejor

Hans Hellighet ledet forsamlingen til å resitere følgende vers tre ganger for formelt å dyrke bodhichitta:

Jeg søker tilflukt til jeg er opplyst
I Buddha, Dharma og den øverste forsamlingen,
Gjennom innsamling av fortjeneste oppnådd ved å gi og annet (perfeksjoner)
Måtte jeg oppnå Buddhaskap for å være til fordel for alle levende vesener.

«Buddhaen er vår lærer,» observerte han, «og det er fordi han hadde Buddha-natur at han var i stand til å trene på banen og bli et fullt vekket vesen. Vi har også Buddha-natur og kan gjennom studier og praksis overvinne alle hindringer for å oppnå opplysning slik han gjorde. Hvis vi dyrker bodhichitta jevnt og trutt, vil livene våre bli verdifulle, meningsfulle og vi kan føle oss vel – og det var alt for i dag.»

Chant-mesteren ledet en rekke bønner som inkluderte takkemandalaen, en bønn til Dharma-beskytterne, en bønn for oppblomstringen av Dharmaen og Bønnen om sannhetens ord.

Etter å ha gått ned fra tronen, kom Hans Hellighet til kanten av plattformen og ledet en tredelt resitasjon av verset fra slutten av Jé Tsongkhapas 'Great Treatise on the Stages to the Path to Enlightenment':

«Hvor enn Buddhas lære ikke har spredt seg
Og uansett hvor den har spredt seg, men har avtatt
Må jeg, rørt av stor medfølelse, tydelig belyse
Denne skattkammeret av utmerket nytte og lykke for alle.

Dette fulgte han med de to siste versene i Bønnen om sannhetens ord:

Dermed holdt beskytteren Chenrezig store bønner
Før Buddhaene og Bodhisattvaene
Å omfavne snølandet fullt ut;
Måtte de gode resultatene av disse bønnene nå raskt vise seg.
Ved den dype gjensidige avhengigheten av tomhet og relative former,

Sammen med kraften til stor medfølelse
i de tre juvelene og deres sannhetsord,
Og gjennom kraften til den ufeilbarlige handlingsloven og deres frukter,
Måtte denne sannferdige bønnen bli uhindret og raskt oppfylt.

Hans Hellighet smilte og vinket til tilhørerne og fortsatte å gjenta det siste verset mens han gikk fra templet mot sin bolig.

Hans Hellighet Dalai Lama hilser en gruppe Theravada-munker når han ankommer det tibetanske hovedtempelet for sin undervisning til minne om Buddhas fødsel og opplysning i Dharamsala, HP, India 4. juni 2023. Foto av Tenzin Choejor

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -