10.1 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
internasjonaltUSA legger ned veto mot resolusjon om Gaza som ba om "umiddelbar humanitær våpenhvile"

USA legger ned veto mot resolusjon om Gaza som ba om "umiddelbar humanitær våpenhvile"

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

USA la fredag ​​nok en gang ned veto mot en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd som krever en øyeblikkelig humanitær våpenhvile i konflikten mellom Israel og Hamas.

Fredag ​​8. desember, for andre gang, la USA ned veto mot en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd som krever en «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza, «ettersom sivile tap øker i Israels militære kampanje mot Hamas».

Tretten av de femten medlemmene av sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen, mens Storbritannia avsto. Utkastet til resolusjon hadde vært medsponsor av 97 FN-medlemsland.

Robert Wood, USAs viseambassadør til FN, sa etter avstemningen: "Vi støtter ikke en resolusjon som krever en uholdbar våpenhvile som ganske enkelt vil så frøene til neste krig", forklarte han, og fordømte også den "moralske svikten". ” representert ved fraværet i teksten av enhver fordømmelse av Hamas

FNs generalsekretær António Guterres takket ambassadører for deres svar på hans påkallelse av artikkel 99 etter hans hastebrev – et av de kraftigste verktøyene han har til rådighet – og sa at han hadde skrevet fordi «vi er på bristepunktet» i krigen mellom Israel og Hamas.

Artikkel 99, inneholdt i kapittel XV i charteret: sier at FN-sjefen "kan gjøre Sikkerhetsrådet oppmerksom på enhver sak som etter hans mening kan true opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet."

Det var første gang noensinne at herr Guterres hadde brukt den sjelden påberopte klausulen.

"Står overfor en alvorlig risiko for kollaps av det humanitære systemet i Gaza, oppfordrer jeg rådet til å bidra til å avverge en humanitær katastrofe og appellere til at en humanitær våpenhvile skal erklæres," skrev Guterres på X, tidligere Twitter, etter å ha sendt ut brevet.

Han oppfordret kroppen til å hjelpe til med å få slutt på blodbadet i den krigsrammede enklaven gjennom en varig humanitær våpenhvile.

«Jeg frykter at konsekvensene kan bli ødeleggende for sikkerheten i hele regionen», sa han, og la til at den okkuperte Vestbredden, Libanon, Syria, Irak og Jemen allerede hadde blitt trukket inn i konflikten i ulik grad.

Det er helt klart, etter mitt syn, en alvorlig risiko for å forverre eksisterende trusler mot opprettholdelsen av internasjonal fred og sikkerhet."

Generalsekretæren gjentok også sin "ureserverte fordømmelse" av Hamas' brutale angrep på Israel 7. oktober, og understreket at han er "forferdet" over rapportene om seksuell vold.

"Det er ingen mulig rettferdiggjørelse for bevisst å drepe rundt 1,200 mennesker, inkludert 33 barn, skade flere tusen og ta hundrevis av gisler," sa han og la til "samtidig kan brutaliteten utført av Hamas aldri rettferdiggjøre den kollektive straffen av det palestinske folket.»

"Selv om vilkårlig rakettskyting fra Hamas inn i Israel, og bruk av sivile som menneskelige skjold, er i strid med krigens lover, fritar ikke slik oppførsel Israel for sine egne krenkelser," sa Guterres.

«Dette er en trist dag i Sikkerhetsrådets historie», men «vi vil ikke gi opp», beklaget den palestinske FN-ambassadøren, Riyad Mansour.

Den israelske FN-ambassadøren, Gilad Erdan, takket USA «for at de står fast ved vår side».

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -