3.2 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
institusjonerEuroparådetMenneskerettighetsproblemet til Europarådet

Menneskerettighetsproblemet til Europarådet

Teksten var opprinnelig ment å være ferdig i 2013, men det ble raskt funnet at det var det store juridiske komplikasjoner knyttet til det, da den er i strid med en internasjonal menneskerettighetskonvensjon ratifisert av 46 av Europarådets 47 medlemsland. Utvalget fortsatte likevel mens det åpnet for innspill fra ulike interessenter.

Den mottok dusinvis fra kvalifiserte parter i en offentlig høring, slik som European Unions Fundamental Rights Agency (FRA), FNs menneskerettighetsmekanisme og en rekke internasjonale organisasjoner av personer med psykososiale funksjonshemninger. Komiteen lyttet og lot interessenter delta på møtene, og den la ut utvalgt informasjon om arbeidet på sin nettside. Men retningen i det store perspektivet endret seg ikke. Dette fortsatte frem til juni 2021, da den endelige diskusjonen og avstemningen var planlagt.

Utsetter avstemningen

Komiteens utøvende organ, kalt Spesialenheten, før komiteens møte i juni, anbefalte imidlertid å "utsette avstemningen om utkastet til tilleggsprotokoll til det 19. plenumsmøtet (november 2021)". Komiteens 47 medlemmer ble presentert for denne anbefalingen fra byrået og ble bedt om å stemme over utsettelsen uten noen diskusjon. 23 stemte for mens et antall avsto eller stemte imot, resultatet ble at det ble utsatt. Den siste omfattende gjennomgangen og diskusjonen, før avstemning om tekstens gyldighet, var derfor forventet å finne sted i møtet 2. november.

Etter møtet i juni presenterte sekretæren for komiteen for bioetikk, Laurence Lwoff beslutningen om å utsette avstemningen for dets umiddelbare overordnede organ, styringskomiteen for Human Rights. Hun nevnte i detaljer tilstanden til arbeidet knyttet til den utarbeidede protokollen. I denne forbindelse noterte hun seg beslutningen fra komiteen for bioetikk om å utsette sin avstemning om utkastet til protokollen til neste møte i november.

Styringskomiteen for menneskerettigheter ble også informert om at den rådgivende uttalelsen som ble bedt om fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen om juridiske spørsmål vedrørende tolkningen av enkelte bestemmelser i konvensjonen om biomedisin (også kjent som Oviedo-konvensjonen) fortsatt var under behandling.

Denne forespørselen om en rådgivende uttalelse fra komiteen «kan gjelde tolkningen av noen bestemmelser i Oviedo-konvensjonen, særlig om ufrivillig behandling (artikkel 7 i Oviedo-konvensjonen) og betingelsene for anvendelse av mulige restriksjoner på utøvelsen av rettighetene og beskyttelsesbestemmelser i denne konvensjonen (artikkel 26).»

Den europeiske domstolen er det rettslige organet som fører tilsyn med og håndhever den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Konvensjonen som er referanseteksten til konvensjonen om biomedisin, og spesielt dens Artikkel 5, nr. 1 (e) som artikkel 7 i Oviedo-konvensjonen er basert på.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avsa i september en endelig avgjørelse om at den ville gjøre det ikke godta forespørselen om en rådgivende uttalelse fremlagt av Bioetikkutvalget fordi spørsmålene som ble reist ikke falt inn under domstolens kompetanse. Bioetikkutvalget med dette avslaget står nå alene i sitt standpunkt og forsvarer behovet for et nytt rettslig virkemiddel om bruk av tvangsmidler i psykiatrien. En posisjon som FNs menneskerettighetsmekanisme klart har uttalt krenker FNs Konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

«Ufrivillig engasjement av personer med nedsatt funksjonsevne på grunn av helsetjenester strider mot det absolutte forbudet mot frihetsberøvelse på grunnlag av funksjonsnedsettelser (artikkel 14 nr. 1 bokstav b) og prinsippet om fritt og informert samtykke fra vedkommende til helsehjelp ( artikkel 25).»

FNs komité for rettigheter til personer med nedsatt funksjonsevne, uttalelse til Europarådets komité for bioetikk, publisert i DH-BIO/INF (2015) 20

Avgjørende møte

På møtet i komiteen for bioetikk 2. november ble ikke denne informasjonen gitt til medlemmene. Medlemmene ble ganske enkelt gitt instruksjoner om avstemningen og prosedyren. Det uttalte målet med avstemningen ble formulert som en beslutning om komiteen skulle "fremlegge utkastet til tilleggsprotokoll for Ministerkomiteen med sikte på en beslutning."

De fremmøtte delegasjonene og andre deltakere fikk ikke anledning til å uttale seg eller diskutere utkastet til protokoll før avstemningen, intensjonen var helt klart at det ikke skulle være noen diskusjon før avstemningen. Deltakerne inkluderte representanter for betydelige interessenter som f.eks European Disability Forum, Mental Helse Europaog Europeisk nettverk for (tidligere) brukere og overlevende av psykiatri. Avstemningen handlet utelukkende om spørsmålet om det utkast til protokollen skulle gis til Ministerkomiteen.

Medlem av Europarådets parlamentariske forsamling, Reina de Bruijn-Wezeman, som hadde vært rapportør for den parlamentariske rapporten «Ending coercion in mental health: the need for a human rights-based approach» for forsamlingens komité for sosiale saker, Helse og bærekraftig utvikling ba likevel om å få uttale seg, spesielt med tanke på hennes kompetanse, som da ble innvilget. Rapporten hun hadde vært ordfører for hadde resultert i en anbefaling fra parlamentarisk forsamling og en resolusjon, som spesifikt omhandlet saken den utkastet til protokollen gjaldt.

Reina de Bruijn-Wezeman minnet medlemmene av komiteen for bioetikk, som skulle stemme over presentasjonen av utkastet til protokollen for ministerkomiteen, om uforenligheten til den utkastede protokollen med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne og generelt. uforenligheten med menneskerettighetskonseptet.

Avstemningen fant da sted, og spesielt med et betydelig antall tekniske problemer, hevdet minst ett av komiteens medlemmer at de kunne stemme to ganger, noen at stemmen deres ikke ble talt av systemet, og noen som systemet ikke gjenkjente dem som velgere. Av de 47 medlemmene i komiteen kunne bare 20 stemme via det elektroniske systemet, resten måtte stemme ved å sende en e-post til sekretariatet. Sluttresultatet ble at vedtaket ble godkjent med 28 for, 7 avholdende og 1 mot.

Etter avstemningen avga Finland, Sveits, Danmark og Belgia uttalelser som forklarte at deres avstemning utelukkende var på den prosedyremessige beslutningen om å sende utkastet til Ministerkomiteen og ikke indikerte landets holdning til innholdet i utkastet til protokoll.

Finland kom med forslag til fremtidige anbefalinger om å få slutt på tvang i psykiatrien.

Reina de Bruijn-Wezeman var overrasket over at noen land sa at dette bare var en prosedyreavstemning. Hun fortalte The European Times, "Jeg ser det annerledes at bioetikken er ansvarlig for deres råd til ministerkomiteen. De er ansvarlige for det de stemte på. Det er for lett å si at det bare er en prosedyreavstemning, og at det nå er et politisk spørsmål, og ministerkomiteen må ta stilling til tilleggsprotokollen.»

En mening som har blitt delt av andre deltakere blant organisasjonene til personer med psykososiale funksjonshemninger.

Sekretæren for komiteen for bioetikk nektet på vegne av komiteen å gi en uttalelse om møtet, med henvisning til de formelle vedtakene fra komiteen, som vil bli vedtatt på slutten av møtet og deretter publisert.

European Human Rights Series logo Menneskerettighetsproblemet til Europarådet

Denne artikkelen har blitt referert av EDF

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -