3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
institusjonerEuroparådetEuroparådet: Kampen for menneskerettigheter innen psykisk helse fortsetter

Europarådet: Kampen for menneskerettigheter innen psykisk helse fortsetter

Rådets beslutningsorgan har startet sin gjennomgang av en kontroversiell utformet tekst som tar sikte på å beskytte menneskerettighetene og verdigheten til personer som er utsatt for tvangsmidler i psykiatrien. Teksten har imidlertid vært gjenstand for omfattende og konsekvent kritikk siden arbeidet med den startet for flere år siden. FNs menneskerettighetsmekanisme har pekt på den juridiske uforenligheten med en eksisterende FNs menneskerettighetskonvensjon, som forbyr bruken av disse diskriminerende og potensielt fornærmende og ydmykende praksisene i psykiatrien. FNs menneskerettighetseksperter har uttrykt et sjokk over at Europarådet med arbeidet med dette nye juridiske instrumentet som tillater bruk av denne praksisen under visse forhold kan "reversere all positiv utvikling i Europa". Denne kritikken har blitt forsterket av røster i selve Europarådet, internasjonale funksjonshemmings- og psykiske helsegrupper og mange andre.

Herr Mårten Ehnberg, det svenske medlemmet av Europarådets beslutningsorgan, kalte Ministerkomiteen, Fortalte the European Times: «Synene angående utkastets forenlighet med FN Konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) er selvfølgelig av stor betydning.»

«CRPD er det mest omfattende instrumentet som beskytter rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Det er også utgangspunktet for den svenske handikappolitikken, la han til.

Han understreket at Sverige er en sterk tilhenger og talsmann for full glede av menneskerettigheter for personer med funksjonshemminger, inkludert retten til effektivt og fullt ut å delta i det politiske og offentlige liv på lik linje med andre.

Diskriminering på grunn av funksjonshemming bør ikke forekomme

Mårten Ehnberg bemerket at «Diskriminering på grunn av funksjonshemming bør ikke forekomme noe sted i samfunnet. Helsehjelp skal tilbys alle ut fra behov og på like vilkår. Omsorg skal gis med respekt for den enkelte pasients behov. Dette gjelder selvfølgelig også for psykiatrisk behandling.

Med dette setter han fingeren på det såre stedet. FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne – FN-komiteen som overvåker implementeringen av CRPD – ga under første del av utarbeidelsesprosessen av denne mulige nye lovteksten til Europarådet en skriftlig uttalelse til Europarådet . Komiteen uttalte at: "Komiteen vil fremheve at ufrivillig plassering eller institusjonalisering av alle personer med nedsatt funksjonsevne, og særlig av personer med intellektuelle eller psykososiale funksjonshemninger, inkludert personer med «psykiske lidelser», er forbudt i folkeretten i kraft av artikkel 14 i konvensjonen. , og utgjør vilkårlig og diskriminerende frihetsberøvelse av personer med nedsatt funksjonsevne ettersom den utføres på grunnlag av faktisk eller opplevd svekkelse.»

For å stille noen tvil om spørsmålet om dette gjelder all tvangspsykiatrisk behandling, la FN-komiteen til: "Komiteen vil minne om at ufrivillig institusjonalisering og ufrivillig behandling, som er begrunnet i terapeutisk eller medisinsk nødvendighet, ikke utgjør tiltak for å beskytte menneskerettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, men de er et brudd på personer med nedsatt funksjonsevnes rett til frihet og sikkerhet og deres rett til fysisk og mental integritet.»

Parlamentarisk forsamling gikk imot

FN står ikke alene. Herr Mårten Ehnberg fortalte the European Times at «Europarådets arbeid med gjeldende utkast til tekst (tilleggsprotokoll) har tidligere blitt motarbeidet av bl.a. Europarådets parlament (PACE), som ved to anledninger har anbefalt Ministerkomiteen å trekke tilbake forslaget om å utarbeide denne protokollen, på bakgrunn av at et slikt instrument ifølge PACE ville være uforenlig med medlemslandenes menneskerettighetsforpliktelser.»

Mårten Ehnberg bemerket til dette at Europarådets ministerkomité på sin side hadde uttalt at «det ytterste bør gjøres for å fremme alternativer til ufrivillige tiltak, men at slike tiltak likevel, underlagt strenge beskyttelsesbetingelser, kan være rettferdiggjort i eksepsjonelle situasjoner der det er fare for alvorlig skade på helsen til vedkommende eller andre.»

Med dette siterte han en uttalelse som var formulert i 2011, og har blitt brukt siden av dem som tar til orde for den utformede lovteksten.

Den ble opprinnelig formulert som en del av den innledende vurderingen om en tekst fra Europarådet som regulerer bruken av tvangsmidler i psykiatrien ville være nødvendig eller ikke.

I denne tidlige fasen av overveielsen a Uttalelse om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne ble utarbeidet av Europarådets komité for bioetikk. Selv om uttalelsen tilsynelatende gjelder CRPD, tar uttalelsen faktisk kun hensyn til komiteens egen konvensjon og dens oppslagsverk – Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, og refererer til dem som «internasjonale tekster».

Uttalelsen har blitt bemerket som ganske villedende. Den slår fast at Europarådets komité for bioetikk vurderte FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne, særlig om artiklene 14, 15 og 17 var forenlige med «muligheten til under visse betingelser å underkaste en person som har en psykisk lidelse av alvorlig karakter til ufrivillig plassering eller ufrivillig behandling, som forutsatt i andre nasjonal og internasjonale tekster." Uttalelsen bekrefter da dette.

Sammenlignende tekst om nøkkelpunktet i uttalelsen fra Komiteen for bioetikk viser imidlertid at den i realiteten ikke tar hensyn til CRPDs tekst eller ånd, men bare tekst rett ut av komiteens egen konvensjon:

  • Europarådets komités uttalelse om konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne: «Ufrivillig behandling eller plassering kan kun forsvares, ifm en psykisk lidelse av alvorlig karakter, hvis fra fravær av behandling eller plassering alvorlig skade vil sannsynligvis føre til personens helse eller til en tredjepart."
  • Konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, artikkel 7: «Med forbehold om beskyttende forhold foreskrevet i loven, inkludert tilsyns-, kontroll- og klageprosedyrer, kan en person som har en psykisk lidelse av alvorlig karakter kan uten hans eller hennes samtykke bli utsatt for en intervensjon rettet mot å behandle hans eller hennes psykiske lidelse bare der uten slik behandlingalvorlig skade vil sannsynligvis føre til helsen hans eller hennes».

Videre utarbeidelse av utkastet til tekst

Mårten Ehnberg sa at under de fortsatte forberedelsene vil Sverige fortsette å overvåke at de nødvendige beskyttelsesprinsippene opprettholdes.

Han understreket at "Det er ikke akseptabelt hvis tvungen omsorg brukes på en måte som betyr at personer med nedsatt funksjonsevne, inkludert psykososiale funksjonshemninger, blir diskriminert og behandlet på en uakseptabel måte."

Han la til at den svenske regjeringen er svært forpliktet, både nasjonalt og internasjonalt, for å ytterligere forbedre gleden av menneskerettighetene for personer med psykisk dårlig helse og funksjonshemminger, inkludert psykososiale funksjonshemninger, samt å fremme utviklingen av frivillige, lokalsamfunnsbaserte støtte og tjenester.

Han avsluttet med å merke seg at den svenske regjeringens arbeid med rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne vil fortsette med uforminsket styrke.

Også i Finland følger regjeringen prosessen nøye. Krista Oinonen, direktør for enheten for menneskerettighetsdomstoler og konvensjoner, fortalte utenriksdepartementet. the European Times, at: «Under hele utarbeidelsesprosessen har Finland også søkt en konstruktiv dialog med sivilsamfunnsaktører, og regjeringen holder parlamentet behørig informert. Regjeringen har i det siste organisert en omfattende konsultasjonsrunde blant en stor gruppe relevante myndigheter, samfunnsorganisasjoner og menneskerettighetsaktører.»

Krista Oinonen kunne ikke gi et avgjørende synspunkt på utkastet til mulig lovtekst, da diskusjonen om tekstutkastet fortsatt pågår i Finland.

European Human Rights Series logo Europarådet: Kampen for menneskerettigheter innen psykisk helse fortsetter

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -