3.8 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
NyheterINTERVJU: Slutt med "straffende og diskriminerende lover" for å slå AIDS

INTERVJU: Slutt med "straffende og diskriminerende lover" for å slå AIDS

offisielle institusjoner
offisielle institusjoner
Nyheter kommer hovedsakelig fra offisielle institusjoner (offisielle institusjoner)

Mandeep Dhaliwal, direktør for HIV og helse ved FNs utviklingsprogram (UNDP) er bekymret for at spredningen av slike lover hindrer FNs respons på viruset, som også rammes av en rekke sammenkoblede globale kriser.

Mandeep Dhaliwal: Det er en avgjørende tid og mulighet for å stimulere folk til å få AIDS-responsen tilbake på sporet. For UNDP handler HIV/AIDS-responsen om å redusere ulikheter, forbedre styresett og bygge robuste og bærekraftige systemer, og det er virkelig her vi må trappe opp handlingen hvis vi skal gjenvinne tapt terreng.

UNDP

FNs nyheter Hva er koblingene mellom HIV/AIDS og utvikling?

Mandeep Dhaliwal: HIV og andre helseproblemer er drivere og indikatorer for menneskelig utvikling. For eksempel har krigen i Ukraina en dramatisk effekt på levekostnadene, og 71 millioner mennesker i utviklingsland har falt i fattigdom på bare tre måneder.

Det har konsekvenser for alt fra finansiering av HIV/AIDS-programmer, til tilgang til tjenester, forebygging og behandling.

Vi ser økende ulikheter innenfor og mellom land, og vi vet at i denne typen kriser bæres virkningen uforholdsmessig av de mest sårbare og marginaliserte i lokalsamfunnene våre.

Vi ser de gjennomgripende effektene av flere overlappende kriser: COVID-pandemien, krigen i Ukraina, finanskrisen, mat- og energikrisen og klimakrisen.

Alle disse bidrar til tilbakefall av hiv, og en nedgang i ressursene som er tilgjengelige for land. Det er en utrolig belastning på allerede skjøre, svake og ofte fragmenterte helsesystemer, og COVID har nettopp forsterket det.

Det er 100 millioner fordrevne. Det er en global rekord, og de har økt risiko for å få HIV. De møter hindringer for tilgang til hiv- og helsetjenester og er ofte avskåret fra støttenettverk.

Økonomiske vekstutsikter er nede. Verdensbanken anslår at 52 land vil stå overfor et betydelig fall i forbrukskapasiteten gjennom 2026.

Disse 52 landene er viktige fordi de er hjemsted for 43 prosent av menneskene som lever med HIV over hele verden. Men nå er HIV-responsen, spesielt i Afrika, i fare.

FN-nyheter: Tror du vi kan utrydde AIDS?

Mandeep Dhaliwal: Jeg tror vi kan komme til slutten av AIDS som en trussel for folkehelsen, men det kommer til å kreve en presserende oppskalering av innsatsen de neste fem årene, for å virkelig løse noen av de vedvarende utfordringene i AIDS-responsen, spesielt rundt unge og unge kvinner i Afrika sør for Sahara, og marginaliserte befolkninger globalt.

Dette inkluderer menn som har sex med menn, sexarbeidere, transpersoner og personer som bruker narkotika, som alltid har vært mer sårbare og med større risiko for å få HIV.

Og det krever fjerning av straffende og diskriminerende lover som holder disse menneskene borte fra tjenester, og borte fra tilgang til forebygging. Dataene viser at land som har fjernet denne typen lover gjør det bedre når det gjelder HIV-respons.

Dessverre er det ikke normen, og de fleste landene med disse lovene er ikke på vei til å reformere sine juridiske og politiske miljøer.

Så denne konferansen er også en mulighet til å bringe oppmerksomhet til de historiske målene som ble vedtatt av medlemslandene i 2021 politisk erklæring om HIV [disse målene innebærer store reduksjoner i å redusere HIV/AIDS-relatert stigma, kriminalisering, kjønnsulikhet og vold]

Hvis vi kan oppnå det, kan vi komme til slutten av AIDS som en trussel mot folkehelsen innen 2030.

FN-nyheter: Da temaet for denne konferansen – re engasjere og følg vitenskapen – ble valgt, var det et budskap til de regjeringene som har satt disse lovene på plass?

Mandeep Dhaliwal: Ja. Det er mye vitenskap der ute nå som viser at avkriminalisering gir folkehelse og hiv-fordeler. Forebygging er mer effektiv, spesielt i marginaliserte befolkninger. Det fører til bedre tilgang til tjenester og sosial støtte.

Det er også et budskap om ikke å glemme hiv. Det er fortsatt en jobb å gjøre, og vi må gjenvinne terrenget vi har mistet de siste par årene.

En familie gjennomgår en HIV-screeningstest hjemme i det sørvestlige Elfenbenskysten. © UNICEF/Frank Dejong

En familie gjennomgår en HIV-screeningstest hjemme i det sørvestlige Elfenbenskysten.

FN-nyheter: På bakgrunn av dette svært vanskelige internasjonale landskapet, hva tror du er det beste, realistiske resultatet av denne konferansen?

Mandeep Dhaliwal: Den ene er en forpliktelse til å drive handling for å fjerne straffende og diskriminerende lover, eliminere stigma og diskriminering og beskytte mennesker mot vold.

Den andre er en forpliktelse til å følge vitenskapen. Vitenskapen beveger seg i et tempo som vi ikke har sett før. For eksempel finnes det nå et langtidsvirkende antiretroviralt middel, som vil være veldig bra for forebygging i nøkkelpopulasjoner. Men det må prises på et punkt som gjør det rimelig og tilgjengelig i utviklingsland.

Jeg håper at konferansen tar opp dette problemet fordi det er et tema som har gått gjennom COVID-pandemien, absolutt rundt COVID-vaksinasjon, og det er et tema som HIV-miljøet er kjent med, spesielt når det gjelder tilgang til behandling.

Vi har hatt 40 år med HIV-pandemien og vi gjorde fremskritt, men du kan ikke ta fremgang for gitt.

Vi er helt i stand til å håndtere flere pandemier samtidig: HIV, TB, malaria, COVID og nå apekopper, som har blitt erklært et folkehelsespørsmål av internasjonal interesse.

Vi kan gjøre det, men det krever investeringer, handling og engasjement. Vi bør alle gå inn for full påfyll av Globalt fond for å bekjempe AIDS, tuberkulose og malaria, som finner sted i slutten av september i New York.

Vi må virkelig trappe opp vår investering, vår handling og vår forpliktelse til å fullføre jobben med HIV fordi den beste måten å være bedre forberedt på fremtidige pandemier på er å håndtere de du allerede står overfor.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -