10.1 C
Brussel
Mandag, desember 11, 2023
Redaktørens valgRuslan Khalikov: Russland ødelegger kirker og pluralisme i Ukraina

Ruslan Khalikov: Russland ødelegger kirker og pluralisme i Ukraina

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

Ruslan Khalikov er ekspert i religionsvitenskap, medlem av styret for den ukrainske religionsforskerforeningen, og han jobber med et prosjekt for å dokumentere krigens virkninger på religiøs pluralisme i Ukraina, enten i okkuperte områder eller i resten. av landet. Han og kollegene hans dokumenterte et stort antall ødeleggelser av religiøse steder og bygninger siden begynnelsen av krigen. Vi hadde muligheten til å snakke kort med ham og stille ham noen spørsmål:

1. Kan du kort beskrive forskningsprosjektet ditt?

Ruslan Khalikov
Ruslan Khalikov

Vårt prosjekt "Religion on Fire: Documenting Russia's War Crimes against Religious Communities in Ukraine" ble lansert som et svar på Russlands fullskala invasjon av Ukraina. I mars 2022, vår organisasjon, Workshop for akademisk studie av religioner, initierte prosjektet, og ble helt fra starten støttet av Ukrainas statstjeneste for etnopolitikk og samvittighetsfrihet og Kongressen for etniske samfunn i Ukraina. Senere fikk prosjektet støtte fra Internasjonalt senter for jus og religionsvitenskap (USA).

Dette prosjektet tar sikte på å registrere og dokumentere skadene påført av religiøse bygninger som et resultat av militære aksjoner fra den russiske hæren i Ukraina, samt drap, såring og bortføring av religiøse ledere av forskjellige kirkesamfunn. Under krigen har teamet vårt et mål om å samle inn data om krigsforbrytelser begått av den russiske føderasjonen i Ukraina mot religiøse samfunn av forskjellige kirkesamfunn. Materialet vi samler inn kan brukes i fremtidige studier av krigens innvirkning på de religiøse samfunnene i Ukraina, i utarbeidelse av rapporter for internasjonale organisasjoner, samt bevis for å stille angriperen for retten.

ruinene av St. Nicholas-kirken i landsbyen Zagaltsi (Kyiv oblast)
Ruinene av St. Nicholas-kirken i landsbyen Zagaltsi (Kyiv oblast)

Som nå er mer enn 240 religiøse bygninger berørt av militære aksjoner, som vi har registrert i vår database. Rundt 140 av dem er kristne ortodokse kirker, klostre, og de fleste av dem tilhører UOC (MP). Moskeer, synagoger, bedesaler, rikets haller, ISKCON-ashramer, bygninger fra andre religiøse minoriteter lider også, og vi registrerer dem også i databasen. Vi vet også om rundt femten tilfeller av religiøse ledere drept eller drept ved beskytning, inkludert militærprester og sivile frivillige fra religiøse samfunn. Noen lokale religiøse ledere er blitt bortført av russiske militærstyrker, tvunget til å forlate hjemmet og sognet på de okkuperte områdene.

2. Hva er situasjonen angående religioner i Ukraina under den pågående krigen? I det frie Ukraina? I okkuperte områder?

Situasjonen er veldig forskjellig, avhengig av troendes erfaring i et bestemt område. Der kampene og beskytningen pågår, eller på steder som var under en kortvarig okkupasjon, ser vi et økende samarbeid mellom ulike religiøse organisasjoner, selv om de før invasjonen behandlet hverandre som motstandere. For eksempel: mellom ulike kristne ortodokse kirker, ortodokse og protestanter, muslimer og kristne. Hovedfokus for samarbeidet er frivillige, humanitære aktiviteter.

Menighetene gir tilfluktsrom til sivile under beskytning, leverer humanitær hjelp, leverer hærprester til militære enheter (loven om prestetjeneste er fullt ut vedtatt først denne våren), organiserer bloddonasjon osv. På steder der kampfronten ikke er så nærme, og der det ikke er noen daglig og umiddelbar trussel mot livet, fortsetter konkurransen mellom religiøse organisasjoner.

I de nylig okkuperte områdene forventes troende fra en rekke religiøse organisasjoner, spesielt religiøse minoriteter, å møte restriksjoner i sin praksis. Kirkesamfunn som er forbudt i Russland, som Jehovas vitner, tilhengere av Said Nursi, Hizb ut-Tahrir, vil også bli forbudt etter hvert som russiske administrasjoner styrkes der.

I de frie territoriene tar alle religiøse organisasjoner så mye som mulig avstand fra bånd med russiske medtroende. Til og med den ukrainske ortodokse kirken, som tidligere var i union med Moskva-patriarkatet, holdt et spesielt råd 27. mai og slettet denne forbindelsen fra sin charter.

Tvert imot, i de okkuperte områdene er flere samfunn i denne kirken tvunget til å underordne seg den russisk-ortodokse kirken. Selv om siden 2014 frem til den nåværende eskaleringen, ble samfunnene på både Krim og CADLR (Certain Areas of Donetsk og Luhansk Regions) formelt sett på som deler av UOC. På samme måte gikk de muslimske samfunnene i Donetsk- og Lugansk-regionene i de okkuperte områdene inn i innflytelsessfæren til henholdsvis det russiske muftisrådet og den åndelige forsamlingen av muslimer i den russiske føderasjonen.

3. Ser du en økning i religiøst motiverte forbrytelser fra russisk del?

Helt fra begynnelsen av invasjonen, og til og med før den, har russiske politiske og religiøse ledere, inkludert president Vladimir Putin, Patriark Kirill Gundyaev, Mufti Talgat Tadzhuddin, brukte Pandito Khambo Lama Damba Ayusheev og andre den religiøse faktoren som en av årsakene til invasjonen. De anklaget den ukrainske siden for å krenke rettighetene til UOC, for å påtvinge vestlige verdier, og oppfordret til å befri befolkningen i Ukraina fra "religiøs undertrykkelse". Samtidig, med sin invasjon, ødelegger Russland ikke bare landskapet av religiøs pluralisme i Ukraina, men det ødelegger også bokstavelig talt dusinvis av templer til UOC (MP), frarøver troende muligheten til å implementere sin religionsfrihet og tro. Slik sett er det ingen vekst, graden av hat er gjennomgående høy.

Hvis vi snakker om økningen i antall religiøst motiverte forbrytelser, så kan vi først og fremst snakke om det i de okkuperte områdene, hvor religiøs pluralisme avtar, minoriteter mister muligheten til fritt å utøve sin religion. Men selv prester i UOC-MP som er illojale mot de russiske administrasjonene risikerer å havne i fengsel, de blir med jevne mellomrom kalt inn til avhør eller til og med kidnappet for en stund, de blir truet på sosiale medier. Dersom Russland bestemmer seg for å offisielt annektere de erobrede områdene, kan vi forvente at en rekke religiøse samfunn der vil falle inn under russisk lovgivning om ekstremisme, slik det skjedde på Krim. Så langt føler russiske administrasjoner seg ikke selvsikre nok til å vie mye tid til religiøs undertrykkelse.

4. Noe du vil legge til?

Jeg vil gjerne understreke behovet for bistand til ukrainske religiøse minoriteter, siden de kanskje ikke kan komme seg på egen hånd etter ødeleggelsen av religiøse bygninger og kollapsen av lokalsamfunn under krigen. Dette vil bevare det høye nivået av religions- og livssynsfrihet, samt pluralisme som den russiske føderasjonen prøver å ødelegge. Ukraina trenger også hjelp til dokumentasjon av krigsforbrytelsene, fordi antallet krigsforbrytelser generelt sett allerede når hundretusener, alle etterforskningsinstanser jobber med saker, og det sivile samfunn er også engasjert i dokumentasjon, men vi trenger både institusjonell og ressursstøtte fra Europeiske land. Og sist, vennligst ikke slutt å øke bevisstheten om krigen i Ukraina, inkludert ødeleggelsen av religiøse bygninger – ingenting har stoppet ennå, krigen pågår, og bare forente Europa kan bidra til å fullføre den.

ruinene av st. Andrew-kirken i landsbyen Horenka (Kyiv oblast)
Ruinene av st. Andrew-kirken i landsbyen Horenka (Kyiv oblast)

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -