-2.2 C
Brussel
Lørdag desember 2, 2023
NyheterTranseuropeiske transportprosjekter: første klarsignal til nye regler

Transeuropeiske transportprosjekter: første klarsignal til nye regler

Store EUs transportinfrastrukturprosjekter bør fokusere mer på bærekraftig transport, unngå forsinkelser og etablere forbindelser med Ukraina og Moldova, sier transport-parlamentsmedlemmer.

Transport- og reiselivskomiteen vedtok torsdag sitt standpunkt til gjennomgangen av reglene for transeuropeisk transport (TEN-T). Dette er EUs plan for å bygge et nettverk av jernbaner, veier, indre vannveier og nærsjøfartsruter forbundet gjennom havner og terminaler på tvers av europeisk Union. Pågående TEN-T-prosjekter spenner fra Rail Baltica, som forbinder Helsingfors og Warszawa, til Brenner basetunnel, som forbinder Østerrike og Italia, eller Lisboa–Madrid høyhastighets jernbanelinje.

Bærekraftig transport

Transport- og turismekomiteen tar til orde for enhetlige tekniske og operasjonelle standarder for hver transportform og understreker at intermodal transport primært bør utføres med jernbane, indre vannveier eller nærskipsfart, mens eventuelle innledende og/eller siste etapper kan utføres på vei. . Dette bør føre til fullelektrifiserte jernbaner i kjernenettet for TEN-T, som kjører med minst 160 km/t passasjer- og 100 km/t godstog, som kan krysse EUs indre grenser på mindre enn 15 minutter innen utgangen av 2030.

MEP-er ber medlemslandene om å vedta bærekraftige urbane mobilitetsplaner innen utgangen av 2025 for å integrere ulike transportmåter, inkludert sykling eller aktiv mobilitet, redusere kø og forbedre trafikksikkerheten. Denne planen bør bli en av betingelsene for å få EU-midler.

Ingen forsinkelser

MEP-er bekrefter behovet for å fullføre store transportinfrastrukturprosjekter innen utgangen av 2030 på kjerne TEN-T nettverk, og innen utgangen av 2050 på en omfattende nettverk fokusert spesielt på å eliminere flaskehalser og manglende lenker og bedre styrke 11 europeiske koordinatorer. For å stimulere til en rask utrulling av disse prosjektene, støtter MEP-er innføringen av en mellomtidsfrist til 2040. I tilfelle en betydelig forsinkelse foreslår MEP-ene at kommisjonen umiddelbart bør starte en overtredelsesprosedyre og redusere eller avslutte finansieringen.

Partnerskap med tredjeland og militær mobilitet

Etter Russlands krig mot Ukraina, støttet transportkomiteen å kutte transportinfrastrukturprosjekter med Russland og Hviterussland og i stedet styrket partnerskapet med Ukraina og Moldova. MEP-medlemmer vil også at EUs regjeringer skal ekskludere ikke-EU-bedrifter fra å delta i store TEN-T-prosjekter, hvis Kommisjonen anser dem som en sikkerhetsrisiko.

Når de bygger eller oppgraderer TEN-T-infrastruktur, må EU-landene sørge for sømløs overføring av militære tropper og materiell innen EU, sier MEP-er. Innen ett år etter at de nye reglene trer i kraft, vil kommisjonen gjennomføre en studie om kortvarig bevegelse i stor skala for å lette militær mobilitetsplanlegging.

Quotes

Medrapportør Barbara Thaler (EPP, AT) sa: «Alle snakker om å flytte transport til jernbane. Men mens biler, lastebiler eller fly kan krysse EUs grenser uten problemer, er tog, spesielt lastbiler, tvunget til å stoppe ved grensene, noen ganger i timevis, for å tilpasse seg kravene til ulike medlemsland. Derfor er det spesielt viktig å sørge for at jernbanegrensepasseringer ikke skal ta mer enn 15 minutter, og det bør også være plasser for godstog tildelt på tvers av landegrensene. Det er ambisiøst, men nødvendig hvis vi skal lykkes med å flytte trafikken fra vei til jernbane."

Medrapportør Dominque Riquet (Renew, FR) la til: «Transportinfrastruktur er avgjørende, fungerer som ryggraden i vår økonomi og velstand, samtidig som det øker samholdet og bidrar til å nå Unionens klimamål. Vi står imidlertid overfor for mye forsinkelse på bakken; Europa begynner å henge etter våre internasjonale konkurrenter, og unionen lider under for lite investeringer og mangel på politisk vilje fra medlemslandene. Som sådan vil parlamentet sørge for at vi har en TEN-T-forskrift som fungerer og leverer for våre virksomheter og innbyggere.»

Neste trinn

Utkastet til forhandlingsmandat ble godkjent med 44 stemmer for, ingen mot og en avsto. Transportkomiteens MEP-medlemmer støttet også enstemmig (44 stemmer for) en beslutning om å starte samtaler med medlemslandene om den endelige utformingen av lovgivningen, når plenarforsamlingen gir grønt lys neste uke.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -