19.1 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
EuropaLiv og rusmidler, del 1, en oversikt

Liv og rusmidler, del 1, en oversikt

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Christian Mirre
Christian Mirre
PhD. i vitenskaper, har en Doctorat d'Etat ès Sciences fra University of Marseille-Luminy og har vært langtidsbiolog ved det franske CNRSs seksjon for biovitenskap. For tiden representant for Foundation for a Drug Free Europe.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

Narkotika // "Det er bedre og mer nyttig å møte et problem i tide enn å søke en løsning etter at skaden er gjort" forklarer et latinsk ordtak fra midten av 13-tallet. I følge Rådet for Den europeiske union (Revisjon august 2022):

Narkotika er et komplekst sosialt og helsefenomen som påvirker millioner av mennesker i EU. Ulovlige stoffer kan ha enorme negative konsekvenser, ikke bare for menneskene som bruker stoffene, men også for deres familier og lokalsamfunn. Bruken av narkotika genererer enorme kostnader for og skader på folkehelse og sikkerhet, miljø og arbeidsproduktivitet. Det utgjør også sikkerhetstrusler knyttet til vold, kriminalitet og korrupsjon.

Narkotika og historie

Merkelig nok er narkotikahistorien knyttet til eksistensen av liv på jorden, som dukket opp for rundt 3.5 milliarder år siden, først i vann og deretter på overflaten. Parallelt med livsutviklingen oppstår et grunnleggende problem: hvordan overleve og være en del av næringskjeden samtidig som man sikrer artens overlevelse.

Levende organismer har derfor utviklet forsvarsmidler: den konstituerende slike som klør, horn, pigger, etc. og de såkalte induserbar de som er opphavet til syntesen av giftige stoffer i form av sekundære metabolitter som ikke er nødvendige for organismens liv, men nødvendige for dens overlevelse mot rovdyr. Og mennesket er et av disse formidable rovdyrene! Så det er et nært forhold mellom overlevelse og eksisterende giftstoffer eller medikamenter.

Ved tidenes opprinnelse var menneskelig helse i en verden av ånder, magiske praksiser og tro. Tradisjonelle helbredelsessystemer er tilbake til forhistorisk tid og herdingstradisjonene inkluderte allerede bruk av psykoaktive planter. I Europa, det var i antikkens Hellas, på 5-tallet f.Kr., at Hippokrates la grunnlaget for rasjonell medisin og medisinsk etikk. Hans ed ble tatt opp på verdensnivå av World Medical Association, opprettet i 1947, deretter i Genève-erklæringen fra 1948 (revidert i 2020) og også av farmasøyter/apoteker og tannleger.

Det må skilles mellom rusmidler og medikamenter. Hovedforskjellen ligger i formålet med bruk eller forbruk:

-Medisinen har en dosering, et helbredende formål, en presis og repeterende handling. Men medisinen er ikke alltid uten toksisitet. Paracelsus (1493-1541), en sveitsisk lege, filosof og teolog sa til og med:

«Alt er gift og ingenting er uten gift; dosen alene gjør en ting ikke en gift".

-A medikament er ethvert stoff, naturlig eller syntetisk, som har en modifiserende effekt på bevissthetstilstanden, mental aktivitet og atferd, og som kan forårsake avhengighet. Noen medisiner kan samsvare med denne definisjonen, men stoffet konsumeres uten resept og dets nåværende bruk har ikke et helbredende mål. Det kan være å oppleve nye eller hyggelige opplevelser, å flykte fra virkeligheten, angst, relasjonsproblemer, tidligere traumer, ved konformitet eller opprør, å være effektiv eller tåle press. Men uansett årsaker og mønstre er bruk av narkotika ikke uten risiko med ukontrollerte konsekvenser...

Narkotika og menneskeheten

Narkotikahistorien smelter også sammen med menneskehetens historie når det gjelder:

a) den Hemp (cannabis) som var kjent i Asia siden yngre steinalder, rundt 9000 f.Kr. Frøene ble brukt i Egypt for sine betennelsesdempende egenskaper, og i Kina for sin næringsrikdom og i 2737 f.Kr. er hamp inkludert i Traktaten om medisinske urter av keiseren Shen Nong; hampstokkene dukker opp i Europa importert av romerne og med de forskjellige invasjonene som kommer fra Asia. Det var også den "hellige urten" i sjamanenes ritualer og en del av den medisinske praksisen til munkene på 12-tallet.

b) den Coca blader, fra anlegget Erythroxylum coca, ble brukt siden 3000 år f.Kr. i Andesfjellene. For inkaene hadde denne planten blitt skapt av solguden for å slukke tørsten, kutte sulten og få deg til å glemme trettheten. Den ble også brukt under religiøse seremonier som i Peru og Bolivia. Vesten oppdaget kokabruken og eiendommene på 16-tallet med de spanske "conquistadores" av Pizarro (1531), misjonærer og nybyggere. Kokablader ble deretter brukt til å slavebinde og sende indianerne til arbeid i sølv-, gull-, kobber- og tinngruvene. I 1860 isolerte den tyske kjemikeren Albert Niemann det aktive anestesistoffet i kokabladene. I 1863 lanserte den korsikanske kjemikeren Angelo Mariani den berømte franske tonicvinen "Vin Mariani" laget med Bordeaux-vin og kokabladekstrakter. I mellomtiden, i 1886, ble John Stith Pemberton (1831-1888), en farmasøyt fra Atlanta (USA), såret i krig og vha. kokain, inspirert av Mariani vin produsert en stimulerende drink laget av koka, kolanøtter og brus. Så kjøpte forretningsmannen Asa Griggs Candler (1851-1929) formelen og opprettet i 1892 The Coca-Cola Company. I 1902 erstattet koffein kokain i Coca-cola. 

 Kokain er et kraftig stimulerende middel for sentralnervesystemet. Etter at "høyen" går over (15-30 min), kan personen føle seg engstelig, deprimert, med et intenst behov for å bruke kokain igjen. Kokain er et av de vanskeligste rusmidlene å trekke seg fra.

Det var på 1960-tallet, popularisert av musikk og media, at narkotika ble symboler på ungdommelig opprør, sosiale omveltninger og begynte å invadere alle aspekter av samfunnet. På mange måter var dette århundrets farmasøytiske tiår med en mengde nye stoffer – og medikamenter – tilgjengelig.

Narkotika klassifisert

Hvis vi gjør et inntog i narkotikaverdenen, kan vi klassifisere dem i henhold til deres virkninger, for eksempel:                                                                

 • Dissosiativer: Dinitrogenoksid (N2O, lattergassen) brukes som bedøvelsesmiddel og smertestillende i kirurgi og tannbehandling. Og brukes for tiden til sifoner med pisket krem. Det er svært verdsatt av unge mennesker under fester for den euforiske effekten, men det kan forårsake alvorlige nevrologiske, hematologiske og hjertesykdommer. Det ødelegger vitamin B12. Det inkluderer også ketamin, PCP (englestøv), GBL (et beroligende middel) og GHB (et løsemiddel), etc.
 • Vrangforestillinger og entakogene (ønske om kontakt, empati): Skopolamin, Atropin, etc.
 • Depressiva: alkohol, barbiturater (Amytal, Pentobarbital), opium, kodein,...
 • Cannabinoider (cannabis, hasj): Delta9-THC, CBD, CBN, etc.
 • Benzodiazepiner: Alprazolam (Xanax), Valium, Rohypnol, …
 • Psykiatriske legemidler: Fluoksetin (Prozac), Haloperidol (Haldol), Zoloft, Paroksetin (Paxil), etc.
 • Naturlige sentralstimulerende midler: kokain, koffein, teofyllin, kakaoteobromin, etc.;
 • Stimulerende midler: amfetamin, crystal meth, metamfetamin (Pervitine fra andre verdenskrig), etc.
 • Farmasøytiske sentralstimulerende midler: Adrafinil, Modafinil, Bupropion, etc.
 • Psykedeliske sentralstimulerende midler (hallucinogener): LSD, MDMA (ecstasy), Psilocybin, Bufotenin (alkaloid som skilles ut av huden på padden som amatører slikker) og Ibogaine (fra den sentralafrikanske Iboga-planten) er begge fra familien av tryptaminer som stammer fra nevrotransmitteren serotonin .

Bør også nevnes The New Psychoactive Substances (NPS) som imiterer tradisjonelle psykoaktive stoffer -cannabis, katinon (fra khat-bladene), opium, kokain, LSD eller MDMA (amfetamin). Men de er kraftigere og mer vanedannende. Mer enn 900 syntetiske stoffer er allerede identifisert i Europa, ukontrollerte og ulovlige, men solgt på Internett og klassifisert. (mer i EMCD Legemiddelprofiler).

Eksempler på NPS:

1) Syntetiske cannabinoider, finnes i: Spice, Yucatan, etc. som JWH-18 & 250, HU-210, CP 47 & 497, etc., som har affinitet for CB1-reseptorene.

2) Syntetiske derivater av katinon (et alkaloid ekstrahert fra khat-bladet, sympatikomimetikum): 3-MMC (3-metylmetkatinon) og 4-MMC (mefedron) som skaper eufori, blåkne-syndrom, risiko for hjerteinfarkt, etc.

 • MDPV (metylendioksypyrovaleron), fra "badesalter".
 • Overdosering fører til hypertermi, koronar hjertesykdom, arytmi, episoder med psykose og voldelig atferd.

3) Et syntetisk psykoaktivt opioidprodukt: fentanyl, 100 ganger kraftigere enn morfin og mer avhengighetsskapende, med uforutsigbare effekter. Det regnes som det mest dødelige stoffet ved overdose.

4) Krokodil, et russisk "kjøttspisende" stoff. Basert på desomorfin syntetisert i Tyskland i 1922 fra morfin/kodein, et kraftig beroligende og smertestillende middel som siden har blitt forlatt. Løsemidler, bensin, HCl, etc. tilsettes for å produsere stoffet med irreversibel nekrose.

2022 Europeisk rapport om narkotika

assortert-farge medisin kapsel lot

European Drug Report 2022 fra EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), bemerket at Europa hadde 83.4 millioner mennesker i alderen 15-64 som bruker narkotika, 29 % av befolkningen. Dette representerer:

 • 22.2 millioner for cannabis, det mest konsumerte stoffet (7 % av europeerne), hvorav 16 millioner var i alderen 15 til 34 år;
 • 3.5 millioner for kokain, inkludert 2.2 millioner i alderen 15-34 år;
 • Ecstasy eller MDMA angår 2.6 millioner mennesker;
 • 2 millioner for amfetamin, for det meste i alderen 15-34 år;
 • 1 million for heroin og andre opioider, med 514,000 XNUMX som mottar substitusjonsbehandlinger.

De største cannabisrøykerne er unge mennesker i Tsjekkia med 23 % i alderen 15-34, etterfulgt av Frankrike (22 %) og Italia (21 %). Nederland og Belgia med 110 tonn kokain beslaglagt i havnen i Antwerpen i 2021, er for tiden narkotikaknutepunktene i Europa.

EONN rapporterer at i 25 europeiske land er 80,000 45 mennesker i behandling for cannabisbruk, noe som representerer 2020 % av alle som deltar i narkotikabehandling i XNUMX.

Den økte tilgjengeligheten av et bredere utvalg av illegale rusmidler, inkludert NPS, har ført til ulike brukspraksis for blandinger som kompliserer det kliniske bildet. Antall dødsfall i overdose av ulovlige stoffer i EU er beregnet til å være i 2019 minimum 5,150 5,800 og 35 39 inkludert Norge og Tyrkia. Aldersgruppen som rammes mest er XNUMX-XNUMX år med dobbelt så mange dødsfall som gjennomsnittet.

*I staten Washington (USA) viser en studie fra 2021 at dødsfall ved selvmord økte med 17.9 % blant 15-24-åringer etter legalisering av cannabis.

For å beskytte menneskehetens fysiske og moralske helse og basert på konvensjonene fra 1925 og 1931, ble tre internasjonale konvensjoner om narkotikakontroll fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) signert. Dette er konvensjonene fra 1961, 1971 og 1988 mot ulovlig handel med narkotiske stoffer og psykotrope stoffer.

Barn, narkotika og avkriminalisering

I 1989 ble også barnekonvensjonen ratifisert. Artikkel 33, som for ofte glemmes av regjeringer, fastslår at:

Partene skal treffe alle passende tiltak, inkludert lovgivningsmessige, administrative, sosiale og pedagogiske tiltak, for å beskytte barn mot ulovlig bruk av narkotiske stoffer og psykotrope stoffer som definert i de relevante internasjonale traktater.

I Europa har flere land avkriminalisert cannabisbruk. Dette er spesielt tilfelle i Spania, Portugal, Italia og Nederland, der forbrukere ikke kan straffes med bøter eller fengsel hvis de er til personlig bruk.

Bare Malta har fullt ut legalisert rekreasjonsbruk av cannabis etter en lov vedtatt i desember 2021 som tillater ikke bare forbruk, men også dyrking.

I Tyskland har helseministeren til hensikt å følge dette mønsteret og legalisere rekreasjonsbruken av cannabis innen 2024. Hensikten hans med å avkriminalisere cannabis er å sikre bedre beskyttelse for barn og unge og også å gi bedre helsevern!

Frankrike anser at resultatene av avkriminalisering/legalisering fortsatt ikke er avgjørende, og at legalisering av cannabis har ført til en bagatellisering av produktet, uten å redusere narkotikasmugling, og uten å hindre forhandlere i å fortsette å selge andre ulovlige produkter.

I Tsjekkia nevnte rapporten fra 2022 om ulovlige stoffer det

"Temaene for politiske, profesjonelle og offentlige diskusjoner inkluderte cannabis brukt til både medisinske og ikke-medisinske formål, utilstrekkelig straff for cannabisrelaterte lovbrudd og bruk av psykedeliske midler for behandling av psykiske lidelser og for selvutvikling”.

I Ungarn er cannabis ulovlig, men en" personlig mengde" (1 gram) tolereres.

Ovennevnte rettferdiggjør de påfølgende EUs narkotikastrategier som 2021-2025 av Rådet for Den europeiske union siktet "å beskytte og forbedre trivselen til samfunnet og individet, å beskytte og fremme folkehelsen, tilby et høyt nivå av trygghet og velvære for allmennheten og øke helsekunnskapen" og i punkt 5: Forhindre bruk av narkotika og øke bevisstheten om de negative effektene av narkotika.

Narkotika, kjendiser og utdanning

Siden 1960-70-tallet, med start med Beat-generasjonen, og deretter med kjendiser (mange har senere møtt en uventet tragisk skjebne), har unge mennesker med mangel på faktadata og informasjon om narkotikaemnet blitt lette og sårbare mål. For tiden blir ungdommer eksponert for narkotika tidligere enn noen gang på grunn av den enkle tilgjengeligheten av narkotika, de aggressive promoteringene i media og på Internett, og på grunn av de stadige innovasjonene i det digitale illegale narkotikamarkedet.

Det er krystallklart når man snakker med ungdom og til og med foreldre at de er ivrige etter å vite mer om stoffets skadelige effekter for å kunne ha fakta for å ta den riktige avgjørelsen og for at foreldrene skal ha en effektiv dialog med barna sine. Så når vi står overfor narkotikaproblemet, er mesterordet utdanning! Faktisk:

Utdanning er en progressiv oppdagelse av vår egen uvitenhet skrev filosofen Will Durant (1885-1981). Dette er den beste forebyggingen og grunnleggende handlingen for å motarbeide presset og lobbyvirksomheten fra legemiddelindustrien.

Det mest destruktive elementet i vår nåværende kultur er narkotika sa humanisten L. Ron Hubbard (1911-1986). I Europa er cannabis (marihuana) sammen med alkohol det mest brukte stoffet av 15,5 % av de 15-34 år gamle. Og cannabis ser ut til å være inngangsporten til narkotikaens destruktive univers.

Dette er grunnen til at handlingene til Foundation for a Drug-Free Europe og dets hundrevis av Say No To Drugs-foreninger og grupper av frivillige over hele Europa, klar over at narkotika hvert år ødelegger tusenvis av liv og håp, bidrar aktivt gjennom Sannheten om narkotika kampanje, for forebyggende å utdanne ungdom og allmennhet med faktadata om skadevirkningene av narkotikabruk.

Mer i:

https://www.emcdda.europa.eu/publications/edr/trends-developments/2022_en

https://www.europol.europa.eu/publications-events/publications/eu-drug-markets-report

https://www.unodc.org/unodc/data-and-analysis/world-drug-report-2022.html

Bli informert om narkotika på: www.drugfreeworld.org or www.fdfe.eu

Oppdag snart i The European Times, neste del av denne artikkelen: Liv og narkotika: (2) Cannabis.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -