8.2 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
MiljøCOP28 - Amazonas står overfor en av sine mest nådeløse tørkeperioder

COP28 – Amazonas står overfor en av sine mest nådeløse tørkeperioder

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Siden slutten av september står Amazonas overfor en av sine mest nådeløse tørkeperioder i registrert historie. Foruroligende bilder fra Brasils Amazonas-show hundrevis av elvedelfiner og utallige fisk døde på elvebredden etter at vanntemperaturer forrige måned skjøt fra 82 grader Fahrenheit til 104 grader Fahrenheit.

Når temperaturene stiger, ser urbefolkningen og lokalsamfunnene over det sentrale og vestlige Amazonas – nemlig regioner i Brasil, Colombia, Venezuela, Ecuador og Peru – på elvene deres forsvinne i enestående hastighet.

Gitt regionens avhengighet av vannveier for transport, forstyrrer de alvorlig lave elvenivåene transporten av essensielle varer, med mange samfunn som sliter med å få tilgang til mat og vann. Regionale helseavdelinger har advart om at det også blir stadig vanskeligere å bringe akutt medisinsk hjelp til mange Amazonas-samfunn.

I Brasil har delstatsregjeringen i Amazonas erklært en nødsituasjon som myndighetene forbereder seg på det som allerede er den verste tørken i statens historie, og forventes å påvirke distribusjonen av vann og mat til 500,000 mennesker innen utgangen av oktober. Rundt 20,000 XNUMX barn kan miste tilgangen til skolene.

De varme og tørre forholdene har også ført til skogbrann over hele regionen. Siden starten av 2023, mer enn 11.8 millioner dekar (18,000 XNUMX sq mi) av Brasils Amazonas er blitt fortært av brann, et område som er dobbelt så stort som Maryland. I Manaus, hovedstaden i Amazonas i Brasil og en by med to millioner mennesker, har leger rapportert en økning i luftveisproblemer på grunn av vedvarende røyk fra branner, spesielt blant barn og eldre.

Fjerntliggende byer har også blitt påvirket. I Ecuador, hvor normalt 90 % av kraften genereres av vannkraftverk, har tørken i Amazonas tvunget regjeringen til å importere energi fra Colombia for å forhindre omfattende strømbrudd. "Elven som renner fra Amazonas, hvor kraftverkene våre ligger, har redusert så mye at vannkraftproduksjonen ble redusert til 60% på enkelte dager," forklarte Fernando Santos Alvite, Ecuadors energiminister.

Selv om våte årstider varierer i hele Amazonas, er det ikke forventet regn i de fleste berørte områdene før i slutten av november eller begynnelsen av desember.

EL NIÑO, AVKOGING OG BRANN: EN FARLIG KOMBINASJON

Forskere understreker at mens den ekstreme tørken er påvirket av El Niño, har avskoging gjennom årene forverret situasjonen. I tillegg presser skogbranner knyttet til slash-and-burn-praksis foretrukket av storfebrukere og soyabønnere regionen utover grensen.

Ane Alencar, vitenskapsdirektør ved Institute for Amazonian Environmental Research (IPAM), forklarer: "Røyken fra brannene påvirker regnet på flere måter. Når du hogger ned naturlig skog, fjerner du trær som slipper vanndamp ut i atmosfæren, noe som direkte reduserer nedbør.»

Forskning har vist at denne degenerative prosessen kan presse oss nærmere et "vippepunkt" i Amazonas, med varmere og lengre tørre årstider som potensielt kan utløse en massedød av trær. En studie publisert i fjor i Nature Climate Change antyder at vi bare er tiår unna store deler av Amazonas-regnskogen som kollapser og blir til savanne – noe som igjen vil gi en ødeleggende effekt på økosystemer rundt om i verden.

Denne tørken er ikke en isolert naturkatastrofe. Det er et symptom på globalt klima endringer og de lokale konsekvensene av avskoging. Å takle disse utfordringene krever koordinert handling på lokalt, nasjonalt og globalt nivå.

Den brasilianske regjeringen har opprettet en arbeidsgruppe og Peru har erklært en regional nødsituasjon, men svært få lokalsamfunn i regionen har sett noen koordinert innsats for å dempe virkningene av tørken. I mellomtiden bekymrer analytikere at avsidesliggende og isolerte urbefolkningssamfunn vil lide mer enn de fleste.

Urfolk står i frontlinjen for klimaendringer, til tross for at de bidrar minst til klimagassutslipp. Nå, mer enn noen gang, er internasjonal solidaritet og støtte til de berørte samfunnene avgjørende.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -