5.5 C
Brussel
Lørdag april 20, 2024
ReligionKristendomHvilken fremtid for kristen kultur i Europa?

Hvilken fremtid for kristen kultur i Europa?

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

Av Martin Hoegger.

Hva slags Europa er vi på vei mot? Og mer spesifikt, hvor er kirkene og Kirkebevegelser på vei inn i dagens klima med økende usikkerhet? Krympingen av kirkene er absolutt et veldig smertefullt tap. Men hvert tap kan skape mer plass og mer frihet til å møte Gud.

Dette var spørsmålene stilt av den tyske filosofen Herbert Lauenroth på den nylige "Sammen for Europa” møte i Timisoara. For ham er imidlertid spørsmålet om kristne er troverdige vitner til å leve sammen. https://together4europe.org/en/spaces-for-life-a-call-for-unity-from-together-for-europe-in-timisoara/

Den franske forfatteren Charles Péguy beskrev «lillesøsterhåpet» som bærer med seg tro og kjærlighet i en barnlig fremdrift. Det åpner nye horisonter og får oss til å si "og likevel", og tar oss inn i ukjent territorium.

Hva betyr dette for kirkene? Dagene med katedraler ser ut til å være over. Notre-Dame-katedralen i Paris står i brann ... men kristenlivet er i ferd med å dø ut. Kristne bevegelsers karismer kan imidlertid åpne nye veier. Det var for eksempel under andre verdenskrig at flere bevegelser ble født, som en ilddåp.

Samfunns skjebne avhenger av "kreative minoriteter".

Joseph Ratzinger, fremtidig pave Benedikt XVI, har anerkjent relevansen av denne forestillingen siden 1970. Helt fra begynnelsen har kristendommen vært en minoritet, en minoritet av et unikt slag. En fornyet bevissthet om dette karakteristiske faktumet ved dens identitet har store løfter for fremtiden.

Spørsmål om kjønn og autoritær politikk, for eksempel, ekskluderer, splitter og polariserer. Gjensidighet født av anerkjennelse av karismer og et vennskap sentrert om Kristus er de to essensielle motgiftene.

Når det gjelder gjensidighet, skrev Helmut Nicklas, en av fedrene til Together for Europe: «Det er først når vi virkelig lykkes med å motta vår egen opplevelse av Gud, våre karismer og våre gaver på en ny og dypere måte fra andre at vårt nettverk vil virkelig ha en fremtid!"

Og, om viktigheten av vennskap, bemerket filosofen Anne Applebaum: «Vi må velge våre allierte og venner med den største forsiktighet fordi det er bare med dem det er mulig å motstå autoritarisme og polarisering. Kort sagt, vi må danne nye allianser.

Kristi skjulte ansikt på veien til Emmaus

I Kristus har murene av hat og adskillelse blitt revet ned. Historien om Emmaus får oss til å forstå dette: på deres reise blir de to disiplene dypt såret og splittet, men gjennom Kristi nærvær som slutter seg til dem, blir en ny gave født. Sammen er vi kalt til å være bærere av denne "Emmaus-ferdigheten" som bringer forsoning.

Den slovakiske Mária Špesová, fra European Network of Communities, har også meditert på disiplene til Emmaus. Nylig møtte hun noen unge mennesker som hadde hånet kristne og hevdet at de tok feil. 

Emmaus-disiplenes opplevelse gir henne håp. Jesus skjulte sitt ansikt for å bringe deres hjerter til lyset og fylle dem med kjærlighet. Hun håper at disse tenåringene vil få den samme opplevelsen: å oppdage Jesu skjulte ansikt. Og det ansiktet viser gjennom vårt eget!

Ruxandra Lambru, en rumensk-ortodoks og medlem av Focolare-bevegelsen, føler splittelsen i Europa når det gjelder pandemien, vaksiner mot koronaviruset og staten Israel. Hvor er solidaritetens Europa når argumentene utelukker verdiene vi setter høyt, og når vi benekter andres eksistens eller demoniserer dem?

Veien til Emmaus viste henne at det er essensielt å leve troen i små samfunn: det er sammen vi går til Herren.

Påvirke sosialt og politisk liv gjennom kristne verdier

Ifølge Valerian Grupp, et medlem av Young Men's Christian Association, vil bare en fjerdedel av befolkningen i Tyskland tilhøre den katolske og protestantiske kirken i 2060. Allerede i dag eksisterer ikke lenger «den store kirken»; mindre enn halvparten av befolkningen tilhører den, og vanlige overbevisninger forsvinner.

Men Europa trenger vår tro. Vi trenger å vinne den tilbake ved å møte mennesker og invitere dem til å inngå et forhold til Gud. Kirkenes nåværende situasjon minner om situasjonen til Jesu første disipler, med deres "mobile kirker".

Når det gjelder Kostas Mygdalis, rådgiver for den interparlamentariske forsamlingen for ortodoksi, en ortodoks bevegelse som samler parlamentarikere fra 25 land, bemerker han at visse politiske kretser mystifiserer Europas historie ved å forsøke å slette arven etter kristen tro. For eksempel nevner de 336 sidene i en bok utgitt av Europarådet om Europas verdier ingen steder kristne verdier!

Likevel er vår plikt som kristne å si fra og ha en innvirkning på samfunnet... selv om kirkene noen ganger ser på mennesker involvert i politikk med mistenksomhet.

Edouard Heger, tidligere president, og statsminister i Slovakia, oppfordrer også kristne til å gå ut og si fra, med mot og kjærlighet. Deres kall er å være mennesker av forsoning.

«Jeg har kommet hit med bare én forespørsel, sier han. Vi trenger dere som politikere. Vi trenger også kristne i politikken: de bringer fred, og de tjener. Europa har kristne røtter, men det trenger å høre evangeliet fordi det ikke lenger kjenner det».

Oppfordringen til mot og tillit som jeg mottok fra Timisoara er oppsummert i disse ordene fra den hellige Paulus: «Vi er ambassadører sendt av Kristus, og det er som om Gud selv appellerte gjennom oss: vi ber dere, i navnet av Kristus, bli forlikt med Gud» (2 Kor 5,20).

Foto: Unge mennesker i tradisjonell kjole fra Romania, Ungarn, Kroatia, Bulgaria, Tyskland, Slovakia og Serbia, alle til stede i Timisoara, minnet oss om at vi er i hjertet av Europa.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -