25.4 C
Brussel
Zondag augustus 7, 2022

Bericht van voorzitter Charles Michel voor de openingsceremonie van "Kaunas – Culturele Hoofdstad van Europa 2022"

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie in The European Times betekent niet automatisch onderschrijving van het standpunt, maar het recht om het te uiten.

Meer van de auteur

Flag_of_Libanon- Libanon: gerichte sancties - de EU breidt hun kader uit

Libanon: gerichte sancties – de EU breidt hun kader uit

Dit kader, oorspronkelijk aangenomen op 30 juli 2021, voorziet in de mogelijkheid om gerichte sancties op te leggen aan personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor de ondermijning van de democratie of de rechtsstaat in Libanon
nieuwe strategische richtlijnen voor aquacultuur voor een duurzamer

Nieuwe strategische richtsnoeren voor aquacultuur voor een duurzamere, veerkrachtigere en concurrerendere aquacultuursector

Tijdens de Raad Landbouw en Visserij van vandaag in Brussel hebben de ministers overeenstemming bereikt over een reeks conclusies voor de verdere ontwikkeling van duurzame aquacultuur in de EU.
Oekraïense en Europese vlag

Dringende tijdelijke maatregelen voor Oekraïense chauffeursdocumenten

De Raad en het Parlement lanceren dringende tijdelijke maatregelen voor Oekraïense chauffeursdocumenten

Achter elke gemeenschap, elke stad, elk volk schuilt een unieke geschiedenis. Een unieke geschiedenis die onze onderscheidende identiteit vormgeeft. Maar identiteiten zijn nooit homogeen. Dat komt omdat we allemaal zijn samengesteld uit ontelbare lagen, zowel zichtbaar als ongezien, die we delen met anderen, die we soms met anderen uitwisselen. Deze lagen verrijken en versterken onze identiteiten. Ze maken ons tot wie we zijn. En net zoals geen man of vrouw een eiland is, alleen, in een vacuüm, zijn we allemaal veel groter dan onszelf. Omdat we deel uitmaken van onze gemeenschap. We maken deel uit van ons land, ons continent. Een deel van de mensheid.

En Europa, is daar naar mijn mening een fascinerend voorbeeld van. Lang voor de geboorte van onze Europese Unie, lang voor de vorming van moderne staten, was Europa eeuwenlang een buitengewoon netwerk van steden. Steden waarvan de culturele uitwisselingen net zo rijk en levendig waren als hun commerciële uitwisselingen. Steden zoals die van jou, hier in Kaunas. En vandaag staat uw stad centraal, een trots voorbeeld van dit programma van Culturele Hoofdsteden van Europa — een erfenis van Europa's rijke culturele geschiedenis en traditie.

Overal in Europa zien we sterke gemeenschappen verlevendigd door een sterke lokale, nationale en Europese cultuur. En deze gemeenschappen gedijen, komen samen en delen ervaringen door middel van collectieve artistieke inspanningen. Hun mensen delen verhalen, delen geschiedenissen, delen een gemeenschappelijke levende herinnering die hen zal overleven en doorgeven aan toekomstige generaties. Zo worden tradities gesmeed en gepropageerd. Zo ontstaat cultuur. En elk van deze culturele uitwisselingen - hoe groot of klein ook - helpt ons elkaar beter te begrijpen en brengt ons dichter bij elkaar. Als Litouwers. Als Europeanen.

Jij, in deze stad Kaunas, hebt een duidelijke keuze gemaakt: om waarden centraal te stellen in je programma Culturele Hoofdstad van Europa. Waarden die onze Europese gemeenschap zullen helpen ontwikkelen, consolideren en moderniseren. Je maakt gebruik van de creatieve energie van deze stad - om de culturele bijdragen te begrijpen en te waarderen van alle gemeenschappen die samen deze geweldige stad hebben gebouwd.

In de Europese Unie is er geen centrum en periferie. En vandaag is Kaunas meer dan ooit het kloppende hart van Europa.

Het is mij een groot genoegen om vandaag virtueel hier bij u te zijn, in Kaunas, de Culturele Hoofdstad van Europa. Veel succes, Kaunas! Succes, Litouwen! Bedankt voor je passie. Ik wens u en ons allemaal een succesvol Europees jaar. Dank u.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie - spot_img

Moet lezen

Laatste artikels