1.6 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
bøkerBokelskeres web: Utforsk en verden av bøker på nettet

Bokelskeres web: Utforsk en verden av bøker på nettet

Å oppdage nye bøker på nett er en utfordring som flere selskaper prøver å ta tak i.

Av Shubhangi Shah

Amazon, det multinasjonale konglomeratet på billioner dollar som nå driver med e-handel, cloud computing, strømmetjenester og kunstig intelligens, startet i 1994 som en online markedsplass for bøker. Selv om Jeff Bezos ikke var den første som opprettet et bokmarked på nettet, vil det ikke være en overdrivelse å si at han gjorde det mulig å kjøpe bøker på fingertuppene til enhver person i hvilken som helst del av verden. Tre tiår siden har teknologien i stor grad kommet til å definere hvordan bøker publiseres, markedsføres, kjøpes og til og med leses. Selv om vi kanskje har løst disse aspektene, er det fortsatt en utfordring å oppdage nye bøker.

Bestselgere er overalt, og det samme er bøker av kjendiser. Å utforske titler av nye og mindre kjente forfattere kan imidlertid føles som å finne en nål i en høystakk. Det ser ut til at det ikke er noen nettopplevelse som kan erstatte et bibliotek eller en bokhandel der man kan snu sidene i en tittel som virker interessant til null ned på den som appellerer. Nå ikke misforstå, det er massevis av anbefalinger og anmeldelser tilgjengelig på sosiale medier og aviser, men volumet kan være overveldende. Hvis det bare var noe for å filtrere støyen og hjelpe oss å finne bøker vi kanskje liker.

Akkurat som det er et gap, er det selskaper som strever etter å fylle det. Den siste er Tertulia, som bokstavelig talt refererer til en sosial sammenkomst med litterære eller kunstneriske overtoner, spesielt i Iberia eller Latin-Amerika.

Med utgangspunkt i betydningen beskriver selskapet appen som: "inspirert av de uformelle salongene ('tertulias') på spanske kafeer og barer, er Tertulia en ny måte å oppdage bøker på gjennom alle de livlige og berikende samtalene de inspirerer til". "Tertulia serverer bokanbefalinger og bokprat fra sosiale medier, podcaster og nettet, alt i én app," står det på nettstedet. Med enklere ord bruker appen teknologi for å samle bokanbefalinger og diskusjoner på tvers av plattformer, for eksempel sosiale medier, podcaster, nyhetsartikler osv., for å komme med anbefalinger tilpasset etter brukerens smak. Ikke bare det, brukere kan også bestille bøker på appen. For tiden er pocketbøker og hardcover tilgjengelig, og selskapet planlegger å selge e-bøker og lydbøker i løpet av de kommende månedene, rapporterte New York Times. Appen har nylig blitt lansert og er tilgjengelig på Apples appbutikk i USA. Tjenestene er ennå ikke gjort tilgjengelige i India.

Tertulia er den siste, men ikke den eneste bokoppdagelsesplattformen som er tilgjengelig. Bookfinity er en nettside som kommer med bokanbefalinger basert på et spørreskjema du fyller ut. Starter med et enkelt navn og kjønn, og den ber deg rett opp om å "bedømme en bok etter omslaget". Nei, ikke den idiomatiske måten, men ved å velge blant bokomslagene som vises på skjermen, som du synes er mest interessant. Du fortsetter å svare på noen spørsmål om deg selv for at nettstedet skal komme med anbefalinger.

Så er det Cooper-appen, den sosiale medieplattformen for bokelskere, hvis betaversjon nylig ble utgitt på iOS i USA. Appen bringer lesere og forfattere på samme plattform og streber etter en direkte interaksjon mellom de to. Tydeligvis kan det hjelpe nye og mindre kjente forfattere til å finne et publikum og lesere for å oppdage nye og lite kjente bøker.

Dette er de nye, men Goodreads er fortsatt den eldste i kategorien. Grunnlagt i 2006 og kjøpt av Amazon i 2013, er det vert for et virtuelt bibliotek som lar deg oppdage din neste lesning. Du kan også legge inn anmeldelser og anbefale bøker til venner.

En annen applikasjon er Litsy, som ser ut til å være en krysning mellom Goodreads og Instagram. På den kan du dele hva du synes, liker eller misliker om en bok. Et slags bokelskende fellesskap, det kan hjelpe vennene dine til å oppdage deres neste lesning gitt synspunktene er fra en troverdig kilde.

Alle disse ideene virker gode. Spørsmålet vedvarer imidlertid fortsatt om apper er måten å løse problemet med oppdagelse av nettbøker. Ikke at det er mangel på informasjon på nettet, men det mangler fortsatt nytten av å sikte gjennom bøker i en bokhandel. Et annet problem her er det mentale hastverket. Selv om det å sjekke gjennom bøker i en bokhandel eller et bibliotek kan være en beroligende opplevelse som hjelper deg å sakte ned, gjelder kanskje ikke det samme for en nettopplevelse, som bombarderer deg med massevis av informasjon på en gang, og overvelder deg. Ville ikke en app som filtrerer alt dette og kommer til poenget vært flott? Eller vi kan prøve å leve i den fysiske verden mer. Bedre? Kan være.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -