10.3 C
Brussel
Søndag, desember 10, 2023
ReligionINTERVJUERLeonid Sevastianov: Paven handler om evangeliet, ikke om politikk

Leonid Sevastianov: Paven handler om evangeliet, ikke om politikk

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

Formann for World Union of Old Believers Leonid Sevastianov sa nylig at pave Frans har til hensikt å besøke Moskva – og deretter Kiev. Vi inviterte Leonid Sevastianov til å kommentere mer detaljert både om denne saken og hans forhold til paven generelt. 

JLB: Uttalelsene dine om holdningen til pave Frans i krigen i Ukraina vises ofte i media, og faktisk fungerer du som en offentlig mekler for paven. Vi lærer mer om hans stilling og planer fra deg enn fra ham. Er du autorisert av den hellige far til å komme med slike kommentarer? 

LS: Familien min har kjent paven i 10 år. Vårt bekjentskap med ham fant sted i forbindelse med å organisere en konsert for fred i Syria i Vatikanet i 2013. Min kone Svetlana Kasyan, en operasanger, deltok på konserten med et soloprogram. Jeg tok meg selv av organisasjonsspørsmål. Siden den gang er fred, fredsskaping nøyaktig hva vårt forhold til paven er basert på. I tillegg har min kone og jeg vært aktivt involvert i prolife bevegelse. I 2015 opprettet vi Save Life Together Foundation, som arbeider for å beskytte ufødte barns verdighet og rettigheter. For sine aktiviteter ble Svetlana opphøyet av pave Frans til rang som Dame av St. Sylvesterordenen. Min kone og jeg setter stor pris på forholdet vårt til pave Frans og oppkalte til og med vår nyfødte sønn etter ham. Da krigen begynte, ga paven meg lydighet til å arbeide for fredens sak. Jeg er hans goodwill-ambassadør for å fremme fred. Du vet at paven er en jesuitt. Jesuittenes spiritualitet understreker rollen til individet, den lille mannen, hans autonomi i å fremme evangeliet over hele verden. Pave Frans, tror jeg, stoler på meg, og innser at jeg ikke har noen skjeletter i skapet, og motivasjonen min for ham er klar og åpenbar. Paven har fortalt meg at han var klar for ethvert skritt slik at freden hersket i Europa. For ham har en reise til Russland og Ukraina stor symbolikk. Han er sikker på at denne turen vil hjelpe Ukraina og Russland til å bli enige om en verden som er rettferdig for alle. 

JLB: Under protestene i Hviterussland støttet du utvetydig det hviterussiske folket i kampen for fred, frihet og rettferdighet. Hvem sin side er sannheten i Russlands krig i Ukraina nå? Hvor berettiget mener du Russlands territorielle krav er i forhold til Ukraina, inkludert i forhold til Krim-halvøya?

LS: For noen år siden ville jeg ha forsøkt å svare på spørsmålet ditt på den måten du ønsker å høre svaret mitt på. Men mitt forhold til pave Frans hjalp meg til å forstå meg selv som en kristen, eller, om du vil, å forstå kristendommen selv. Jeg vil svare deg med et spørsmål til spørsmålet: på hvilken side står paven i spørsmålet om ødeleggelsen av de pavelige statene, i spørsmålet om erobringen av Roma av Garibaldi og Victor Emmanuel? Eller på hvilken side sto Jesus Kristus og apostelen Peter i saken om Jerusalems fall i år 70? Poenget mitt er at kristendommen som sådan ikke svarer på geopolitikkens spørsmål. Det er heller ikke kristendommens kompetanse. Å se på kristendommen som patriotisme er ikke en del av evangeliet. Jeg sier ikke at en person ikke skal være en patriot, jeg sier bare at kristendommen ikke kan trekkes inn i spørsmålet om patriotisme og nasjonale interesser. Kristendommen opererer med evighetsspørsmål – selv når jorden selv og solsystemet ikke vil eksistere. Derfor er det mange som ikke forstår paven, de ønsker å se ham som en politiker, akkurat som mange av hans samtidige så i Kristus. Når noen er skuffet over ham som politiker, forråder noen ham, andre fornekter ham, og atter andre er klare til å korsfeste ham. La oss se på paven som en forkynner av evangeliet, ikke som en politiker. 

[Leonid Sevastianov ga allerede sin personlige mening om krigen, som sier at fra et kristent synspunkt er det å støtte det en kjetteri. Og 30. august 2022, Vatikanet ga en uttalelse som inneholdt: "Når det gjelder den storstilte krigen i Ukraina initiert av Den russiske føderasjonen, er pave Frans' intervensjoner klare og utvetydige i å fordømme den som moralsk urettferdig, uakseptabel, barbarisk, meningsløs, avskyelig og helligbrøde."]

JLB: Du gir jevnlig kommentarer til TASS, som i utlandet oppfattes som et av talerørene til Kreml-propagandaen. Hvorfor samarbeider du med akkurat dette mediet?

LS: Det er bare 3 nyhetsbyråer i Russland: TASS, RIA Novosti og Interfax. Ingen andre. Jeg kan ikke være ansvarlig for andre. Jeg kan bare svare for meg selv. Bare fordi det ikke er politisk motivasjon og politisk propaganda i mine ord.

JLB: Du har kjent patriark Kirill i lang tid, helt siden han var metropolit i Smolensk. Hva er ditt forhold til ham nå? Hva kan du si om frasen til pave Frans om at han er Putins altergutt? Hva er ditt forhold til Metropolitan Hilarion og den nye sjefen for DECR Vladika Anthony (Sevryuk) nå? Holder du kontakten med dem?

LS: Jeg har kjent patriark Kirill siden 1995. Jeg ble sendt av Metropolitan Alimpiy Gusev, formann for den russiske ortodokse kirken for gamle troende, for å studere ved Moscow Theological Seminary gjennom Metropolitan Kirill. Samtidig sendte patriarken meg for å studere i Roma ved det gregorianske universitetet, jeg dro dit i 1999 gjennom klostersamfunnet i Bose, som ligger i Nord-Italia. Jeg studerte i Roma med pengene til nettopp dette samfunnet under tilsyn av lederen Enzo Bianchi. Deretter fortsatte jeg studiene mine ved Georgetown University i Washington på et stipend fra American Bradley Foundation. Jeg jobbet ved Georgetown University som kapellan, så vel som i Verdensbanken. Da jeg kom tilbake til Moskva i 2004, ønsket jeg ikke å jobbe for Utenriksdepartementet i Moskva-patriarkatet (DECR). På dette grunnlaget hadde vi en misforståelse med Metropolitan Kirill, som da ledet denne strukturen, som man kan si vedvarer til i dag (misforståelsen). I 2009, etter valget av Metropolitan Kirill som patriark og utnevnelsen av Metropolitan Hilarion (Alfeev) som formann for DECR, opprettet og ledet jeg Gregory the Theologian Foundation, som sponset aktivitetene til DECR og opprettelsen og restaureringen av bygninger og lokaler, av All-Church postgraduate og doktorgradsstudier, så vel som dens daglige aktiviteter. På grunn av det faktum at jeg ikke støttet bruddet på fellesskapet med de greske kirkene i 2018 og også var indignert over den uverdige holdningen til Moskva-patriarkatet overfor gamle troende, ble finansieringen stoppet fra vår side, og jeg forlot stiftelsen. I 2018 fant den eneste verdenskongressen for gamle troende i historien sted, hvor jeg presenterte konseptet om verdensunionen. Dette konseptet ble godkjent av kongressen, og i 2019 opprettet jeg organisasjonen av World Union of Old Believers. Siden den gang, innenfor rammen av denne organisasjonen, har jeg vært engasjert i beskyttelse og promotering av verdens gamle troende. Jeg er også veldig involvert i Russland for å fremme religionsfrihet for alle innenlands. Når det gjelder Vladyka Anthony (Sevryuk), den nye sjefen for DECR, kjenner jeg ham godt fra tiden da han fortsatt var student. Jeg kan ikke si noe vondt om ham. Jeg kjenner ham bare fra den beste siden. Han gjorde aldri noe vondt mot meg eller noen jeg kjenner.

JLB: Hvorfor har paven til hensikt å besøke Moskva først, og ikke Kiev? Prøvde du å diskutere med ham muligheten for først å komme til Kiev, og først deretter formidle posisjonen til de ukrainske myndighetene til Kreml, og ikke omvendt?

LS: Jeg tror at for paven er rekkefølgen av besøket ikke av grunnleggende betydning: han ønsker bare å koble besøket til de to hovedstedene innenfor rammen av én reise. Det vil si å dra til Ukraina og Russland, og om han kommer inn i Russland fra Ukrainas territorium eller omvendt til Ukraina fra Russlands territorium, er dette ikke viktig for ham. Det er viktig at de to besøkene inngår i en felles tur for å understreke turens fredsbevarende og humanitære karakter. Jeg tror at russerne ikke vil bli fornærmet hvis han flyr til Russland fra Ukraina.

JLB: Hvor mye lytter paven til din mening? Hvor viktig er det for ham? 

LS: Paven lytter til enhver mening. Og for ham, jo ​​mindre personen er, desto viktigere er hans mening. Jeg har sett dette fra egen erfaring. Min mening for ham, jeg er helt sikker på dette, er ikke viktigere enn meningen til ukrainere eller de hviterussere han kommuniserer med. 

JLB: Den ukrainske flokken reagerer veldig smertefullt på ordene og handlingene til paven, og tror at han handler i kjølvannet av Kremls politikk. Ser paven en trussel om å miste den ukrainske flokken ved å flørte med Moskva? 

LS: Når det gjelder den såkalte "flørtingen" av paven, vil jeg igjen minne om at paven handler om evangeliet, ikke om politikk. Husker du hvordan disiplene kom til Kristus og fortalte ham at mange hadde flyttet fra ham på grunn av hans politisk ukorrekte ord? Da spurte Kristus dem: Og dere, vil dere ikke også forlate meg? Og det var da Peter svarte at de ikke hadde noe sted å gå, for han er Kristus. Paven taler om evangeliet. Og det er for alle, både russere og ukrainere. Kristus hang på korset, og til høyre og til venstre for ham var det tyver. Men en av dem sa at han ville være med Kristus, og den andre sa at han ikke ville. Her er historien om paven. Paven kan ikke sammenlignes med George Washington, Maccabee-brødrene, prins Vladimir, Monomakh eller kong Stanislaus. Paven kan bare sammenlignes med Kristus. Og å spørre om hans oppførsel samsvarer med Kristus eller ikke, å stille spørsmålet, hva ville Kristus ha gjort i hans sted. Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. Hele evangeliet handler om det!

JLB: Er du enig i pavens uttalelse om at avdøde Daria Dugina er et uskyldig offer for krigen? Kjente du Daria da hun var sognebarn i en av kirkene i den russisk-ortodokse kirke? Hvordan gikk det til at hun ble en av krigens propagandister?

LS: Du vet, jeg vil gjerne svare på ordene om Daria med talen til gudfaren til bedemannen, som kom for å be gudfaren drepe de kriminelle som voldtok datteren hans. Begravelsesmannen sa at rettferdigheten ville skje. Gudfaren spurte: er det rettferdig å drepe de som ikke har drept noen? Til og med Det gamle testamente hadde en regel for tull. Daria drepte ikke noen, hun deltok ikke i krigen i frontlinjen. Derfor er hennes død urettferdig. Slik sett er hun et uskyldig krigsoffer. Dette er hva paven sa. Jeg kjente ikke Daria. Før hennes død var det svært få som kjente henne i det hele tatt. Hun hadde ingen vesentlig innflytelse på ideologien i Russland.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -