4 C
Brussel
Tirsdag desember 5, 2023
NyheterEuroparådets menneskerettighetsdilemma

Europarådets menneskerettighetsdilemma

Europarådet har kommet i et alvorlig dilemma mellom to av sine egne konvensjoner som inneholder tekster basert på utdatert diskriminerende politikk fra første del av 1900-tallet og de moderne menneskerettighetene fremmet av FN. Dette blir stadig tydeligere ettersom en kontroversiell tekst utarbeidet av Europarådets komité for bioetikk skulle endelig gjennomgås. Det ser ut til at Europarådets komiteer har blitt bundet fast ved å måtte håndheve konvensjonstekst som faktisk opprettholder en Eugenikk-spøkelse i Europa.

Styringskomiteen for menneskerettigheter i Europarådet møttes torsdag 25. november for blant annet å bli informert om arbeidet til dets umiddelbare underordnede organ, Komiteen for bioetikk. Nærmere bestemt Komiteen for bioetikk i forlengelsen av Europarådet Konvensjon om menneskerettigheter og biomedisin hadde utarbeidet et eventuelt nytt lovverk som regulerer vern av personer ved bruk av tvangsmidler i psykiatrien. Den skulle ferdigstilles på komiteens møte 2. november.

I prosessen med å utarbeide dette mulige nye juridiske instrumentet (teknisk sett er det en protokoll til en konvensjon), har det vært utsatt for fortsatt kritikk og protester fra et bredt spekter av fester. Dette inkluderer fra FNs spesielle prosedyrer, FNs menneskerettighetsråd, Europarådets egen kommissær for menneskerettigheter, rådets parlamentariske forsamling og en rekke organisasjoner og eksperter som forsvarer rettighetene til personer med psykososiale funksjonshemninger.

Utkast til tekst presentert for Styringskomiteen for menneskerettigheter

Sekretæren for komiteen for bioetikk, Laurence Lwoff, presenterte denne torsdagen styringskomiteen for menneskerettigheter beslutningen fra komiteen for bioetikk om ikke å foreta en endelig diskusjon av teksten og stemme for dens behov og overholdelse av internasjonale menneskerettigheter. Offisielt ble det forklart som en endring av stemmen. I stedet for å ta endelig stilling til godkjenningen eller vedtakelsen av utkastet til protokollen, ble det besluttet at komiteen skulle stemme over hvorvidt den skulle sende utkastet til rådets beslutningsorgan, Ministerkomiteen, «med en med tanke på en avgjørelse." Dette ble notert av Styringskomiteen for menneskerettigheter.

Komiteen for bioetikk hadde vedtatt dette med flertall under sitt møte 2. november. Det var ikke uten noen kommentarer. Det finske medlemmet av komiteen, Mia Spolander, stemte for overføringen av den utkastede protokollen, men påpekte at «Dette er ikke en avstemning om vedtakelse av teksten til utkastet til tilleggsprotokoll. Denne delegasjonen stemte for overføringen, fordi vi ser at denne komiteen under de nåværende omstendighetene ikke kan gå videre uten ytterligere veiledning fra Ministerkomiteen.»

Hun la til at selv om man trenger nødvendige juridiske sikringer for personer som er utsatt for ufrivillig plassering og tvangsbehandling i psykisk helsevern, kan man «ikke se bort fra den omfattende kritikken dette utkastet har vært utsatt for». Komiteens medlemmer fra Sveits, Danmark og Belgia kom med lignende uttalelser.

Lederen av komiteen for bioetikk, Dr. Ritva Halila fortalte The European Times at «Den finske delegasjonen ga uttrykk for sine synspunkter og tok også hensyn til ulike synspunkter sendt til regjeringen fra ulike partier. Det er selvfølgelig forskjeller i synspunkter og meninger, som i alle vanskelige spørsmål som må løses i utviklingen av nasjonal lovgivning."

Kritikk av utarbeidet tekst

Mye av kritikken mot det utkastede mulige nye juridiske instrumentet til Europarådet refererer til paradigmeskiftet i synspunkt og behovet for implementering av det som fant sted med vedtakelsen i 2006 av den internasjonale menneskerettighetstraktaten: Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Konvensjonen feirer menneskelig mangfold og menneskeverd. Hovedbudskapet er at personer med nedsatt funksjonsevne har rett til hele spekteret av menneskerettigheter og grunnleggende friheter uten diskriminering.

Hovedkonseptet bak konvensjonen er en overgang fra en veldedighetsorganisasjon eller en medisinsk tilnærming til funksjonshemming til en menneskerettighetstilnærming. Konvensjonen fremmer full deltakelse av personer med nedsatt funksjonsevne på alle livets områder. Den utfordrer skikker og atferd basert på stereotypier, fordommer, skadelig praksis og stigma knyttet til personer med nedsatt funksjonsevne.

Dr. Ritva Halila fortalte The European Times at hun insisterer på at det utarbeidede nye rettslige instrumentet (protokollen) slett ikke er i strid med FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (UN CRPD).

Dr. Halila forklarte at "Sykdom er en tilstand, akutt eller kronisk, som er basert på endring av kroppen, og kan enten helbredes eller i det minste lindres. Funksjonshemming er ofte en stabil tilstand hos en person som vanligvis ikke er nødvendig for å bli helbredet. Noen psykiatriske sykdommer kan forårsake psykisk eller psykososial funksjonshemming, men de fleste personer med funksjonshemminger faller ikke i kategorien til denne protokollen."

Hun la til at "Omfanget av FNs CRPD er veldig bredt. Den er ikke basert på medisinsk diagnose men ofte stabile inabiliteter og behov for støtte for å kunne leve et så normalt liv som mulig. Disse uttrykkene blandes, men de er ikke de samme. CRPD kan også dekke personer med kroniske psykiatriske lidelser som også kan forårsake – eller kan være basert på – funksjonshemming, men ikke alle psykiatriske pasienter er funksjonshemmede."

Det gamle vs nye konseptet om funksjonshemming

Dette begrepet funksjonshemming at det er en tilstand som er iboende i personen, er imidlertid akkurat det UN CRPD tar sikte på å håndtere. Den falske ideen om at personen som skal anses i stand til å forsørge seg selv, må «kureres» for funksjonsnedsettelsen, eller i det minste må svekkelsen reduseres så mye som mulig. I det eldre synspunkt vurderes ikke miljøforhold og funksjonshemming er et individuelt problem. Personer med nedsatt funksjonsevne er syke og må fikses for å nå normaliteten.

Menneskerettighetstilnærmingen til funksjonshemming vedtatt av De forente nasjoner er å anerkjenne personer med nedsatt funksjonsevne som rettighetssubjekter og staten og andre som har ansvar for å respektere disse personene. Denne tilnærmingen setter personen i sentrum, ikke hans/hennes funksjonsnedsettelse, og anerkjenner verdiene og rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne som en del av samfunnet. Den ser på barrierene i samfunnet som diskriminerende og gir måter for personer med nedsatt funksjonsevne å klage når de står overfor slike barrierer. Denne rettighetsbaserte tilnærmingen til funksjonshemming er ikke drevet av medfølelse, men av verdighet og frihet.

Gjennom dette historiske paradigmeskiftet bygger FNs CRPD ny mark og krever nytenkning. Implementeringen krever innovative løsninger og etterlater tidligere synspunkter.

Dr. Ritva Halila spesifisert til The European Times at hun leste artikkel 14 i FNs CRPD de siste årene flere ganger i forbindelse med utarbeidelsen av protokollen. Og at "I artikkel 14 i CRPD legger jeg vekt på referansen til lov i begrensninger av personlig frihet, og garantier for å beskytte rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne."

Dr. Halila bemerket at "Jeg er helt enig i innholdet i denne artikkelen, og mener og tolker at det ikke er uenighet med den utkastede protokollen til Bioetikkkomiteen, selv om FNs komité for personer med funksjonshemminger har tolket denne artikkelen på en annen måte. Jeg har diskutert dette med flere personer, menneskerettighetsadvokater og personer med nedsatt funksjonsevne inkludert, og så vidt jeg forstår har de blitt enige om dette med dem [FNs CRPR-komité].»

FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne ga som en del av den offentlige høringen i 2015 en umiskjennelig uttalelse til Europarådets komité for bioetikk om at «ufrivillig plassering eller institusjonalisering av alle personer med funksjonshemming, og spesielt av personer med intellektuelle eller psykososiale funksjonshemninger, inkludert personer med «psykiske lidelser», er forbudt i folkeretten i kraft av artikkel 14 i konvensjonen, og utgjør vilkårlig og diskriminerende frihetsberøvelse av personer med nedsatt funksjonsevne ettersom den utføres på grunnlag av faktisk eller opplevd svekkelse. ”

FN-komiteen påpekte videre overfor komiteen for bioetikk at partene må «avskaffe politikk, lovgivende og administrative bestemmelser som tillater eller utfører tvangsbehandling, ettersom det er et pågående brudd som finnes i lover om psykisk helse over hele verden, til tross for empiriske bevis som indikerer dets behandling. mangel på effektivitet og synspunkter til mennesker som bruker mentale helsesystemer som har opplevd dyp smerte og traumer som følge av tvangsbehandling.»

De utdaterte konvensjonstekstene

Komiteen for bioetikk i Europarådet fortsatte imidlertid utarbeidelsesprosessen for det nye mulige juridiske instrumentet med henvisning til en tekst komiteen selv hadde formulert i 2011 med tittelen: «Erklæring om FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne». Uttalelsen i hovedpunktet ser ut til å bekymre FNs CRPD i virkeligheten vurderer kun komiteens egen konvensjon, konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, og dens oppslagsverk – Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin artikkel 7 beskriver beskyttelsesforhold som må være på plass dersom en person som har en psykisk lidelse av alvorlig karakter blir utsatt for tvangsmidler i psykiatrien. Artikkelen er en konsekvens og forsøk på å begrense skaden som kan forårsakes dersom Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 5 gjennomføres i bokstavelig forstand.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen som ble utarbeidet i 1949 og 1950, gir tillatelse til å frata «personer med usund sinn» på ubestemt tid uten annen grunn enn at disse personene har en psykososial funksjonshemming. Teksten ble formulert av representant for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene til å autorisere Eugenics forårsaket lovgivning og praksis som var på plass i disse landene på tidspunktet for utformingen av konvensjonen.

"På samme måte som konvensjonen om menneskerettigheter og biomedisin, må det erkjennes at den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) er et instrument som stammer fra 1950 og teksten til EMK reflekterer en forsømmelse og utdatert tilnærming til rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne».

Catalina Devandas-Aguilar, FNs spesialrapportør for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne

"Når det er anstrengelser over hele verden for å reformere psykisk helsepolitikk, kommer det til vår overraskelse at Europarådet, en stor regional menneskerettighetsorganisasjon, planlegger å vedta en traktat som ville være et tilbakeslag for å snu all positiv utvikling i Europa og spre en avkjølende effekt andre steder i verden."

FNs eksperter, i en uttalelse av 28. mai 2021 til Europarådet. Undertegnet av blant andre spesialrapportøren for rettigheter til den høyest oppnåelige tilstanden for fysisk og psykisk helse, spesialrapportøren for rettighetene til personer med funksjonshemming og FNs CRPD-komité
European Human Rights Series logo Europarådets menneskerettighetsdilemma

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -